Autor Wątek: RJ45 w PS2 N o w i c j u s z  (Przeczytany 5172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bal0o

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
RJ45 w PS2 N o w i c j u s z
« dnia: Grudnia 27, 2005, 22:49:34 pm »
Cześć!

Jestem nowy na Forum i dopiero zaczynam przygodę z PS2.
Mam zamiar kupić sobie konsolke (jutro/pojutrze).
Jaką wersję "czarnulki" lepiej kupić? Podstawową czy Slim? Słyszałem, ze slim'y się psują szybciej bo gorsza wentylacja itp.

Jeszcze jedno pytanie zau(ó)ważyłem u kolegi w Slim'ie port RJ45. Czy w tej DUŻEJ [ :wink: ] konsolce jest to samo wejście? Na allegro zobaczyłem NA żeby grać w necie. Jeżeli podłącze modem od Internetu do konsolki prze RJ45 to obejdzie się bez NA i będe mógł grać?

Pomóżcie No0bkowi  :roll:

electronic_punk

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2005, 00:18:16 am »
PS2 slim ma wbudowany NA, więc nie będziesz go musiał dokupywać oddzielnie. Chcesz kupić przerobioną konsolę? Jeśli przerobioną, to przy slimie najlepiej, gdy będą zabezpieczenia dodatkowe (na aukcjach na allegro masz wszystko opisane). Myślę, że wtedy nie będzie żadnych problemów z konsolą. Ale niech mnie lepiej poprawi większy znawca ode mnie.

van dall

• Towarzysz
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 28, 2005, 00:24:26 am »
1. Gra po necie wymaga Network Adaptora - w wersji Slim jest już wbudowany (dlatego masz gniazdo na RJ45) a w dużej czarnuli musisz kupić osobno.

Jaki modem chcesz podłączyć? Jeśli od Neostrady to ważne żeby był pod RJ45 - jak będzie pod USB to będziesz skazany na połączenie konsoli z netem przez kompa.

2. Slimy lubią się wykładać po przerobieniu - po zamocowaniu dodatkowego chipa się przegrzewają. Jak chcesz mieć modchipa to lepiej kup zwykłą PS2. Na PSTwo Slim można grać na piratach ze Swap Magic'iem - trzeba tylko zablokować trzy czujniki w konsoli i obywa się bez przerabiania.

Ja mam Slima od roku - gram na nim na orginałach i piratach (Swap nie przeróbka) po kilka(naście) godzin, konsola stoi na ciasnej półce pod TV i jakiegoś przegrzewania niestwierdziłem.

Osobiście polecam wersje odchudzoną konsoli  :mrgreen:

Mam nadzieje że wszystko napisałem jasno  :wink:

EDIT: djprodigy - niewiem dokładnie na czym polegają te dodatkowe "zabezpieczenia" ale kiedy chciałem przerobić swoją konsole facet jasno mi to odradził - mówił że konsola może sie spalić po kilku godzinach grania non-stop. Boję się że takie zabezpieczenie może poprostu wyłączyć konsole jak zostanie osiągnięta niebiezpieczna temperatura - inaczej sobie tego niewyobrażam  :?

electronic_punk

• Człowiek dobrej roboty
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 28, 2005, 00:52:42 am »

van dall

• Towarzysz
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2005, 01:46:21 am »
No wszystko cacy, pięknie i wogóle glanc  :mrgreen:

Szkoda że to brzmi jak tani, marketingowy bełkot...

Profesjonalnie przerobiona i zabezpieczona przed spaleniem lasera

A ja myślałem że pali się elektonika a nie laser...

Układ ma bezpieczne zasilanie 3.3V, które nie obciąża konsoli.

Palenie PS2 Slim było związane z wyższym poziomem pobieranego napięcia w przerobionej konsoli a co za tym idzie wzrostu temperatury. Niewiem jak zasilane były wcześniejsze rippery ale jeśli było to dużo więcej niż 3.3V to ten faktycznie może być bezpieczniejszy.

Dodatkowo w konsolach Ps Two Slim instalujemy dwa zabezpieczenia: - Summone fix (diody).

Gdzie oni mi chcą te dodatkowe diody wywalić?  :|

SubZero Fix (najszybszy układ wyłączający na rynku)

Tego się spodziewałem - czyli jednak grzeje się bardziej...

Napisze jeszcze raz o Swap Magic'u - najpoważniejszą wadą jest brak obsługi DVD9 ale i tak 99% piratów to ripy na zwykłe DVD. Miałem kilka gier które niedziałały ale mam dosyć starą wersje 3.3 - najnowszy jak narazie szarpie podobno wszystko. Używam dobrych płyt i mogę potwierdzić że ciężko konsole zajechać (staram się). Na przerobienie się nie zdecyduje bo granie po max 2-3 godziny mnie niekręci a boje się tej wysokiej temperatury...  :?

Z drugiej strony duża PS2 + ripper też jest godna polecenia  :wink:

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
  • ale mi ręce gównem śmierdzą :x
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2005, 10:53:48 am »
Tak gadacie źle o przeróbce a ja wczoraj se przerobionego slima kupiłem
 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78725454
Myślę że to zależy jakiego Pleya trafił, jednemu się po 2 m rozwali a drugi bedzie grał 3 lata i nic.

PS: W tamtej aukcji co DJ Prodigy podał jest jakaś płytka od Ripper? PO co ona?Pierwsze słyszę.

van dall

• Towarzysz
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2005, 11:58:48 am »
Dodatkowo w zestawie płytka CD ze specjalnym oprogramowaniem stworzonym przez Ripper team którą po prostu wgrywamy do specjalnej pamięci FLASH w którą wyposażono chipa.
Oprogramowanie znacznie zwiększa możliwości chipa w porównaniu z Ripperem 3.2!

No ale ja też pierwsze słysze  :mrgreen:

Piszesz że zależy jak sie komu trafi - racja - jeden zarżnie laser przez dwa miechy a inny przez 3 lata. Ale w Slim naprawde wzrasta temperatura i bez zabezpieczeń bym się troche bał - no chyba że grasz max 2h  :twisted:

PS: Czy srebrna PS2 Slim to niejest ta która nieczyta między innymi Tekkena 5 i wielu gier z PSOne?

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 28, 2005, 12:04:06 pm »
Mam jakieś zabezpieczneie Matrix, że się nie spali podobno. Ale i tak postawię koło Pleya jakiś wiatrak że by się nie grzał. A co do Tekkena to i tak mi sie nie podoba. Czyli jak mam zabezpieczenie to się nie powinno nic stać?

van dall

• Towarzysz
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 28, 2005, 12:08:08 pm »
No jak jest zabezpieczenie to niepowinno - pewnie konsola się wyłączy jak się nagrzeje...

Cytat: "UFO"
A co do Tekkena to i tak mi sie nie podoba.

Czyli to ta skaszaniona konsola? Wiem że w Japoni tak jest. Miałem nadzieje że w Europie nie i wyprowadzisz mnie z błędu - szkoda bo bardziej by mi do TV pasowała  :roll:

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 28, 2005, 12:12:03 pm »
NIe ja jeszcze nie wiem czy to ta skszaniona tylko tak ogólnie mówię że Tekken mi nie wchodzi. Jak już bede miał konsolę w domu to dam znać czy wszystkie gry na niej chodzą.