O, no proszę, dopiero teraz zauważyłem ten topic
Tak, racja. Prodigy nie da się zaszufladkować. Nie dość, że każda płyta jest inna, to jeszcze każdy utwór jest również inny. To jest w ich muzyce najlepsze.
Co do oficjalnej strony. Trzeba mieć chyba Macromedia Flash Player, czy coś takiego. No i trzeba też kliknąć na ten bębenek z napisem Prodigy, wtedy otworzy się nowe okienko - może Hubi nie wiedziałeś o tym, dlatego piszesz, że stronka Ci nie działa?
Najlepsza płytka Prodigy - Music For The Jilted Generation. Praktycznie każdy utwór z niej jest kultowy. Niech ktoś kiedykolwiek zapoda na imprezie jakiejś No Good - taneczny trans tłumu murowany...
Jeszcze mała dygresja. Byłem na koncercie i zauważyłem ciekawe zjawisko. Otóż byli tam zarówno metalowcy, jak i punki, hip-hopowcy, techno-maniacy, dresiarze, skejci, "normalni" - ta muzyka jest ponad podziałami.
Co do innych zespołów, wartych posłuchania, to polecam Chemical Brothers oraz Orbital. Mimo, że w dużej mierze ich muzyka jest inna, niż Prodigy. Polecam także zapoznanie się z Depeche Mode, zwłaszcza płytami Violator oraz Songs of Faith and Devotion, no i starszymi także. Nowszymi zresztą też.
Poza tym wchodźcie na stronę:
http://www.di.fm/edmguide/edmguide.htmlProdigy znajdziecie w Breakbeat - Big Beat, oraz Jungle - Rave.
W ogóle w Breakbeat`ie znajdziecie sporo muzyki w tych klimatach. Ale nie tylko tam. No i może na tej stronie odnajdziecie kilka kawałków z lat dziecięcych