Klosz łapaj ustawienia, o które mnie prosiłeś na wypalenie oczu. Jakość hmm? 16k.
Bravia 50W828/829
Tryb obrazu: Żywy
Podświetlanie: Max
Kontrast: Max
Ostrość: 90/100
Nasycenie: 75
Można sobie regulować według własnego widzi misie, ja dałem na 75 bo w W5500 na 65 jest jeszcze bardziej kolorowo, nowy jednak niektóre kolory ma o wiele lepsze zwłaszcza zielony.
Temperatura Barw: Neutralna
Jasność: 45/100
Jak gra nie posiada suwaka jasności a jest np. za jasno to można obniżyć do 35 i skorygować kolor.
Rozdzielczość: Max
Filtrowanie zakłóceń: 75 (past geny) a od 0 do 25 aktualna generacja. Im lepszy obraz i płynniejszy to jedzie się niżej aby wydusić jeszcze więcej np. MGS5TPP ten współczynnik jest na 0 a w nowym Doomie na 15. Dla większości gier jednak ustawione jest na 25.
Redukcja zakłóceń: Duża
Redukcja zakłóceń MPEG: Średnia (Mega ważna rzecz w ustawieniach podobnie jak filtrowanie. Zostawiona wartości na Duża maksymalnie zmiękcza obraz a zupełnie wyłączone go max wyostrzy. Dla gier bez ziarna i 60fps można ją spokojnie wyłączyć lub zmniejszyć na niskie (działa podobnie jak 0 w filtrowaniu)
Te dwie opcje miedzy sobą się uzupełniają i odgrywają bardzo ważna rolę na tym oczojebnym ustawieniu.
MotionFlow: Płynny
Bez niego wszystkie ustawienia co są wyżej tracą bardzo dużo.
Tryb Filmu: Auto (niestety to nie jest auto 1 z W5500 a auto 2. Jest to największa wada tego tv i chyba jedyna bo tryb ten upłynniał niesamowicie obraz, efekt podobny jak na Samsungach. Jednak niestety nie można mieć wszystkiego)
Łagodna gradacja: Duża
Jeśli chodzi o jakość obrazu to 10/10, jest tak nie przesadzając ze 3-4 razy lepsza od W5500.
Przesiadka z W5500 na W829 to jak zmiana konsoli o 2 generacje do przodu.
Taka Virtua Fighter 5 Final Showdown w 720p na nim wygląda lepiej niż gry w natywnym 4k na innych tv.
Tv jednak oceniam na 9/10 przez gorszą płynność od W5500.
Mogę się założyć o wiele, że na tych tv pseudo ultra hd co większość obecnie kupuje to jest gorsza jakość. Sprawdzałem już kilka min. Samsunga za 5koła.
Odruch wymiotny tzn. przekontrastowienie, zlewające się kolory, zęby, paćkowatość itd.
Kolejny tv jaki mam w planach zakupu do ZD9, ale muszę obczaić tym razem płynność o wiele bardziej aby się znów nie przejechać.
To jest moja opinia a post jest kierowany bezpośrednio do Klosza także proszę tutaj bez jechania od trolli, wieśniaków itd.
Najlepiej jednak niech on też przeczyta a nie komentuje ponieważ jego 42 to nie to samo co moja 50. Min. nie można bawić się motion flow.