ja tam nie wiem co robią markety, ale robiłem porównania sdr do hdr w u4 na 75ks8000 u kumpla w domu i było lepiej, ale przepaść to żadna, a śmiem twierdzić, że laik różnicy by nie zauważył albo powiedziałby, że jest lepiej, ale nie potrafiłby wskazać konkretnego powodu.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
a na jakich ustawieniach robiłeś porównania, bo jak na dynamicznych + włączony dynamiczny kontrast, to nie zdziwiłbym się jakby sdr bardziej bił po oczach. Z tego co piszesz wnioskuje że musiały być to ustawienia dynamiczne lub coś bliskiego takim ustawieniom. Ja widzę dużą różnicę już na pseudo hdr z 300 nitami szczytowej jasności a ustawianiem prawdziwe kino(ok 100 nitów maks), naprawdę różnica w jasności jest duża i każdy nawet półślepy spokojnie mógłby to dostrzec, a co dopiero przy 1000 nitach.
Poza tym to zależy też od sceny, jak jest dużo średnich tonów i ogólnie obraz jest mało kontrastowy to różnicy zbytnio się nie zauważy, ale przy różnego rodzaju lampach, odbłyskach, ogniu wtedy to widać od razu.
Tutaj nawet na filmiku widać jakie sprane ma chmury uncharted w sdr w porównaniu do hdr.
nie wiem jakie ziomek miał ustawienia na sdr, nie sprawdzałem choć wątpię, że jakieś dynamiczne bo raczej zna się na tv (dlatego kupił sobie taką krowę w cenie używanego kompakta, którym jeździ jego panna), ale słońce na pewno nie wyglądało jak na filmiku, było bardziej wyraziste w sdr, a nie taka kaszana.
zgodzę się za to, że w hdr właśnie lampy, słońce miały więcej detali, ale jakiś deal breaker to nie był, po prostu obraz wyglądał lepiej. przynajmniej dla mnie, no ale ja pikseli na tv nie liczę. kiedyś pewnie kupię tv 4k z hdr i posprawdzam dokładnie, ale to pewnie pod ps5pro, bo wcześniej sprzętu (konsoli i tv) nie mam zamiaru wymieniać, dla mnie nie opyla" się.
oczywiście jest szansa, że koleżka miał coś źle poustawiane, no ale teraz tego nie sprawdzę.
zgodzę się za to, że dla kogoś może to być kolosalna różnica. wydaje mi się, że to tak samo jak dla kogoś jest przepaść w obrazie między różnymi tv tych samych/różnych marek, a tak naprawdę większe różnice wychodzą dopiero w testach syntetycznych. dla laika różnica obrazu na takim dx900 jest lepsza niż na, dajmy na to, dx700, ale jakby mu się zapytać co jest lepsze, to ciężko by mu było wskazać konkrety bez przedstawienia odpowiednich plansz/kadrów "side by side".