Nie pamietam w którym temacie pisałem o tym, że zamówiłem Memobox UFO ( Android BOX 4k ) za 218zł. s00s prosił bym coś napisał o nim, no to uznałem, że po paru miesiącach mogę coś powiedzieć, do tego mam porównanie do SmartTV w LG.
Ogólnie urządzenie jakościowo jest super. Matowy plastik bardzo dobry, kurzu na nim nie widać, dużo lepsze niż pseudo-luksus pianoblack. Pilot to samo, mały, skromny ale wyglada, moim zdaniem, lepiej niż np. pilot od LG B6. Smukły, minimalistyczny i nowoczesny - do tego BT, więc urządzenie równie dobrze można walnąć gdzieś tam na ziemi między kablami/do szafki/przykleić za tv i będzie działać cacy.
Wadą może być wygląd dysku, ale mnie się podoba, jak ktoś woli prostopadłościany to lepiej nie brać. Kwestia gustu. Z obudową jest moim zdaniem tylko jeden poważny mankament - 1 złącze USB. Jak podpinam myszke (nie bT) to niestety nie mogę podpiąć USB z filmami. Rozwiązaniem jest prosta przejściówka 1USB -> 4USB i wszystko działa, no ale są to dodatkowe kable, fajnie jakby były min. 2USB. Jednak da się przeżyć. To w sumie tyle. Reszta złącz to zasilacz + HDMI i Ethernet. Osobiście nie używam Ethernetu.
Po odpaleniu jest interfejs znany z Android TV - mnie on średnio przypadł do gustu, bo wolę używać myszki niż pilota. Na szczęście nie ma najmniejszego problemu, wystarczy zainstalować Nova Launcher czy inne (kto co lubi) i od razu zawita nas znany ekran z tabletów/telefonów. Do obsługi myszki idealny. Jedyną wadą jest brak guzików home/wstecz/listaprogramów. Trochę to uciążliwe, zwąłszcza brak Home Button - na szczęście znowu mozna zainstalować programik "Home button" i nie trzeba używać combo pilot+myszka tylko sama myszka wystarczy w zupełności. Szkoda, że nie ma root'a (póki co
) dlatego pełnoprawnego paska tych wysuwanych guzików nie da się uzyskać... Cóż, nie przeszkadza to zbyt. Aktualizacje są OTA, więc każdy laik ogarnie, co jest bardzo fajne. Nie trzeba się bawić w jakieś zipy, pendrive, recovery itp. Kilkasz apkę na ekranie i masz najnowszą wersje systemu.
Całą reszta programów - zależy co sobie kto zainstaluje. Tak na prawdę to wystarczy samo KODI + Aplikacja YT (ta do android tv jest do dupy, lepsza jest zwykłą tabletowa wersja). KODI za to mistrzostwo. Jak się człowiek trochę pobawi i ogarnie wtyczki to ma się całe centrum multimedialne w zasiegu tego prostego pilota i nie trzeba myszki (obsługa kodi myszką jest nawet gorsza niż pilotem).
Najlepsza różnica miedzy Smart TV w LG B6, a Kodi jest taka, że wszystko w memobox ufo jest w jednym miejscu. A do tego w Kodi Polskie VOD jak IPLA, PLayer TV (tvn), TvpVOD, OnetVOD (ja tych używam, jakieś inne też są) działają bezreklam. Od razu uruchamia się program i nie ma ani reklam na początku odtwarzania, ani w środku. No jak dla mnie rewelacja, bo nic tak nie wkurza w tych vod tvn/ipla jak reklamy
Dlatego w przypadku tych vodów wolę używać memobox niż samrt TV wbudowanego w telewizor.
Do odtwarzania filmów KODI też jest genialne. Obsługa dysków sieciowych, pendrivów itp. do tego wbudowane automatyczne pobieranie napisów PL/ENG z serwisów jak opensub, napiprojekt, napisy24, wszystko za kliknięciem guzika jednego. Do tego streaming TV za darmo. Niestety jakość taka sobie HBO chyba w 540p chodzi, ale lepsze to niż nic. Pytanie czy by działało na jakiś walkach popek itp. PPV. Pewnie wtedy byłoby za dużo obłożenie i nici ze streamingu. Dobrą opcją jest też, że można streamować zagraniczne HBO/programy i automatycznie do nich napisy polskie wyszukać. Obsługa napisów każdego typu, a nie tylko SRT jak w smarttv od lg. Są tez dostepne seriwsy pirackie jak cdaonline itp, zalukaj.tv i działają róznie. Raz dobrze, raz buforowanie trwa wieki - ale to samo jest na kompie na tych pirackich stronkach. Jakość bardzo mierna, dlatego nie polecam, jednak może wasze duperki czy ktoś oglądają Pamiętniki z Wampirów/Greys Anatomy i nie przeszkadza im słaba jakość, to wtedy jak znalazł.
Netflix'a wolę używać na smart TV od telewizora, chociaż zauwazyłem jedną wadę na nim, której nie ma na netflixie na Androidboxie - Netflix na tv nie rozpoznaje mailów z dwiema kropkami ".." pomiędzy członami maila, więc nie da się wtedy zalogować jak macie mail np. mast..er@gmail.com. Na android Boxie da się. Zaletą netflixa androidboxowego jest możliwość ściągania odcinków/filmów offline. Jak internet padnie to dalej można oglądać...
Spotify i inne programy muzyczne sa na androidboxie nieograniczone. Do tego obsługa Spotify jest lepsza na Androidboxie, ale w sumie i tak można swoim telefonem sterować. Jednak jak ktoś nie lubi baterii marnować to do spotify bardziej bym polecał memobox. TuneIN czy inne internetowe radyjka są dostępne na boxie, więc jak ktoś nie może przeżyć bez radio to bym brał to zamiast standardowego smarttv.
Działą też screenmirroring itp. Obsługa sieci www Chrome itp - niebo a ziemia w stosunku do przeglądarki wbudowanej w tv. Wszystkie stronki Kissanime.ru itp działają znakomicie.
Oczywiście wszystko to bez ścięć i lagów. Interfejs płynny na androidzie 6.0.
Ogólnie główne wady dla mnie:
- brak paska nawigacji do lepszego obsługiwania samą myszką
- 1x USB
- brak root'a
- brak wifi AC w mojej wersji boxa, można kupić sobie boxy z tym wifi
Zalety w stosunku do smart tv wbudowanego w tv:
- świetne centrum multimedialne KODI
- lepszy YT (możliwość wybrania rozdzielczości) i przeglądanie innych filmów bez stopowania filmu w tle
- polski VOD (ipla, playertvn, tvpvod, onetvod) bez reklam
- lepszy interfejs spotify
- przeglądarka WWW idealna
- multitasking
- torrenty - można sobie ściągnąć i oglądnąć, a nie kopiować z peceta
- więcej aplikacji jak gierki itp. ja nie używam, ale może komuś się spodoba Candy Crush na stu calach
Ogólnie, za 218zł to jest to świetne, a wręcz zajebiste urządzenie. Jak ktoś nie ma smart tv - zakup obowiązkowy. Jak ktoś ma - cóż, nie koniecznie, parę zalet jest, ale nie są moim zdaniem aż tak ważne, żeby dodawać ustrojstwo pod tv, kwestia użytkownika.