Fallus , wiadomo Blade Runner to czyste Science Fiction bez większej rozkminki , a Odyseja Kosmiczna to wielki monument filozoficzny Kubricka , który daje wiele ścieżek interpretacjii . Dramat dramatowi nie równy tak jak osobistości kina . Surrealistą jest Bunuel , ale i także Lynch, Jodorowsky czy Svankamjer ale każdy inaczej pojmuje surrealzm i inaczej przedstawia ją w swoich dziełach . Różnorodność jest sporo , ale jakość niezmiernie najlepsza
Przynajmniej jesli chodzi o ten typ kina .
Wojtq , nie peniaj z tym top10 , posta napisałeś blisko 2 lata temu a przez ten czas zaliczyłeś mnóstwo ciekawych filmików , które z pewnością znajdą sie na twojej liście . Podobnie jest u mnie , od ostatniego wpisu moja lista poszerzyła się do ...27 filmów
Z Antonioniego polecam na wstępie
Noc z cudownym duetem aktorskim Jeanne Moreau - Marcelo Mastroiani (mój aktorski idol !) . Przygnebiająca historię o małżeństwie , które chyli się ku upadkowi . Dużo symboliki i smaczków dla znawców , pozycja obowiązkowa dla fana twórczości Antonioniego .
Dalej w kolejce poleciłbym jeszcze bardziej dopieszczony tytuł
Przygoda z popisówką Monici Vitti . Film łatwiej przyswajalny niż Noc , ale dający tyle samo (jesli nie więcej ) satysfakcjii . Grupa przyjaciół wyrusza w podróż krajoznawczą i w pewnym momencie znika bez śladu bliska przyszłej parze osoba . Jak to ma w zwyczaju Michelangelo sceptyk życia , obala mit trwałej miłości jako uczucia nieskazitelnego .
I na końcu wisienka na torcie
Powiększenie , pierwszy angielski film włoskiego twórcy osadzony w czasach swingującego Londynu . Fotograf podczas sesji zdjeciowych odkrywa pewną jedną okrutna prawdę o życiu . Masterpiece ,pany . Po scenie końcowej zbierałem zęby z podłogi .
Co do Tarkowskiego ,to osobiście uważam go za takiego Dostojewskiego kina . Fiodora kojarzysz chyba , nie ?
Moje typy wobec niego prezentują sią mniej więcej tak :
Stalker ,
Zwierciadło i
Andriej Rublev . Jeden lepszy od drugiego przy czym pierwsze zetkniecie z tego rodzajem kina może okazać się lekkim szokiem , ale wraz z czasem przywykniesz i zaczniesz czerpać przyjemnośc z monologów niczym wytrawna uczta przy dobrej lampce wina .
Polecam poza tym stronki
http://www.imdb.com/name/nm0000774/http://www.imdb.com/name/nm0001789/tam ludzie znają sie na rzeczy i w razie czego służą pomocą .
To by było narazie tyle . Jeśli taki rodzaj kina przypasi to mogę zarzucić kolejnymi propozycjami .