Nie wychodzę z podziwu nad Luisem Bunuelem . Trochę wstyd nie znać twórczości tego rezysera , ale braki w swej znajomości filmów nie tak dawno nadrabiam w przyspieszonym tempie . Po obadaniu
Lekkoducha nie śpiewalem jeszcze panteonów nad jego wielkością , zbyt cichy i poprawny to twór , ale już po seansie
Anioła Zagłady wiedziałem ,że to mistrz tak wielbionego przez mnie gatunku jakim jest surrealizm . Atomsfera zaszczucia oraz dwuznaczne teksty bardziej dają na banie i wyobraznie niż mój osobisty guru David Lynch . Troszke jest tu odwołan do ludzkiej psychiki i moralności , ale przede najelpsze w takich filmach jest to ,że one Ciebie nie opuszczają , myslisz o nich i dumasz o co autorowi chodziło , co chciał nam przekazać . Esencja kina panowie . Dalej zabrałem się za pozniejszego Bunuela tego z okresu lat 70 - tych , przez wiely krytykow uważany ,że w tym czasie spłodził najlepsze obrazy . Cóż mogę powiedzieć
Widmo Wolności dosłownie rozpierdzieliło mi łeb na tysiące kawałków
W owym filmie Irracjonalizm podany jest tu jaka przyjęta norma w społeczeństwie a to nie muszę wam tłumaczyć do czego prowadzi
Dostaje się każdemu po pysku od wyższych sfer , księży(bardzo uroczy wątek ;} ) poprzez służby państwowe na zwykłych pionkach kończąć . Przytoczę wam tylko jedną scene aby uzmysłowić Wam jak radylnych środków dokonał Bunuel : przychodzi małżeństwo z małym dzieckiem do przyjaciół na obiad , siadają przy stole ale nie na krzesłach tylko ... otwartych sedesach . Gdy dziewczynkia się pyta gdzie można coś zjeść wszyscy patrzą się na nią przenikliwym wzrokiem i pytają '' dziecko , gdzie twoje maniery , nie mówi się o takich rzeczach przy stole '' .'' Gdy chcesz coś zjeść idz do tamtego pokoju ''. Czyli łazienki
.Gdybym miał ten film oceniać bez wahania dłabym maksymalną notę 10/10 .
Dalej biorę sie za
Szymona pustelnika , osobiste zdanie na temat religii i twórcy . I nie powiem dosyć ciekawie to wyszło . Wielki brodacz stoi na wielkim monumencie pośrodku pustynii przez ponad 6 lat pijąc tylko od czasu do czasu wode i przegryzając raz na miesiąc sałate . Przychodza do niego wierni szukając Boga i powołania a on tylko mowi im tylko surowe kazania o tym ,że powinni być bardziej wstrzemiezliwi i bardziej Bogobojni niż sa . Szymon czesto jest poddawany pokusom , czy to mięsa (!!!) czy kobiet aż w końcu ..aj sami powinniście to zobaczyć .
Niedawno obadałem
Dyskretny Urok Burżuazji i
Mroczny Przedmiot Pożądania te z okresu pózniejszej twórzości .Po pierwszym byłem więcej niż rad , po pysku dostaje się szlachcie , zadufanym w sobie kutafonom , którzy nie widzą nic poza swojego nosa . Drugi zaś to manifest o trudnych relacjach między kobietą a mężczyzną z terrorystami w tle . Mniamuśnie .
Przede mną jeszcze 26 tytuły a już czuje w kościach ,że to będzie no.1 na osobistej liście najelpszych reżyserów ever . Rzeczą wprost nie do wyobrażenia , jest to ,że tak mało ludzi sięga do takich klasyków tylko podnieca się współczesną sztuką filmową , schematyczną i do bólu poprawną politycznie . Szkoda .