Autor Wątek: cRPG oraz jRPG w jednym szły szeregu  (Przeczytany 10086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 82
cRPG oraz jRPG w jednym szły szeregu
« dnia: Sierpnia 29, 2006, 20:05:52 pm »
Przeglądam właśnie to forum i dochodzę do wniosku trapiącego mnie od paru dni, że tak w zasadzie, nie ma tutaj ani jednego tematu poświęconego w całości grom fabularnym. Doprawdy dziwne to zjawisko i z tego powodu postanowiłem założyć ten wątek. Oczywiście tylko z biegiem czasu wyjdzie, czy temat ten przypadł wam do gustu i będziemy w nim gaworzyć w najlepsze, przed idącymi coraz większymi krokami długimi, zimowymi wieczorami, czy też nie. Idąc dalej tym tropem, chciałem zaproponować, aby w tej naszej enklawie gier cRPG jak również, a może własnie przede wszystkim jRPG - głównie to te drugie goszczą na konsolach - były prowadzone rozmowy na wszelkie możliwe tematy związane z naszymi ulubionymi tytułami. Będziemy tu rozmawiać, polemizować, pomagać innym z ich problemami w danych grach, "nawracać" heretyków :lol: , doradzać sobie pozycje i oceniać je naszymi subiektywnymi bądź nie opiniami, a także debatować nad pozycjami, które mają się dopiero co ukazać. Oczywiście wszystko z obowiązującymi zasadami pełnej kulturki wśród użytkowników. :wink: Z góry nie zakładam, że ów wątek będzie rozchwytywany i uwielbiany przez całą forumową brać, ale jeśli się przyjmie i wam spodoba, to niech każdy dopiszę swój nick, a także grę, którą ukończył/zna na wylot, aby potrzebujący mogli w ten sposób skorzystać z doświadczenia (bądź jak kto woli EXP) takiej osoby.
Na początek pozwolę zaanonsować swoją skromną osobę.

jRPG:

- Final Fantasy VIII - RyoHazuki
- Final Fantasy X-2 - Ryo Hazuki
- Grandia II - RyoHazuki

cRPG:

- KOTOR I - RyoHazuki

Cóż mogę dodać. Zapraszam wszystkich fanów do dyskusji.

3DS Friend Code: 3926-8253-1279
http://backloggery.com/marcinczpl

freeq

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2006, 20:10:40 pm »
Fajnie ze zalozyles ten temat
ja sie znam na:
Final Fantasy VII (zwlaszcza jesli chodzi o fabule)

Gralem tez:
Final Fantasy VIII
Final FantasyVI
Chrono Trigger
Xenogears

Aktualnie przechodze
Final Fantasy IV

Gomez

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2006, 20:34:03 pm »
cRPG:

Baldurs Gate 1&2
Fallout 1&2
Gothic 1+Diccuric Gothic 2+ Noc Kruka
Icewind Dale+ Heart of Winter
Arcanum
Diablo 2 +dodatek
Morrowind

jRPG(za bardzo nie lubie jrpg)

Shing Force 2(ktoś to jeszcze pamięta :) )

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2006, 20:36:30 pm »
Cytat: "Gomez_pl"
cRPG:

Baldurs Gate 1&2
Fallout 1&2
Gothic 1+Diccuric Gothic 2+ Noc Kruka
Icewind Dale+ Heart of Winter
Arcanum
Diablo 2 +dodatek
Morrowind

jRPG(za bardzo nie lubie jrpg)

Shing Force 2(ktoś to jeszcze pamięta :) )

E no tak, ale te gry jakoś tak mało konsolowe są. :roll:  :shock:

Gomez

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2006, 21:55:25 pm »
Bo mało jest dobrych gier crpg na konsole :(

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2006, 22:11:16 pm »
CAPPO zgłasza się do tematu :)
można powiedziec, że znam:
FFVII
FFVIII
FFIX
FFX
FFX-2
z finali przeszedłem też V i VI ale za wiele nie pamiętam z tych gier :(

jeśli ktoś ma jakieś pytania to walcie śmiało :) jestem chętny  :twisted:

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2006, 07:59:12 am »
Większość rzeczy od Black Isle.

Btw- a już myślałem że znajdę tu temat o karciankach...

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2006, 09:13:35 am »
Chrono Trigger; Final Fantasy I, IV, V, VI; Dragon Warrior I; Diablo I, II; większość od Black Isle (umm); Arcanum; większość Zeld (powiedzmy, że RPG); Bladur's Gate gc; Hunter + masa innych (Baten Kaitos? eee)

Walker

• Pontifex Maximus
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2006, 09:33:06 am »
ja przeszedlem w cholere crpg i jrpg, ale kto by teraz pamietal je na tyle zebu pomagac O_o no jedynie , shadow hearts2, FF7, FF8, Gothici z PC i Baldury z PC, no i jak sie wysile to KotORY tez cos pamietam hehe, a ogolnie to slaba pamiec oj slaba :P

Cosmaty

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2006, 10:19:34 am »
Głównie to Final Fantasy VIII. Dalej to FF7, FF9, Chrono Cross, Star Ocean: SST, hmmm z tych coś jeszcze pamiętam, skończyłem od groma tego na PSone, tylko jak się gra w tyle prawie jednakowych gier to wszystko sie miesza. Z jRPGów na PS2 to FFX i ostatnio Radiata Stories i aktualnie Suikoden V - gdzieś tak do piętnastej godziny gry, gdyby ktoś coś chciał się dowiedzieć, służę pomocą ;)

Czepiasz się Tarny :cry:

freeq

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 30, 2006, 10:38:48 am »
Już zadowolony Tarniak??

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 30, 2006, 12:00:14 pm »
Twoje linki zajmują więcej miejsca niż moja sygnaturka, gdzie tu sprawiedliwość?

mateo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 30, 2006, 13:03:54 pm »
Cytat: "setezer"
Chrono Trigger; Final Fantasy I, IV, V, VI; Dragon Warrior I; Diablo I, II; większość od Black Isle (umm); Arcanum; większość Zeld (powiedzmy, że RPG); Bladur's Gate gc; Hunter + masa innych (Baten Kaitos? eee)

Oldschoolowy gracz na maxiora :)
Sam właśnie kończe Seret of Mana (świetna gra) micha mi się cieszy kiedy odpale Seiken Denetsu 3.
Ponoć 4 część tej sagi wyjdzie na PS2 (ale chyba tylko Japonia co??)
Powiedzcie mi jaki jest najlepszy Dragon Quest na SNES'A  :roll:

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 30, 2006, 13:07:19 pm »
Cytat: "setezer"
Twoje linki zajmują więcej miejsca niż moja sygnaturka, gdzie tu sprawiedliwość?

Tarniak jest modem więc lepiej mu nie podskakuj bo stanie ci się coś złego, on przynajmniej tylko linkami wykazuje swoja alternatywność i tylko on może wcinać się do każdego tematu bez konsekwencji :<

[Głos z lodówki: Panowie - zachowujemy się kulturalnie i nikomu nic złego się nie stanie]

Do tematu, jRPGi: Golden Sun 1 & 2 i to w sumie wszystko xF
cRPG: w Morrowinda duuuużo grałem i Baldur`s Gate... a tak to niezbyt sobie inne przypominam

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 30, 2006, 16:44:47 pm »
Tarniak jest modem więc lepiej mu nie podskakuj bo stanie ci się coś złego, on przynajmniej tylko linkami wykazuje swoja alternatywność i tylko on może wcinać się do każdego tematu bez konsekwencji :<

"Taki rok w tym roku". Zresztą ktoś musi być tym "złym ch..." na którego trzeba narzekać :oops:

Misiu, specjalnie dla ciebie :* :* :*

jRPG - FF, Chrono Trigger i Cross
cRPG - Fallout, BG.

freeq

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 30, 2006, 19:10:19 pm »
Czas zaczac jakas dyskusje:)
Jak gralem w jrpg square-enix to zauwazylem u nich pewien schemat w fabule, cos spada z kosmosu na planete i zaczyna sie przygoda, gralem najpierw finala 7 pozniej xenogears i poznij chrono trigger i juz przy chorno nie moglem (znowu to samo)
czy tez odniesliscie takie wrazenie??

Woroq

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 30, 2006, 20:28:47 pm »
Ha!
Czesc dokonac absolutnie standardowych jak na fana wszelkiego rodzaju rpg, CZYLI:

BALDUR'S GATE I & II + dodatki
Neverwinter Nights
KOTOR
Morrowind
Icewind Dale I + II

FF VII, VIII, X, X-2
KINGDOM HEARTS

no i klasyka:
Dungeon Master I & II
Black Crypt
Eye of the Beholder I + II
Curse of Azure Bonds
Pools of Radiance
Perihelion
Chaos Strike Back
Elvira
Shadow Caster

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 30, 2006, 21:13:00 pm »
Cytat: "freeq"
Czas zaczac jakas dyskusje:)
Jak gralem w jrpg square-enix to zauwazylem u nich pewien schemat w fabule, cos spada z kosmosu na planete i zaczyna sie przygoda, gralem najpierw finala 7 pozniej xenogears i poznij chrono trigger i juz przy chorno nie moglem (znowu to samo)
czy tez odniesliscie takie wrazenie??

Ogólnie rzecz biorąc to chyba nie tylko Square ma jakieś "kosmiczne zapędy". Grandia II też miała jakieś dziwne siły nadprzyrodzone, które chciały opanować świat, biorące się z...kosmosu, Skies of Arcadia zresztą nie lepiej + świry mieszkające w państwie/mieście.  :wink:  :lol:
Ogólnie tym właśnie charakteryzują się w największym skrócie jRpgi. My = zbawcy świata, zbawiamy go = świat, przed tymi złymi = z kosmosu. Ot, takie uproszczenie. :lol: Ale tutaj i tak fabuła, fabuła panowie i panie rekompensuje nam wszystko. Ech, uwielbiam te gierki. :oops:

mateo---> podobno (nigdy nie grałem) 6 część Dragon Quest jest najlepsza na SNESa.

freeq

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 31, 2006, 22:34:59 pm »
A to fpp sie ludzie czepiali ze zawsze na obcej planecie z kosmitami sie walczy, widac rpg tez maja swoj schemat;)

Gomez

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 31, 2006, 22:54:06 pm »
każdy gatunek gier ma jakiś schemat scenariusza.Mało która gra zaskakuje nas nietuzinkową fabulą (mnie mile zaskoczył Fallout tym postapokaliptycznym klimatem).

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 31, 2006, 23:17:58 pm »
Cytat: "Gomez_pl"
każdy gatunek gier ma jakiś schemat scenariusza.Mało która gra zaskakuje nas nietuzinkową fabulą (mnie mile zaskoczył Fallout tym postapokaliptycznym klimatem).

Ło matko, ale ta gra ma już z milion lat. :wink: Tak prawdę powiedziawszy to jak raz na 2-3 lata wyjdzie jakiś przełomowy RPG w swoim założeniu czy to scenariuszowo czy to w inny sposób zaskakujący in plus, to już należy uznać to za spory sukces. Twórcy wpadli w marazm jeśli chodzi o gry fabularne i to marazm momentami denny. EU i USA robią coraz to nowsze "bajeczki" o elfach i innych gadach i zupełnie nie wiedząc czemu, usilnie igonrują temat, z którego powinni zrobić swoją bazę, a wręcz filar. Otóż chodzi mi tu o średniowiecze! Czy ktoś z nich wpadnie kiedyś na pomysł zrobienia cRPGa w klimatach średniowiecznych rycerzy, karczm, miast bez tej całej śmiesznej otoczki w postaci klaunów, ups, przepraszam elfów?, A Japończycy? To wiadomo, połączenie anime/mangi z żelkowymi potworami, a czasami czymś inszym. :lol: Akurat nie neguję tego, że to złe (jeśli chodzi o jRPGi) ponieważ jestem ich wielkim fanem, ale mało się zmienia w tematyce jak i samej mechanice tych gier. Mnie fana serii FF, zwłaszcza części 8, zachwyciła ta gra z powodu bohaterów, ich głębi, jak również scenariusza. Pewnie wiele osób powie, że japońskie gry nie są równe ich odpowiednikom z naszego kontynentu chociażby, bo nie ma w nich ścieżek wyboru, ale mnie to akurat bardzo odpowiada i podoba mi się. Nie znam żadnego cRPGa z taką fabułą i wewnętrznym pięknem, a także przesłaniem, jak właśnie japońskie jRPGi. Można je kochać bądź nienawidzić. Ja należę do tej pierwszej grupy i przypuszczam, że 9/10 konsolowców również, bo to zwykle dla tych gier kupuje się nowe platformy do gry.
Jednakże, aby nie było do końca tak różowo, to uważam, że twórcy z KKW, popadli w jeden schemat, który wałkują nieprzerwanie od x lat i który może im się zacząć odbijać z wolna czkawką. Brakuje trochę nowatorskiego spojrzenia na jRPG z ich strony. Ot choćby dla mnie takim nowatorstwem jeśli chodzi o jRPGi było Skies of Arcadia z możliwością latania statkiem powietrznym połączone z walkami + fantastycznie poprowadzona fabuła, do czasu. Później niestety nie wiem jak się dalej potoczyła, bo zmuszony byłem sprzedać DC. Jednak mam w najbliższych planach zakup GCN więc pewnie jeszcze raz sięgne po tę grę. Jednakże od czasu ukazania się jej (2001/2002 jakoś tak) nie spotkałem się już z jakąś nowinką w tego typu grach. Być może źle trafiałem, a być może nic nowego producenci nie zaaplikowali do swoich tytułów. Ostatnio głośno o Level5 i ich cel-shadingowi, dzięki któremu jRPGi wyglądają pięknie jak nigdy, ale to głównie zmiana w grafice. Brakuje jakiegoś mocnego akcentu w scenariuszu, no bo ile razy można ratować świat? Jasne jest to bardzo miłe i fajne, ale przez pierwsze 10 razy, potem może zaczynać nużyć, choć prawdziwy fan jRPG przymknie na to oko. Tak więc panowie-twórcy gier z KKW, więcej inwencji w wasze projekty i może zróbcie grę, w której będziemy zwykłym pucybutem?:)
W chwili obecnej, chyba niestety w każdym gatunku gier mamy zastój z brakiem pomysłów. Jednak przypuszczam, że nie wynika on z braku możliwości, ale ze zwykłego lenistwa programistów, którzy wolą wałkować stare i utarte schematy, aniżeli wdrażać nowinki, vide ta epoka średniowiecza bez smoków.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #21 dnia: Września 01, 2006, 08:22:39 am »
Jednak przypuszczam, że nie wynika on z braku możliwości, ale ze zwykłego lenistwa programistów, którzy wolą wałkować stare i utarte schematy, aniżeli wdrażać nowinki

A odpowiedź brzmi?

Kasa oczywiście, szmal, $$$- jeśli utarty schemat się sprzedaje, to trzeba kuć żelazo póki gorące, ile kasy da się zebrać.

Dlatego tym bardziej należy docenić tytuły pokroju Fallout- dewiza firmy, to "Dla fanów, od fanów" i to się czuje. Dlatego ta gierka pomimo biednej grafiki (jak na dzisiejsze standardy) do dziś elektryzuje i wraca się do niej co jakiś czas (nie zliczę ile razy przeszedłem Fallouta2).

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #22 dnia: Września 10, 2006, 10:50:04 am »
Coś nam ostatnio temat zamarł. Pozwolę sobie nieco zmodyfikować listę osób grających w konsolowe gry. Przypominam też, że piszemy tutaj o grach konsolowych!

jRPG

- Chrono Cross      - Cosmaty, Tarniak
- Chrono Trigger    - freeq, setezer, Tarniak
- Final Fantasy I     - setezer
- Final Fantasy IV   - setezer
- Final Fantasy V    - setezer
- Final Fantasy VI   - freeq, setezer
- Final Fantasy VII  - freeq, cappo, Walker, Cosmaty, Woroq
- Final Fantasy VIII - RyoHazuki, freeq, cappo, Walker, Cosmaty, Woroq
- Final Fantasy IX    - cappo, Cosmaty
- Final Fantasy X     - cappo, Cosmaty, Woroq
- Final Fantasy X-2  - Ryo Hazuki, cappo, Woroq
- Golden Sun 1       - CassSept
- Golden Sun 2       - CassSept
- Grandia II            - RyoHazuki
- Kingdom Hearts    - Woroq
- Radiata Stories     - Cosmaty
- Secret of Mana     - mateo
- Shadow Hearts 2   - Walker
- Star Ocean: SST   - Cosmaty
- Xenogears            - freeq

cRPG

- KOTOR I  - RyoHazuki, Walker, Woroq
- KOTOR II - Walker

Jeżeli ktoś czuje się nie doceniony, nie dodany, niech zrobi samoobsługę, gdyż nie wszyscy podali konkretne podtytuły dużych serii, bądź też przeoczyłem.

Tymczasem panie i panowie nikt nie ma z tu obecnych 360, aby się pochwalić pierwszym jRPGiem na tę konsolę? :shock:

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #23 dnia: Września 11, 2006, 07:17:23 am »
Jak słowo daję, to najbardziej naciągany topic na forum- czy ma rację bytu?
Jeśli ktoś ma problem z rpg, to i tak pyta w dziale "pomoc"...
Jeśli dyskusja nad danym tytułem, to jest w dziale odpowiedniej konsolki...

RyoHazuki

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #24 dnia: Września 17, 2006, 08:52:07 am »
Cytat: "_Music"
Jak słowo daję, to najbardziej naciągany topic na forum- czy ma rację bytu?
Jeśli ktoś ma problem z rpg, to i tak pyta w dziale "pomoc"...
Jeśli dyskusja nad danym tytułem, to jest w dziale odpowiedniej konsolki...

Taaaa. Bo nie lepiej wszystko wrzucic do jednego wora i dyskutowac tutaj o szeroko pojętych grach fabularnych. Lepiej jak będzie syf na całym forum i każda gra dostanie przy "swojej konsoli" odpowiedni temat, na ilośc odpowiedzi równą 3. Nikt tu nikogo nie zmusza do pisania.

Dark Serge

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Września 18, 2006, 00:25:33 am »
Hm... Specyficzny topik...
Co do jRPGów - z PSX'a to obskoczyłem chyba wszystkie jakie sie dało ,a na PS2 z racji zwiększenia ilości obowiązków nie dałem rady ze wszystkim, ale teraz moge powiedzieć, że ok. 60 jRPGów jest za mną :D część z nich wymaksowana ^^(co niektóre "maksy" są upamietnione w PE ;) )
Freequ  - nie ma jak zaczynac od du*y strony ;) Zwróć uwagę, że CT wyszedł przed FF VII :] Poza tym CT rzeczywiście zaczyna sie od "cos spada z kosmosu na planete..." ,ale jesli chodzi o przedstawienie historii to przygoda zaczęła sie w innym miejscu. A jeszcze bardziej poza tym - FF VII nie zaczął się od " cos spada z kosmosu na planete i zaczyna sie przygoda" bo na ziemie nic nie spada XD Samo pojawienie się Meteora możemy zobaczyć w ok. połowie gry:]
Jak widac twój schemat padł :P chyba jedyna co mi przychodzi ze stajni SQ(Dude - FFVII, Xeno i CT zrobił SquareSOFT, to było jeszcze przed fuzja!) to któryś z pierwszych FF, gdzie na samym początku na ziemie spada Meteor(co zobrazowane zostało z uzyciem "silnika 3D" :P).
Spadkobiercy nieistniejącego już portalu jrpg.pl wskrzeszają stronę ! Odwiedź forum i dowiedz się więcej !
NEO JSITE FORUM