Ostatnie wiadomości na razie wyłączyłem, bo szukam, co może być przyczyną ciągłego wywalania się forum, bo wątpię, by strona główna była winowajcą - tam prawie wszystko jest cache'owane, wiec obciążenie powodowane przez nią powinno być minimalne. Na forum niestety cache'owania nie da się włączyć, bo home.pl, na który stoi strona i forum, ma swój autorski system cache'owania, którego SMF nie rozpoznaje.
Nie spodziewałem się, że zamiast listy i statystyk pojawi się info o PM'kach (i to jeszcze tak fatalnie przetłumaczone)
Wątpię, by to akurat ta lista była winowajcą, ale na razie szukam oszczędności, gdzie się da, bez jakiegoś znaczącego redukowania funkcjonalności forum. Przypuszczam, że wyłączenie wyszukiwania wraz z indekowaniem każdego z postów przyniosłoby dużo lepsze rezultaty, ale to by była już znacznie poważniejsza zmiana, niż jakaś lista na dole strony (nawet nie przypuszczałem, że ktoś tam zagląda). Aktualnie więc tylko wyłączyłem wyszukiwanie dla gości oraz zwiększyłem limit pomiędzy kolejnymi wyszukiwaniami do 30 sekund (wcześniej nie było żadnego).
Na razie napisałem do home.pl, by dali mi dostęp do logów bazy i serwera, bo bez tego to mogę sobie szukać wiatru w polu. Coś powoduje obciążenie serwera, prawdopodobnie jakieś zapytania do bazy (ze statystyk widzę tylko, że jest tworzonych bardzo dużo tabel tymczasowych), i stąd te błędy.
Przy okazji proszę, by potworzyć nowe tematy dla System Wars'ów, Wora, Playstation 3 - Temat główny, Co Was ostatnio rozśmieszyło, Co Was wkurza, GT5, Polityki oraz innych giga-tematów, a stare pozamykać. Z tego, co przeglądałem forum SMF to ludzie piszą, że silnik forum słabo sobie radzi z tematami o dużej liczbie wiadomości (chodzi o wydajność przy wykonywaniu zapytań ze stronicowaniem). Na forum użytkownicy podawali, że dla przeciętnego forum limit powinien wynosić jakieś 1-5 tysięcy postów na temat. Pisali wręcz, że nawet na dobrze zoptymalizowanym pod forum serwerze (niestety, jako że wynajmujemy serwer, to my takie możliwości nie mamy) mają poustawiane limity na 10-15 tysięcy. Niektóre z tych tematów, które wymieniłem, mają ponad 20 tysięcy, a nawet 30 tysięcy postów (jak na przykład ciągnący się od 2007 roku System Wars).