Mówisz to na podstawie jakiś badań sondażowych? Ja jestem fanem tego gatunku i wcale nie twierdze że GT5:P nie sprawdził się. Uważam że GRID i GT5:P to bardzo różne gry wyścigowe. GRID to arcade, więc nie za bardzo wiem czemu tak usilnie porównujesz te gry. Piszesz o grywalności i słusznie zauważasz że GRID ma jej ogromne zapasy. Tyle że ja mogę sobie tak samo porównać Motor Storm do GT5:P. Obie to gry wyścigowe, ale...no właśnie "ale:.
W GRIDA wygrać online jest stosunkowo łatwo i nijak można to przyrównać do wysiłku, treningu i starań jakich potrzeba by w GT5:P odnieść sukces.
Co do wykorzystywania niedoróbek to uwierz że w GRID też można grać nieczysto. Np. taki mały zonk jak fakt że w GRID, gdy wyprzedzisz przeciwnika i ten siedzi Ci na zderzaku, to uderzając go tyłem Twojego auta spowodujesz że koleś znajdzie się na barierce (lub na trawce, tudzież piasku). Natomiast Ty jedziesz dalej nienaruszony. Ileż razy spotkałem się podczas wyścigu z czymś takim. Łapię tunel za gościem i powoli go wyprzedzam a ten robi gwałtowny skręt w moją stronę, zahacza mnie swoim tyłem i mogę zapomnieć o wygranej. Jednak żeby nie było to ja również uważam że online w GT5:P jest cholernie skopany, ale pamiętać trzeba że ten w GRID też idealny nie jest.
Zresztą ja naprawdę chciałbym unikać porównywania tych gier. To zupełnie inne tytuły i jeden traktuje wyścigi od strony czystego arcade a drugi to symulator. Prowadzenie auta w GRID jest banalnie proste i można nauczyć się go po paru kółkach na torze. Dlatego w tą grę gra się tak przyjemnie. Walka online jest wyrównana bo każdy może w tej grze jeździć dobrze. Myślę że online w GT5:P, nawet jeśli będzie dopracowany pod względem kolizji i spraw związanych z łączem to i tak nie będzie grywalny. Czemu? Bo podczas gry po sieci trzeba będzie się zmagać nie tylko z przeciwnikami ale i z własnym autem. No chyba że mówimy o trybie STD, gdzie auto prowadzi się dosyć łatwo. Mam nadzieję że rozumiesz co chcę powiedzieć. GRID = prostota, przyjemność z gry, fajna walka na torze dla każdego. GT5:P = ciężkie opanowanie mocy maszyn, skupienie i długie godziny treningu by utrzymać auto na trasie. Dlatego jedna gra jest bardziej przystępna dla większości graczy (GRID) a druga dosyć szybko odstrasza, wymaga znacznie więcej uwagi i poświęceń (GT5:P).