Tryb obrazu: Żywy
Kontrast: 100/100
Podświetlanie: 10/10
Nasycenie: 66/100
Jasność: 65-67/100
Nie bardzo wierze żeby przy takich ustawieniach tv nie gubił chociaż troszeczkę detali. W sumie na moim panasonicu jak pobawię się trochę balansem bieli i dam kontrast na ok 90-95, obraz nie traci detali, ale jak do tego zwiększę jasność do 60-70 i nasycenie kolorów obraz traci szczegóły. Podobnie na ustawieniach dynamiczny.
Zaznaczam ja mam Bravie a nie Samsunga na nim za żadne skarby nie dałbym kontrastu na maxa czy też podświetlania.
To moje aktualne ustawienia możecie sobie zobaczyć. Muszkietery będą mieć niezłą zabawę
.
PS3, PS4 FULL RGB
Xbox 360, Xbox One Pełny zakres czerni (Jeżeli giera jest za ciemna i nic nie zrobisz suwakiem w jej opcjach to zmieniasz na średnią czerń)
Ustawienia TV do Bravii.
Tryb obrazu: Żywy
Tryb koloru: Naturalne
Kontrast: 100/100
Podświetlanie: 10/10
Nasycenie: W5500 66/100 (Jak giera jest za bardzo kolorowa to można zmniejszyć do 60, ale ja tego praktycznie nie robię)
W829 60/100
Jasność: 62-55/100 (W zależności od modelu w tych granicach się wahają, dotyczą tylko i wyłącznie Full RGB/Pełna czerń w konsoli. Na ograniczonych tą wartość należy zmniejszyć o 10 może nawet więcej, ale na niej nie gram)
Ostrość: 25/30
W nowszych modelach ostrość to będzie coś koło 83/100 Ukanio tak ma w W829 (Nie więcej bo później obraz staje się, coraz bardziej suchy, sterylny i wyprany z barw)
Wspomagacz:
Motionflow: Wysokie (Znacznie poprawia płynność i ostrość podczas ruchu)
Tryb filmu: Automatyczny 1
Odległość od ekranu 40-42 cale około 2,5m
Nie próbować na innych markach tylko i wyłącznie Bravia za wyjątkiem W805, który jest przekontrastowanyDla przykładu na moim Philipsie CRT HD do starej generacji i gier w 480p ustawienia.
Tryb obrazu: Osobisty
Kontrast: 90/100
Ostrość: 4/7
Nasycenie: 57/100
Tryb koloru: naturalne
Jasność: 45/100
Jeszcze raz link z tego innego forum i wybrane posty.
http://www.psxextreme.info/topic/109458-sony-w8-ustawienia-kalibracja/Ten pierwszy gościu niejaki Wojtas gra na bardzo zbliżonych do moich. Tam jakoś inni rozumieją, że dzięki tym ustawieniom zyskuje się detale. Tutaj ni chu**
.
Przykłady:
Fanek
Ex4ct (tryb gra) sprawdziłem teraz gruntownie Twoje ustawienia, jestem troche pedantem jeśli chodzi o takie rzeczy:
- kolory są bardziej naturalne wzg Wojtasa (ja używam Wojtasa, ale zmienione wzg siebie)
- ale nie moge jezdzić bez motion flow w DC, bez tego czuje czasami nawet jakby lekkie rwanie obrazu, brak tej fajnej płynności (a na trybie gra nie da sie tego włączyć)
- do tego detali jest dużo mniej, deszcz wygląda słabiej i kamyki na drodze
- testuje ustawienia tv zawsze na DriveClub, dobry tester grafiki i input laga
na trybie Ogólnym Gra obraz wydaje mi sie nieostry, troche jak przez mgłe, ale to już pewnie indywidualne odczucia
najbardziej i tak brakuje mi w trybie gra Motion Flow, w grach 30 klatek jednak czuć te zwolninie przy obracaniu kamerą, nawet w DC, z MF jest fajne płynne przejeście
Kalinho PL
Moje ustawienia to oczywiście tryb gra, kontrast na maksa, podświetlenie na maksa, jasność na 55, a cała reszta to imo mocno kwestia indywidualna, bo jeden lubi zimne kolory, drugi woli ciepłe. Fajną opcją jest podbicie autentyczności, czy jakoś tak -gry robią się jeszcze bardziej wyraźne, a szczególnie dalekie plany. Gamma i odcienie czerni też są dość osobistymi opcjami
Gość_UnexpectedBoy_
Scena - Tryb Gry
Tryb Obrazu - Gra-Standard
Podswietlenie - Max
Kontrast Max
Jasnosc 50
Nasycenie 50
Odpowiedz innego David 17
No i w końcu ktoś podzielił się ustawieniami. Dzięki UnexpectedBoy.
Wszystko naprawdę super, przy Avengers faktycznie załapałem zonka jak zobaczyłem obraz. I faktycznie trzeba czasami pobawić się przy ostrości, bo jak wiemy mało która gra jest w full hd no i ten nieszczęsny brak AA w grach na ps3. Ale ogólnie teraz czuję, że mam tv na lata i do następnej generacji konsol również. Jeszcze raz dzięki
Yeti
Od trzech dni jest szczęśliwym posiadaczem Bravii HX850 (55). Jak już wcześniej zostało wspomniane przez innych użytkowników, obraz żyleta. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się aż takiej jakości. Filmy na DVD wyglądają dobrze lub bardzo dobrze (te nowsze), ale to co ten tv pokazuje przy filmach na BR, to opad szczeny. Wczoraj poszedł najnowszy Batman na BR, czystość obrazu, kolory, czerń jak smoła, no i płynność ruchów, coś niesamowitego. To ten sławny i reklamowany montionflow. Wrażenie jest takie jakbyśmy stali na planie filmy obok kamery. Mega płynne ruchu. Widząc to człowiek zdaje sobie sprawę, za co zapłacił niemało kasy. Odpaliłem WipEouta HD (Zoooonnneee! 0_o), GoW III, U3, Trine 2 oraz wideo TLoU. Teraz mam ochotę ukończyć te gry kolejny raz, nowa jakość.
Ustawienia:
Standardowy
Podświetlenie Max.
Kontrast Max.
Jasność 50
Nasycenie 65
Odcień G5
Temperatura barw Naturalna
Ostrość 75
Jeszcze raz co wcześniej napisałem bo muszkietery gubią posty.
Co do straty detali:
Jeśli mówimy o jakości SD tak owszem zgadzam się, ale nie HD!!!! i jeszcze kilka wykrzykników sobie możecie dopisać.
U mnie na Bravii nie ma czegoś takiego wręcz odwrotnie.
Pare Samsungów z kontrastem na maxa jest w stanie to zrobić, ale nie TV marki Bravia.
Upss sorry może poza W805.Wulfen możesz sobie jak masz dostęp do Bravii popróbować.
Ten post skierowany dla kumatych oraz żeby nie odchodziły takie kwiatki jak czytam, że np. GTA5 wersja PS4 na Bravii u kogoś wygląda gorzej niż na filmikach z you tube
. Bez szydery się jednak nie obejdzie
.