ja wiedziałem że tak będzie, ja wiedziałem... gra zarządzi i wypali wam gałki oczne!
Opublikowane: Luty 27, 2008, 09:58:07
Zapewne niektórzy z Was nie zapomnieli jeszcze o grze Eight Days, która została zaprezentowana podczas konferencji Sony na E3 2006. Otóż na forum NeoGAF, jak i na PS3 Informer pojawiły się nowe szczegóły na temat tego tytułu. Jak na razie to oczywiście plotki, jednak artykuły na obu stronach pokrywają się, a pochodzą rzekomo z dwóch różnych źródeł. Przede wszystkim gra zmieniła tytuł, jednak nie wiemy jeszcze na jaki, dlatego nadal będziemy odwoływać się do pierwotnej nazwy.
Gra ma ukazać się w październiku 2008, choć mówi się, że może zostać przesunięta na wiosnę 2009. Jej pokaz ma nastąpić w przeciągu kilku tygodni.
Scenariusz Eight Days pozwoli nam zwiedzić osiem stanów USA w osiem dni. Gracz wcieli się w rolę jednego z dwóch głównych bohaterów. Każdy z nich ma inną historię, umiejętności i specjalności. Jeden jest byłym członkiem mafii szukającym zemsty na swoim byłym pracodawcy, który zostawił go na pewną śmierć. Drugi jest detektywem, którego syn został porwany przez mafię.
Tempo rozgrywki jest podobno tak szybkie, iż gracz nie będzie miał czasu na cofanie się. Zamiast tego będzie musiał przeć do przodu. Nie oznacza to, że nie będzie można wrócić do miejsc już odwiedzanych. Po prostu lepiej będzie jeśli będziemy iść stale do przodu, gdyż czas i poznawanie nowych ludzi będzie miało kluczowe znaczenie, zaś nowe wydarzenia będą zbliżały nas do celu.
Jeśli spóźnimy się na spotkanie z naszym kontaktem, będziemy musieli postarać się dogonić go zanim będzie za późno. Twórcy mówią o swojej grze jak o filmie akcji w którym non stop coś się dzieje. Jako przykład podano świadka, z którym mamy się spotkać. jeśli będziemy się zbytnio ociągać mafia dopadnie go pierwsza i zabije. Wtedy trzeba będzie urządzić strzelaninę, dzięki której dowiemy się co dalej.
Eight Days będzie pierwszą grą, w której zaimplementowano Google Maps do mechaniki gry.
Produkcja Sony ma także następstwo dnia i nocy w czasie rzeczywistym. O ile dobrze zrozumiałem chodzi o to, że jeżeli gramy w nocy, w samej grze także będzie noc i analogicznie dla dnia.
Od strony technicznej tytuł ten prezentuje się lepiej niż jakakolwiek gra zaprezentowana do tej pory. Ma stanowić połączenie krótkich wstawek CG i gameplay'u. Przykładem tego może być trailer z E3 2006, w którym gra właściwa jest przeplatana wstawkami renderowanymi. Efekt ostateczny ma sprawić, iż nie będziemy pewni co jest liczone w czasie rzeczywistym, a co nie. Obecnie Eight Days wygląda lepiej niż pierwszy filmik. Deweloper opracował także unikalny system animacji, który może swobodnie konkurować z tym z Uncharted, a nawet go przewyższa.
http://www.gameonly.pl/newsy/13692