mała wyliczanka po kilku dniach grania.
PLUSY (w skrócie)
-Model jazdy, FF. Wiele już tutaj było zachwytów nad tymi elementami.
-pit stopy, zmienne warunki pogodowe i pory dnia.
-Jazda autem WRC wygląda o wiele lepiej niż się tego spodziewałem.. to jest zupełnie inna bajka niż "zwykłe" wyścigi po asfalcie. Kolejny plus za model jazdy (NASCAR również bardzo sympatyczny)
-Zero efekciarstwa (praktycznie w każdym aspekcie gry) tak często spotykanego w dzisiejszych produkcjach. Bardzo mi się takie podejście podoba. Wielkie brawa.
-Bogaty, klimatyczny tryb kariery.. licencje, wyzwania, wyścigi a-spec, b-spec... jest co robić.
-auta premium. Ich dobór i wygląd (gdyby nie wnętrze lotusa Elise powiedział bym, że ten element jest zrobiony wręcz perfekcyjnie).
-znaczna część aut standard sprawdza się całkiem nieźle jako przeciwny na torze. Jeśli ktoś lubi jeździć ze zderzaka również będzie zadowolony z ich obecności
-świetny tryb foto
-online (tutaj sugeruję się wypowiedziami moich przedmówców, sam jeszcze nie grałem)
MINUSY (tutaj bardziej szczegółowo)
-Brak zniszczeń. Tak wiem.. ma się pojawić patch (nie wiadomo kiedy), który doda ten element do trybu arcade (!!).
Powiem szczerze.. brak tego elementu mało mi przeszkadza. Po wypadnięciu z trasy i tak trzeba restartować wyścig. Ale jeśli się zapowiadało coś przed premierą to z czystej przyzwoitości należało by to zrobić.
... poza tym to "Real Driving Simulator", a to do czegoś zobowiązuje.
-Braki w tuningu. Brak opcji zmiany hamulców (czemu mój dodge challenger rocznik 70, warzący blisko 1400kg, po podkręceniu na 800hp całkiem nieźle sobie radzi z hamowaniem na fabrycznych hamulcach?), brak możliwości zmiany ciśnienia powietrza w oponach czy poszczególnych przełożeń skrzyni (nie wiem, może ten element z czasem się odblokowuje, ale nie znalazłem, żadnej informacji potwierdzającą tę tezę).
-Tuning wizualny praktycznie nie istnieje. Na tym elemencie zupełnie mi nie zależało, ale należy ten fakt odnotować (na widok poobklejanych "naklejkami" samochodów z podoczepianymi fikuśnymi bodykitami robi mi się niedobrze.. są oczywiście wyjątki od tej reguły, ale w grach ten element zawsze wygląda tak samo).
-Ewidentne braki w grafice. Temat rzeka wałkowany setki razy. Ma swoje momenty, to fakt, ale ogólnie ocenił bym ją na 7 na 10 (są momenty na 9, a są tez momenty na 5.. pomijam tutaj tryb foto).
-Dźwięk nie poraża. Podobnie jak grafika jest dość nierówny.
-Tajemnicza sztywność nadwozia, która nie ma wpływu na zachowanie się auta i tak naprawdę nie wiadomo po cholerę znalazła się w grze.
-Brak headtracingu w karierze oraz multi. To jest albo jakiś żart, albo mega niedopatrzenie PD.
-Brak widoku z maski oraz brak możliwości wyłączenia HUDa. Drobiazg, ale bardzo łatwy do implementacji.