Pobieżnie sprawdziłem dział i nie znalazłem takiego tematu.
Predator to są dwie gry w jednej. Jest klasyczny konsolowy FarCry z Xboxa oraz druga część (też konsolowa) - Evolution. Z edycjami na PC niewiele te gry mają wspólnego (jeżeli chodzi o scenariusz, bo sceneria taka sama).
Czyli jeżeli ktoś grał na Xboxie, to nawet tej gry niech nie tyka, gdyż sensu to nie ma żadnego. No chyba, że kogoś podnieca nieco lepsza oprawa graficzna. Nowicjusze raczej powinni się zainteresować - jak ja.
Na początku nie można grać w Evolution, trzeba ukończyć Instincts.
Przygoda jest niezła, chociaż 3 pierwsze rozdziały przynudzają, ale potem zabawa jest konkretna. Przede wszystkim dynamika akcji robi wrażenie, bo oprawa graficzna niezbyt. Do tego sterowanie nie jest zbyt dobre - kucanie przez wciskanie lewej gałki - niewygodne. Słabo sprawdza się też celowanie, po dłuższych sesjach z Prey czuję wielki niedosyt. Jest po prostu nieprecyzyjne i skokowe, ale idzie się do tego przyzwyczaić. Fajne są plansze - wielkie, klimatyczne tereny, na dodatek bardzo spójne. Na pierwszy rzut oka nie dostrzega się tych wszystkich ograniczeń, ale z czasem denerwuje fakt, że podążamy tylko jedną ścieżką, na szczęście zazwyczaj jest ona szeroka i mocno urozmaicona. Ogólnie gra bardzo mi się spodobała, chociaż jak na pełnoprawną pozycją dla Xbox 360 jest zbyt archaiczna.
O Evolution nie mogę się jeszcze wypowiedzieć, gdyż nie przeszedłem całego Instincts, ale szykuje się jeszcze lepsza zabawa.