Zdaje Ci się, albo masz uber fart. Większe lub mniejsze, ale każdy ma widocznie nocą przy niemal całym czarnym ekranie gdy coś jasnego wyświetla się po środku. Tyle LCD co ja przepatrzyłem i nigdy nie trafiłem na takiego, który by nie miał wcale. CCFL krawędziowe jeszcze ujdą, ale bezpośrednie najczęściej dawały chmurki na całej powierzchni.
Zrób sobie prosty test. Włącz czarny obraz z jakimś białym paskiem na dole, ustaw aparat na statywie, czas naświetlania na 3 sek i pstryknij fotę. Zobaczysz, że na LCD jest to nie do uniknięcia.
Wiadomość scalona: [time]Marzec 04, 2010, 18:43:59 pm[/time]Potwierdza się, że system 100Hz itp. w TV do gier nadaje się średnio. Mowa o grach, które lubią gubić klatki (nawet lekko). W pracy na Samsungu B6000 w systemie 100Hz obraz podczas gry w Dj Hero zachowywał się tak dziwnie, że nie dało się trafić w przyciski. U mnie w domu na Sony W5500 jest dużo lepiej, ale i tak widać jak niepłynnie przesuwa się płyta z przyciskami. Dopiero po wyłączeniu trybu 100Hz wszystko śmiga jak należy. Problem pojawia się gdy gry gubią klatki bo wtedy procesor TV zaczyna się plątać przy wstawianiu dodatkowych klatek. Dziwi mnie, że na żadnym specjalistycznym forum nikt tego nie zauważył.
Wiadomość scalona: [time]Marzec 04, 2010, 18:46:32 pm[/time]PS. Swoją drogą to zauważcie, że w trybie "GRY" każdy TV z takimi systemami wyłącza je automatycznie.
Wiadomość scalona: Marca 04, 2010, 23:25:08 pmByłem dziś u znajomków po innych sklepach i przeglądałem jak śmigają u nich W5500. Sprawdzałem jak ma się sprawa tego nieszczęsnego cloudingu. Dużo na necie czytałem, że TV Sony maja z tym problemy i to fakt. Każdy jaki widziałem miał identyczny efekt jak u mnie. Wygląda to tak:
Oczywiście widać to jedynie przy czarnym obrazie, lub bardzo ciemnych scenach. Ja jestem uczulony zawsze jak coś kupię i szukam na siłę wad. Może niektórzy mnie rozumieją.