wyraźne zmniejszenie grubości
Faktycznie...
Cena tego cacuszka (bo przecież o to się rozbija, że Samsung za pierwszego OLEDa krzyczy drakońskie pieniądze)? Chyba, że nie weszło na rynek, bo to
prototyp, a nie masowa produkcja? Najcieńszy do tej pory znany mi i produkowany masowo LG to ok. 20 mm. Ojć...
Usunięcie konieczności podświetlania matrycy (teoretycznie wyeliminowany clouding, mniejsze zużycie energii),
Szczerze, jakoś mnie to nie obchodzi, czy matryca jest podświetlana czy nie. Zużycie energii i tak dla kogoś kto kupi sobie takie OLED'a to raczej ma w poważaniu skoro go stać.
Tylko jasność przeważa za TV bo w słońcu są lepsze kolorki.
Odniosłeś się do zużycia prądu, ale nie do cloudingu, o którym także napisałem, a który w przypadku EdgeLED jest wyraźny (ale tv jest "cieńszy"), a przy pełnym podświetleniu już jest o wiele lepiej (za to odbija się negatywnie na "grubości").
Skoro już tak brniemy w szczegóły, wskaż LED, który posiada
wszystkie bez wyjątku wcześniej wymienione cechy wyróżniające OLED, wtedy podpiszę się pod Twoim:
Dla mnie nic innowacyjnego w OLEDach nie ma.
IMO połączenie prawie wszystkich najważniejszych cech lcd/led/plazma w jednej technologii jest mocno innowacyjne i otwiera drogę do dalszej perspektywy miniaturyzacji koniecznych wymiarów ruchomego obrazu. Marzy mi się ukazany przez inżynierów Sony prototyp "giętkiego" OLEDu o fakturze zdjęcia rentgenowskiego. YouTube w gazecie w podróży autobusem, anyone?