Auta 2 - po informacjach o utrzymaniu kontynuacji genialnej pierwszej części w klimatach filmów z Bondem obawiałem się o poziom sequela. Jednakże efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Film jest pełen akcji i humoru, nie pozwalając dzięki temu się nudzić. Ani trochę nie przeszkadza otoczka szpiegowska, w którą zamieszany jest Złomek, co sprawia, że mamy sporo zabawnych sytuacji dzięki temu. O warstwie technicznej nie będę się rozpisywał, bo każdy może ją zobaczyć na trailerach - ale jak zwykle Pixar zostawia konkurencję w tyle.
PS: dla fanów Gran Turismo i nie tylko - tory we Włoszech i Japonii bez problemu poznacie.
Transformers 3 - pierwsze wrażenie: film wyraźnie mroczniejszy od drugiej części. Jeśli jeszcze początkowo ma się wrażenie małej sielanki, tak już po 20 minutach zaczyna się ostra jazda, która trwa do końca filmu. Niesamowite efekty specjalne - Cybertron wygląda jeszcze lepiej niż w wizji twórców gry War for Cybertron. W końcu miałem wrażenie, że Transformery pojawią się dłużej na ekranie niż w poprzednich częściach, mnie osobiście niezmiernie cieszy. Fabuła wiadomo, nie jest mistrzostwem świata, ale jest zdecydowanie lepsza i bardziej trzyma się kupy niż w 2 części. No i przynajmniej nie zje*ali wyglądu żadnego Transformera, jak w przypadku Jetfire'a z drugiej części.
Największą wadą filmu jest modelka zastępująca Megan, lecz niestety ani to ładne, ani wygadane i jeszcze wku*wiało swoim brytyjskim akcentem. Na szczęście mało jej na cały film, więc ogólnie obrazu nie psuje. No i szkoda, że Megatron tak mało się pojawia, w tą chustą co nosi wygląda po prostu genialnie.
Osobiście jestem ciekaw, jak wybrną w kolejnej części po tym co można zobaczyć w zakończeniu - czyli czy będziemy mogli się spodziewać
Polecam w pełni.