Oki Uncharted zaliczony.
W dwa dni przeszedlem cala gre na hard jest to plus i minus. Ciezko sie oderwac od tego cholerstwa, ale z drugiej strony 2 dni koniec:(. Mysle ze 10h mi to zajelo. Nie chce mi sie pisac tego co tutaj wszyscy pisali - ze grafika piekna, ze AI dobre, ze tekstury ostre itp. Dla mnie najwiekszym plusem uncharted jest roznorodnosc. Raz zwiedzamy dzungle, raz wrak lodzi podwodnej,innym razem stara katedre, katakumby itp. Naprawde ciagle sie sceneria zmienia i ciagle czlowiek ma ochote zwiedzac i podziwiac ta piekna grafike i wspaniale widoczki. Do tego misz masz gatunkow - platformer, shooter, survival horror, przygodowka. Jest to 10 bardzo intensywnych i swietnie spedzonych godzin. Do tego fabula jest bardzo fajna (chociaz tez cudow nie ma co oczekiwac). Obok roznorodnosci, ogromnym plusem sa dla mnie bohaterowie. Nathan to chyba najlepszy hero jakim przyszlo mi sterowac. Rzuca smieszne teksty, przezywa to co sie dzieje na ekranie, boi sie, dodaje sobie otuchy itp. REWELACJA. Poza tym w cut scenkach wszystkie inne postacie tez sa super, naprawde bardzo dobre poczucie humoru i brak zazenowania. System strzelania i chowania sie jest tutaj bardziej rozwiniety niz w Girsach. Broni tez mamy wiecej i walki sa bardziej strategiczne bo tutaj przeciwnicy sa znacznie madrzejsci od alienow z GOW. Natomiast wielkim minusem sa dla mnie karabiny w Uncharted. Strasznie mnie to irytowalo, ze czasem musialem wpakowac w kogos pol magazynka aby ten jegomosc dal mi spokoj. Mozna sadzic headshoty ktore po jednym celnym strzale koncza sprawe ale body shoty sa przesadzone. Wolalbym aby szybciej padali bo groteskowo to wyglada jak koles ktory jest 6 metrow odemnie musi dostac np 9 strzalow z karabinu aby padl. Do poprawy. Shotgun to natomiast klasa:). Muzyka troche bez rewelacji, standardowa i praktycznie ciagle leci ten sam motyw z dema. Jednak w 2 momentach pojawia sie swietny wolny, lagodny kawalek (gdy nic sie nie dzieje) i wtedy sobie pofantazjowalem jak wspaniale bylo by zobaczyc remake ICO na silniku z uncharted... eh a boy could dream, a boy could dream. Gre przejde jeszcze 2 razy (jeden niebawem na najwyzszym poziomie trudnosci oraz drugi raz jak sobie juz kupie dual shocka;). Sa fajne bonusiki i jest po co wracac do gry. Dla mnie Uncharted to cos miedzy 9 a 9+. Druga najlepsza gra na PS3. Pierwsza to gra w ktora nie gralem na ps3 ani na zadnej konsoli - CoD4 - przeszedlem niedawno na PC i dla mnie jest to gra roku (w bioshock i Mass Effect zagram na poczatku 2008), napiekniejsza graficznie (chociaz mam swiadomosc, ze technicznie slabsza od uncharted, ale ja cenie sobie fotorealizm, dlatego CoD4 i GT5 to dla mnie najpiekniejsze gry) i do tego niesamowicie intensywna. Mimo, ze to temat o swietnym Uncharted to ja polecam najpierw CoD4 (bede mial 2 - na PC i na Xa;).