Wiem, że to zabrzmi jak "uniewinnianie Polyphony", więc owszem, dali dupy z tymi autami, ale spójrzmy na to z tej strony bo coś mi przyszło do głowy:
To są zdjęcia prehistoryczne, jak jeszcze miały wyjśc dwie gry, najpierw GT Classic - GT4 w 1080p i GT Premium, czyli pełnoprawne GT5 - jakoś tak to miało wyglądać. Jak była ta konferencja to jeszcze nie było nawet żadnych materiałów z nowego GT.
Piter_neo wspomniał o tym, że miały być dwie gry zapowiedziane... GT4 w Full HD i GT5 (Premium)... Obecność tych 800 aut będących konwersją z GT4 w GT5 jest moim zdaniem, właśnie "prezentem" dla graczy niż popełnieniem gafy...
Jak ja to rozumiem? Otóż pierwotnie Kaz prawdopodobnie zakładał obecność maks 250+ samochodów w GT5 (pełnoprawnym), i oprócz tego wydać GT4 w Full HD... Zupełnie tak jak Sony teraz to robi ze swoimi klasykami: GoW Collection, Sly Cooper Collection...
Polyphony zamiast wyciągać od nas kasę za to samo ale w wersji HD, najwyraźniej w świecie postanowił chyba połączyć oba tytuły w jeden... I przez to w ramach GT 5 dostajemy: GT 5 i GT4 HD...
Jestem pewien, że gdyby nie złączyli tych gier ze sobą... I wydali GT 5 ( wtedy zapowiadaliby 200+ aut) to nikt by nie bluzgał na ten tytuł tak jak teraz...
A jak byśmy zareagowali na obecność GT4 HD jako osobna gra? Zapewne tak samo jak na GoW Collection i Sly Cooper Collection... "Fajna opcja dla tych co nie grali, bądź chcą odświeżyć sobie grę"...
Wniosek? Bluzgacie ten tytuł za to, że dostajecie za darmo kompletne GT 4 HD... Owszem, nie potrzebnie zapowiadano 1000 samochodów, bo doszło do nieporozumienia w tej materii, ludzie myśleli, że poziom będzie zbliżony do aut premium, co spowodowało frustracje po odkryciu prawdy... Nie mniej, jestem absolutnie pewien, po tym co przeczytałem, że brak detali w autach standart nie jest efektem "braku czasu", lecz właśnie decyzji z połączenia GT4HD z GT5 w jeden tytuł będący ogromną bazą aut dla graczy...
Wiem, że nikt tego nie weźmie do siebie, i większość z was dalej będzie ich bluzgać, że STD nie są tak ładne jak Premium, ale może części z was dojdzie do głowy, że właśnie TO Polyphony miało w swoim założeniu, że wręcz próbowali zrobić coś dla fanów, a nie, że są to przeklęte leniwce...
Bo i tak odstawili kawał świetnej roboty z GT 5, widać to po nowych elementach rozgrywki jakie dostaniemy... Po tym, że GT5 jest rewolucją w serii dając nam dynamiczną porę dnia, uszkodzenia, tuning, dachowania, a jeszcze nie są potwierdzone warunki atmosferyczne... Ja tam dalej jestem zajarany tym tytułem i najchętniej już teraz bym w to zagrał