Autor Wątek: Faszyzm, nazizm i inne fajne sprawy  (Przeczytany 10427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Uncle Mroowa

• Towarzysz
  • Reputacja: 0
Faszyzm, nazizm i inne fajne sprawy
« dnia: Września 21, 2006, 14:44:13 pm »
Jak czytam takie posty, to czuję, że żyję w innej rzeczywistości. Za dużo wyborczej, Panowie.

Cytat: "jay jay"
tyle ynteligentnych projektów co PiS dawno żadne ugrupowanie nie wprowadziło w życie

Sejm IV kadencji wprowadził prawie 2000 ustaw, setki głupich, jeszcze więcej niewprowadzonych projektów (jak pomysł z winietą choćby), pod koniec kadencji Millera był czas, kiedy prawie codzinnie pojawiała się jakaś eseldowska afera, Żona premiera ubierała się w różową sukienkę (z napisami typu "Ultra Sex") na audiencję z Cesarzem Japonii etc. Polska miała wiele więcej powodów do czucia się wyśmianą.

Nie dziwmy się wiec ,że ludzie mają dośc .

W sondażach PiS jest zaledwie na II miejscu, wyprzedzony przez Partię, która de facto niewiele się od niej różni. Po prostu PO uznało, że na permanentnej krytyce PiS'u daleko zajdą. Poza ewidentnie głupimi lewicowymi parado-protestami tego sprzeciwu nie widać.

Oby tylko partia Kaczynskich nie dobrala sie do Internetu bo i GO moga ocenzurowac :/

No, to już bez komentarza zostawie.
Światło gwiazd lśni dla nas, i w tej otchłani
Darzbog zawiesił ziemię, aby była tak
utrzymywana, Oto dusze przodków,
które świecą nam gwiazdami z Iru.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2006, 16:52:09 pm »
Cytat: "Uncle Mroowa"
W sondażach PiS jest zaledwie na II miejscu, wyprzedzony przez Partię, która de facto niewiele się od niej różni. Po prostu PO uznało, że na permanentnej krytyce PiS'u daleko zajdą. Poza ewidentnie głupimi lewicowymi parado-protestami tego sprzeciwu nie widać.

No kur... Poprzednia ekipa, już dawno została osądzona, jeno za niektórymi wciaż się ciągnie smród. Głupie parado-protesty? To jest demokracja właśnie, żeby żaden fajans w "ekipie rządzącej" nie cuzł się pewny i zajebsity. Najgłupsza parada jaka jak dotąd się ujawniła to ta anty-Giertychowska. Bezsens, kretynizm, połowa gówniarzy jeszcze sie sama nie podciera, a manifestuje swój sprzeciw dla "głupich przepisów". WYbaczcie, ale jeśli miałbym negować każdą bezsensowną uchwaloną ustawę to myślę, że niewiele by zostało. Wracając do lewicowych parad - co ci to przeszkadza, niech rdzenni Polacy, cwele, uczą się tolerancji. Zresztą jakimi pierdołami się PiS zajmuje. OMG, zamist choćby zdelegalizować coś takiego jak Narodowe Odrodzenie Polski, notabene pro-faszystowskie czyli w sam raz dla niektórych panów z najwyższych stołków, to zabrniaają grać death metalowym zespołom w Polsce (wali mnie to w sumie, ale fakt warto odnotować). Dlaczego PiS kompromituje NAS Polaków? Jak można na "spotkaniu na szczycie" je*nąć, że stołki w Polsce po "prawej stronie areny politycznej" zajmują "geje". Irasiad? Kompletne gafy językowe, chadeckie zapędy, co jeszcze? PO, "de facto podobne do PiSu"?! Jaja sobie robisz? Nawet jeśli istnieją jakieś podobieństwa, do wystarczającym antagonizmem jest konserwatyzm PiSu. Nie będę się zagłębiał czy PO jest partią stricte liberalną, bo nie chce mi się tego znowu wałkować.

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #2 dnia: Września 21, 2006, 17:55:42 pm »
Zresztą jakimi pierdołami się PiS zajmuje. OMG, zamist choćby zdelegalizować coś takiego jak Narodowe Odrodzenie Polski, notabene pro-faszystowskie czyli w sam raz dla niektórych panów z najwyższych stołków

Faszysta = osoba popierająca system faszystowski, uznająca ją za najlepszą formę rządów.
Nacjonalista =osoba uważająca Naród za najwyższe dobro.
Faszyzm zawiera w sobie nacjonalizm.
Nacjonalizm może być częścią Faszyzmu, nie musi.

Nie bądź gołosłowny. Daj mi jedną wypowiedź faszystowską z ust Kaczyńskich czy choćby Giertycha. Wypowiedź, w której chwali jeden z elementów ustroju faszystowskiego, bądź sprawowanej przezeń władzy.

Daj też dowód na faszystowskie zapędy samego NOPu - Jest to partia nacjonalistyczna, częściowo antydemokratyczna, o względnej użyteczności publicznej (raczej żadnej), ale użycie terminu "faszyści" względem nich jest nadużyciem, gdyż faszyzm jest dosyć konkretną ideologią. Tą oczywistą ignorancję wspierają wszelkie media, kiedy to np. NOPowcy obchodzili rocznice wpakowania tychże do Berezy, jeszcze przed wojną przez (też zresztą bezpodstawnie oskarżanego o faszyzm) Piłsudskiego, TVN24 napisało na dole ekranu "Skrajni neonaziści z ONR i Młodzierzy Wszechpolskiej szykują się do kontr-namifestacji". Zdanie owe było kłamliwe, bowiem rocznica taka obchodzona była co rok, zawsze o jednakowej dacie, i co więcej nigdy z udziałem MW.

I rozumiem, że zaraz posypie się dyskusja o Skinach - Nie panowie, nie chce jej zaczynać. Wielu Skinów to faktycznie faszyzujący gówniarze myślący, że są lepsi z samego faktu bycia 'białym człowiekiem'. Oczywiście to głupota godna potępienia. Mówie jednak o partii jako takiej, jej programie i poglądach ogólnych, czyli popieranych przez całe środowisko partyjne, nie tylko przez jej cząstkę.

I tak: 'homofobia' i 'rasizm' jeszcze nie czynią żadnej partii Faszystowską  :roll:

NOP istnieje od dawna. Poprzedni także jej nie zlikwidowali. Zresztą likwidowanie Partii zgodnych z prawem (a widać jest zgodna, skoro sądy nie uznają inaczej) zagraża demokracji i jest iście Hitlerowską formą sprawowania władzy.

Co do likwidacji NOP, ONR i NW - Byłbym za, jeśli udowodniono by im dobitnie nazistowskie bądź rasistowskie sympatie, a i równocześnie zlikwidowano by równie niebezpieczne i antydemokratyczne stronnictwa takie jak np. KMP czy KPP (zresztą ich istnienie zabrania konstytucja, a mimo wszystko istnieją).

Kończąc już swój wywód: NOP zyskuje śladowe poparcie (0.6% bodaj)  i ma nikły wpływ na opinię publiczną, w przeciwieństwie choćby do Niemieckiego NPD (7% w niektórych landach, takich jak Meklemburgia czy Saksonia) na wielkim i cywilizowanym zachodzie.
Nawet jeśli istnieją jakieś podobieństwa, do wystarczającym antagonizmem jest konserwatyzm PiSu. Nie będę się zagłębiał czy PO jest partią stricte liberalną, bo nie chce mi się tego znowu wałkować.

Od kiedy konserwatyzm jest czymś nagannym?

Co do rzekomej odmienności PO w konserwatyźmie, przytoczę Ci wypowiedź pewnego Senatora PO:
Według Stefana Niesiołowskiego, który również brał udział w programie TVN, wiązanie Parady Równości ze słowami papieża jest "obrzydliwe i plugawe". Jego zdaniem, wczorajsza manifestacja pokazuje, że środowiska homoseksualistów są "agresywne i zakłamane". Niesiołowski podczas programu "Kawa na ławę" powiedział też, że demonstracje gejów i lesbijek zawierają "elementy antykościelne i antypapieskie".

źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,43580,wid,8346004,wiadomosc.html?ticaid=125d9
Czy choćby kolejny artykuł tym razem, o samym Tusku : http://fakty.interia.pl/news?inf=672750
To konserwatywni Liberałowie, więc - w kwestiach społecznych nie różnią się niemal niczym od PiS'u.
Co do ich liberalizmy gospodarczego: Imo PO (choć i tak o niebo lepsza) jest tak samo wywrotową partią Liberalną jak jej mentalna poprzedniczka -UW

Jak można na "spotkaniu na szczycie" je*nąć, że stołki w Polsce po "prawej stronie areny politycznej" zajmują "geje".

Ale na tym "spotkaniu na szczycie", było właśnie o rzekomej 'homofobii' (słowo nomen omen nonsensowne samo w sobie, ale nvm), a Kaczyński -choć niezręcznie- rzekł, że takowej nie ma, bo jak mogłaby być, skoro nawet w prawicowych partiach znajdują się geje?

Przez błąd językowy ani prawo, ani gospodarka, ani państwo nie staje się ni lepsze ni gorsze. Nie może być zatem przedmiotem dyskusji nad rządzącymi.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2006, 19:11:56 pm »
Powiem ci, ze obracam się w środowisku punkowych, skinowym i MW to w większości neo-naziole tak samo jak NOP i, o ile mi dobrze wiadomo w gestii prawa publiczne popieranie faszystów jest przestępstwem, tak jak i grupowanie etc. Dalej, wybacz, jeżeli konserwatyzm to dla ciebie bycie homofobem, a liberalizm bycie pro-gejowskim.
Ale na tym "spotkaniu na szczycie", było właśnie o rzekomej 'homofobii' (słowo nomen omen nonsensowne samo w sobie, ale nvm), a Kaczyński -choć niezręcznie- rzekł, że takowej nie ma, bo jak mogłaby być, skoro nawet w prawicowych partiach znajdują się geje?

"Pierd*lenie o szopenie" jak to mówi najpopularniejsza prostytutka w Polsce. Nie wiem czy Ci ktoś legumine z mózgu zrobił, ale podawałem już nawet w komentarzach do jednej ankiety GO, wypowiedzi Pana posła Wierzejskiego, jako flagowe przykłady HOMOFOBII w Polsce. Więc ustalmy - homofobia, rasizm, antysemityzm są na każdym kroku w naszym pięknym kraju. Tyle w kwesti ogólnej tezyl

Faszyzm wcale nie jest tak konkretny i zunifikowany jak piszesz i nie przejawia się tylko w mówieniu na głos "je*ać żydów" czy "jedna rasa biała rasa". NOP nawołuje do bojkotów, "broń w każdym domu", w dodatku od ch... w nim NS, tak jak w MW. Wniosek? LPR, część koalicji, część ekipy rzadzącej. MW - neonaziole (sam znam kilku, którzy należą więc nikt mi kitu nie wciśnie, że tam po prostu patrioci są). Roman popiera MW, Roman popiera NS.
Co do likwidacji NOP, ONR i NW - Byłbym za, jeśli udowodniono by im dobitnie nazistowskie bądź rasistowskie sympatie,

Obrzucenie kamieniami pochodów równości, zdjęcia na których katują anarchistów na POKOJOWYCH manifestacjach. Okrzyki "Bóg, honor, ojczyzna", "jedna rasa biała rasa" (również na POKOJOWEJ manifestacji)... no tak, ani trochę nazistowskie. Ani ciut!

I żeby nie było wali mnie PO, wali mnie PiS, wali mnie LPR, wali mnie Samoobrona, wali mnie SLD, PSL i kur... mniejszość niemiecka. A w wyborach samorządowych to PiS niech nie liczy na mój głos, bo ja sobie w moim mieście większego ograniczania wolności, nie życzę.

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2006, 19:39:36 pm »
Cytat: "Tarniak"
"Pierd*lenie o szopenie" jak to mówi najpopularniejsza prostytutka w Polsce

Tarniak, po prostu jesteś mistrzem dyskusji.
Nie wiem czy Ci ktoś legumine z mózgu zrobił

Oh, Widzę tutaj przejaw kwitnącej tolerancji dla ludzi o poglądach innych niż Twoje.

Więc ustalmy - homofobia, rasizm, antysemityzm są na każdym kroku w naszym pięknym kraju.

Cóż za dobitne przekonanie o nieomylności tez wykładanych przez siebie...
Dalej, wybacz, jeżeli konserwatyzm to dla ciebie bycie homofobem, a liberalizm bycie pro-gejowskim

Konserwatyzm i liberalizm społeczny - w dużej mierze tak, jak i poglądy na kilka innych kwestii, takich jak aborcja czy eutanazja.
Jeśli chodzi mi o liberalizm gospodarczy, nie wierzę ani w wielka "antyliberalność" PiS'u (to kiełbasa dla elektoratu, ktory tego oczekuje, jak sadze) ani w mega liberalizm PO.

Okrzyki "Bóg, honor, ojczyzna" [...]no tak, ani trochę nazistowskie. Ani ciut!

O patrzcie, Powstańcy Styczniowi byli FASZYSTAMI!
Faszyzm wcale nie jest tak konkretny i zunifikowany jak piszesz i nie przejawia się tylko w mówieniu na głos "je*ać żydów" czy "jedna rasa biała rasa". NOP nawołuje do bojkotów, "broń w każdym domu", w dodatku od ch... w nim NS, tak jak w MW. Wniosek? LPR, część koalicji, część ekipy rzadzącej. MW - neonaziole (sam znam kilku, którzy należą więc nikt mi kitu nie wciśnie, że tam po prostu patrioci są). Roman popiera MW, Roman popiera NS.

Faszyzm to włoska doktryna polityczna, popierająca dyktaturę, najczęściej wojskową. Jest to system totalitarny i mógłby istnieć i bez antysemityzmu, rasizmu, homofobii, whatever. Nacjonalista osoba uważająca Naród za najwyższe dobro, ile jeszcze mam powtarzać?

Homofobia jest to stwierdzenie wyjątkowo głupie i nierozsądne. Prawdę mówiąc nigdy nie spotkałem się z czymś odpowiadającemu temu terminowi. Błędnie użyte "homo", do tego ta "fobia" sugerująca strach. Jeszcze nie widziałem nikogo kto rzeczywiście obawiałby się homoseksualistów jako takich. Ludzie może się ich i brzydzą, ale raczej nie ma to nic wspolnego ze strachem. Jeśli nie chca nadawać gejom praw np. adopcji, to raczej z troski o dzieci.

Ogólnie nie toleruje pochopnego nadużywania terminu "Faszyzm", bo to nie jest dyskusja, tylko zwykłe bluzganie. Przypominają mi się zawsze jedne z pierwszych słów Marksa w jego manifeście:

Gdzie jest taka partia opozycyjna, która przez swoich rządzących przeciwników nie zostałaby obwołana komunistyczną, gdzie taka, która nie odwzajemniłaby się piętnującym zarzutem komunizmu zarówno bardziej postępowym opozycjonistom, jak i swym reakcyjnym przeciwnikom?

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 21, 2006, 20:20:57 pm »
Tarniak, po prostu jesteś mistrzem dyskusji.

To był tzw. w niektórych kręgach - głównie ludzi światłych i podchodzących z dystansem do większości spraw - żarcik kosmonaucik.
Oh, Widzę tutaj przejaw kwitnącej tolerancji dla ludzi o poglądach innych niż Twoje.

Gdzie tutaj nietolerancja, ja tu widzę pytanie, co zasugerowałem poprzez "czy" oraz przypuszczenie, co zasugerowałem "nie wiem"
Cóż za dobitne przekonanie o nieomylności tez wykładanych przez siebie...

To są fakty, ja to widzę słuchając sąsiadów, ja to widzę idąc rpzez ulice, ja to wiem. To nie MOJA TEZA, to FAKT.

O patrzcie, Powstańcy Styczniowi byli FASZYSTAMI!

W moich stronach mówi się o czymś takim jak interpretacja. Czy Nietzsche stworzył "teorię wyższości rasy aryjskiej"? Nie, to była interpretacja Hitlera. Dlatego zasadniczo teoria o nad-człowieku w wykonaniu ś.p filozofa, ma wiele wspólnego z interpretacją Hitlera? Nie bardzo. Tak samo te słowa w ustach powstańców, mają NIECO (ale tylko nieco, prawda?) inny wydzwięk niż w ustach NS.

BTW, nie każde wyjaśnienie encyklopedyczne ma odniesienie do rzeczywistości. To tak jak lekarz nie będzie operował wyrostka, bo w googlach wyczytał, że ma takie i takie symptomy. Faszyzm/nazizm w dzisiejszych czasach ma nieco inne zabarwienie. Poglądy, terminy ewoluują i nie da się zamknąć ich w 2 hasłach na wikipedii. A poglądy Marksa przed rewizją Bernsteina, to moim zdaniem stek bzdurnej propagandy dla robotników. A żeby przestać wierzyć  w utopijnośc jego ideii wystarczy sięgnąć po jakąkolwiek mądrzejszą lekturkę sygnowaną jako anty-utopijna.

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #6 dnia: Września 21, 2006, 20:38:07 pm »
To był tzw. w niektórych kręgach - głównie ludzi światłych i podchodzących z dystansem do większości spraw - żarcik kosmonaucik.

O ta, wybacz, Panie Światły, ja z Ciemnogrodu widać  :roll:

. Faszyzm/nazizm w dzisiejszych czasach ma nieco inne zabarwienie. Poglądy, terminy ewoluują i nie da się zamknąć ich w 2 hasłach na wikipedii.

Czym wg ciebie jest Faszyzm, i na czym opierasz ową definicję?  Wspominani przez Ciebie "faszyści" oddzielają się i twierdzą, iż faszystami nie są (o czym może świadczyć choćby napis "nie nazista, nie faszysta, prawdziwy Polak to nacjonalista", chyba tak to szło), więc...?

To są fakty, ja to widzę słuchając sąsiadów, ja to widzę idąc rpzez ulice, ja to wiem. To nie MOJA TEZA, to FAKT.

Ja bym to nazwał szukaniem dziury w całym, jakąś fobią, albo schorzeniem. No bo to straszne musi być wszędzie widzieć Nazistów, Faszystów, Rasistów i kolesi z KKK, no nie? Albo choć zmień mieszkanie, bo coś fajnych masz znajomych  :roll:

A poglądy Marksa przed rewizją Bernsteina, to moim zdaniem stek bzdurnej propagandy dla robotników. A żeby przestać wierzyć w utopijnośc jego ideii wystarczy sięgnąć po jakąkolwiek mądrzejszą lekturkę sygnowaną jako anty-utopijna.

Potwierdzam. Przytoczony przeze mnie cytat miał jedynie pokazywać nonsens przylepiania komuś nalepek bez poparcia ich czymkolwiek

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 18
  • Terror of unexpleainable
« Odpowiedź #7 dnia: Września 21, 2006, 21:27:44 pm »
Sejm IV kadencji wprowadził prawie 2000 ustaw, setki głupich, jeszcze więcej niewprowadzonych projektów (jak pomysł z winietą choćby), pod koniec kadencji Millera był czas, kiedy prawie codzinnie pojawiała się jakaś eseldowska afera, Żona premiera ubierała się w różową sukienkę (z napisami typu "Ultra Sex") na audiencję z Cesarzem Japonii etc. Polska miała wiele więcej powodów do czucia się wyśmianą.

aha. Rozumiem . Powiedz mi w takim razie czy Kwaniewski( nie wyksztalcony jak prof.Kaczynski )obrazal sie na kazda karykature , smieszny dowcip czy slowa krytyki.Sorry, ale to przekracza ludzkie pojecie. Prezydent to wizytowka kraju i ja nie chce by ona myslelil w kategoriach plebsu .Nie wspominajac o dziwnych chorobach , ktore uniemozliwiliy spotkanie z Francja z Niemcami . Waznym dla ukladu sil w Europie , bo podobno zalezy nam bysmy nalezeli do elity a nie 3 ligi, right ?

No, to już bez komentarza zostawie.

Wiec zerknij swym łaskawym okiem na to http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=41837  .Nie bez przypadku Fenix ujal to jako socjalizm .
''Don't take advice from anyone'' - Robert Altman.

mowafilmowa.wordpress.com
magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 21, 2006, 22:04:34 pm »
Ja bym to nazwał szukaniem dziury w całym, jakąś fobią, albo schorzeniem. No bo to straszne musi być wszędzie widzieć Nazistów, Faszystów, Rasistów i kolesi z KKK, no nie? Albo choć zmień mieszkanie, bo coś fajnych masz znajomych

Przypomniała mi się fajna piosenka Ramonesów - KKK took my girlfriend away. A co do sąsiadów, wybacz, ale to nie moi znajomi.
Wspominani przez Ciebie "faszyści" oddzielają się i twierdzą, iż faszystami nie są (o czym może świadczyć choćby napis "nie nazista, nie faszysta, prawdziwy Polak to nacjonalista", chyba tak to szło), więc...?

Wybacz, zapomniałem o nacjonalistach, ale moim zdaniem to nie daleko pada jabłko od jabłoni więc, nacjonaliści to tacy sami cwele jak faszyści i ns. Fajny jest ten PiS, toż lepsze kaczki to tylko Fakt wpaja. Jesteśmy tolerancyjnym, pro-semickim, otwartym krajem. Jupi. W ogóle czym ja się przejmuję, wolność i tolerancja wylewa się przecież każdą możliwą dziurą. Viva La PiS! Kocham naszego "duce".   :mrgreen:

Jest to partia nacjonalistyczna, częściowo antydemokratyczna, o względnej użyteczności publicznej (raczej żadnej), ale użycie terminu "faszyści" względem nich jest nadużyciem,

A propos tego, to ja jeszcze napomknę, że DZIWNYM TRAFEM, startowali z listy wyborczej numer 18, jeżeli coś ci to mówi.

Bystry

• Towarzysz
« Odpowiedź #9 dnia: Września 21, 2006, 22:31:01 pm »
Nazistowska partia NPD powoli dochodzi do władzy w Niemczech, w Rosji zabójstwa na tle rasowym są na porządku dziennym, we Włoszech na stadionach piłkarskich flagi ze swastykami i sierpami i młotami są czymś normalnym, we Francji synagogi są ochraniane przez strażników z bronią z obawy przed antysemickimi atakami, w Wielkiej Brytanii Blood & Honor jest już praktycznie organizacja zbrojną a wy mówicie że Polska jest nienormalna i nietolerancyjna?

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #10 dnia: Września 22, 2006, 00:26:51 am »
tacy sami cwele

Cwel
rzeczownik, rodzaj męski
znaczenia:
(1.1) mężczyzna zmuszany do odbywania stosunków homoseksualnych, zwłaszcza w więzieniu

kryptohomofobia?
Fajny jest ten PiS, toż lepsze kaczki to tylko Fakt wpaja. Jesteśmy tolerancyjnym, pro-semickim, otwartym krajem. Jupi. W ogóle czym ja się przejmuję, wolność i tolerancja wylewa się przecież każdą możliwą dziurą. Viva La PiS! Kocham naszego "duce"

Nie no co ty, przecież Synagogi palone są na co dzień, granice zamknięte, nikogo nie można wpuścić, podobno też biją Niemców. Sam Generalissimus Jarosław von Kaczyński I w Izraelu powiedział, że naród żydowski należy wyeksterminować jak najszybciej i nie pozwolił sobie włożyć na głowę jarmułki, wyłamując jakiemuś przypadkowemu żydowi rękę. Zamknięto ostatnie wolne Gazety, a już wszystko kontrolowane jest przez uzbrojonych klerofaszystów z PiS.  Geje masowo paleni w piecach: domowych, rolniczych, fabrycznych... :roll:

ps. mówi się "filosemickim"

EDIT:
aha. Rozumiem . Powiedz mi w takim razie czy Kwaniewski( nie wyksztalcony jak prof.Kaczynski )obrazal sie na kazda karykature , smieszny dowcip czy slowa krytyki

Kwaśniewski miał wiele innych wad: pijaństwo w Charkowie, płaszczenie się przed Rosją, nieznane powikłania biznesowe, o których nie miał nawet odwagi powiedzieć przed komisją śledczą.
Wiec zerknij swym łaskawym okiem na to http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=41837 .Nie bez przypadku Fenix ujal to jako socjalizm .

Na temat "Centrum Dobrych Mediów" mam raczej negatywną opinię, ale też nie przesadzajmy. Nie ma to raczej wpływu na demokrację, a i nie wierzę, by to przeszło. To jest wciąż TYLKO projekt.

Apopo tematu: Szokuje mnie to bezkrytyczne traktowanie Wyborczej, jako jedynego "prozachodniego" medium  :roll:

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 22, 2006, 14:08:30 pm »
kryptohomofobia?

Sorry, ale ty chyba masz obsesję. Dobrze misiu kolorowy, zamień sobie cwela na "bagno" i już będziesz ukontentowany.

mówi się "filosemickim"

Czaisz opcję synonim? Pro-żydowski = filosemicki?
ie no co ty, przecież Synagogi palone są na co dzień, granice zamknięte, nikogo nie można wpuścić, podobno też biją Niemców. Sam Generalissimus Jarosław von Kaczyński I w Izraelu powiedział, że naród żydowski należy wyeksterminować jak najszybciej i nie pozwolił sobie włożyć na głowę jarmułki

Hahaha, a co miał powiedzieć na takim spotkaniu. UJestem anty-semitą, pierd***ć gejów i lewaków :lol:  :?:

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #12 dnia: Września 22, 2006, 14:11:23 pm »
Masz JAKIKOLWIEK dowód na rzekomy antysemityzm Kaczyńskiego?
Sorry, ale ty chyba masz obsesję

Sry, ale to nie ja wszędzie widzę Faszystów, Rasistów i cholera wie co tam jeszcze.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 22, 2006, 14:33:19 pm »
Widać Bielsko-Biała jest ich pełne, a Kielce są ns-free :lol:
Faszystów, Rasistów

Fajnie, że z wielkiej litery piszesz.
Masz JAKIKOLWIEK dowód na rzekomy antysemityzm Kaczyńskiego?

Oczywiście głowa państwa nie moze sobie pozwolić na oficjalne wypowiedzenie tych słów, ale mówiłem o koalicji, ale jeśli znajde jakieś cytaty to się podzielę. Obiecuję. Natomiast co do tego, ze w PiS pełno przejawów homofobii czy anty-semityzmu to sobie w googlach poszukaj cytatów choćby pana Wierzejskiego hej!

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
  • ale mi ręce gównem śmierdzą :x
« Odpowiedź #14 dnia: Września 22, 2006, 15:28:57 pm »
Popieram poglądy Uncle Mroowa w 100%.

A propos tego, to ja jeszcze napomknę, że DZIWNYM TRAFEM, startowali z listy wyborczej numer 18, jeżeli coś ci to mówi.

nie no. to był pewnie przypadek :P

:lol:

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #15 dnia: Września 22, 2006, 15:36:49 pm »
Fajnie, że z wielkiej litery piszesz.

Każdemu zdarza się błąd, mea culpa.

Wierzejski to jedno, a Kaczyński to drugie.
Apropo homofobii: Czy wiesz, że zachowania homoseksualne w języku hebrajskim to "toevah", co można przetłumaczyć też jako obrzydliwość, obskurność lub brud? A Uri Lupolianski (tak, nazwisko polskie, gdyż bodaj jeszcze jego ojciec urodził się w diasporze żydowskiej na Litwie), burmistrz Jerozolimy, tym właśnie argumentując zabronił pochodu Gejów w Jerozolimie. Jest on ortodoksyjnym Żydem, ojcem dwanaściorga dzieci, przedstawicielem typowego stronnictwa klerykalnego, typowym jerozolimskim Żydem... Wypowiadał się on, iż (tu cytat) "Homoseksualizm jest czymś szkaradnym, obrzydliwym, obscenicznym i prowokacyjnym".
(Jerusalem Post, 18.01.2005)

A teraz "antysemickie" wypowiedzi polityków PiS'u:
Izrael jest swego rodzaju forpocztą cywilizacji judeochrześcijańskiej, która z trudem jako jedyne państwo demokratyczne na Bliskim Wschodzie znajduje swoje miejsce wśród morza społeczności arabskiej. Drugą kwestią jest to, że Polacy jako naród o trudnej historii powinni w szczególności sympatyzować z narodami, które odbudowują swoje państwa i mężnie bronią swojego interesu narodowego, jednocześnie podkreślając dumnie że prowadzą politykę narodową.Państwo Izrael jest znakomitym przykładem, że można być państwem cywilizowanym, demokratycznym, prowadzącym ofensywną politykę interesu narodowego, dobrym przykładem dla Polski

Artur Zawisza, źródło: http://psz.pl/content/view/1699

Czyli wedle polityki PiS'u, Izrael (zresztą w samych słowach Kaczyńskich sprawdza się to wielokrotnie, jak chcesz, poszukam cytatów) jest państwem od którego Polska powinna się UCZYĆ.  
Cytat: "Roman Giertych"
Lubię Żydów i naród żydowski, więc nie rozumiem, dlaczego oni mają nie lubić mnie

Fragment wywiadu z Giertychem dla Jerozolimskiego pisma Haaretz:

Ale jest długa historia antysemityzmu w twoich bliskich okręgach, prawda?

Mamy pewną polityczną tradycję z czasów przed wojną. Myślę, że z historycznej perspektywy i z osobistej perspektywy, antysemityzm wtedy został wykorzystany dla politycznych i ekonomicznych celów, ponieważ antysemickie poglądy były popularne i związane były z walką i ekonomiczną konkurencją (w gospodarce). To była rzeczywistość. Myślę, że to była pomyłka, ponieważ ta sytuacja nie powinna być wykorzystana dla szerzenia nienawiści i celów z nią związanych. Dziś odrzucam stanowcza tę część tradycji

To samo mówił dla Wprost, poszukam gdzieś tego numeru w którym wyraźnie mówił, iż Izrael, jako państwo nacjonalistyczne z elementami wyznaniowymi (bo takie jest, i to mocno konserwatywne, nie czarujmy się) powinno być wzorem dla nacjonalizmów europejskich, w tym LPR.

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #16 dnia: Września 27, 2006, 19:34:06 pm »
nie bedzie o faszyzmie ani nazizmie . Opowiem o tych fajniejszych sprawach .

Uncle Mroowa , ogladałeś taśmy prawdy Ms Beger ?
(...)Ja tego nikomu nie powiem(..)'(..) Nikt sie nie dowie o naszym spotkaniu(...)  -xD miałem z tego ubaw po pachy  :lol:

Rywal jest jeszcze oszołomiony , trzeba go dobic .

Tłumaczenia posłow
Mamy do czynienia z potężną prowokacją polityczna - Marek
Kuchcinski .
To prowokacja TVN i służb specjalnych- Marek Suski .

Zeby bylo smieszniej wladze PiSuaru chca powloac komisje sledzcza dla tej afery . :shock:

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #17 dnia: Września 27, 2006, 20:02:45 pm »
A to misja komisji:
"kto był inspiratorem zastosowania na terenie Sejmu technik operacyjnych wobec parlamentarzystów i członków administracji rządowej"

Jaja jak berety- Monty Python się chowa.

A zaraz będzie zwieńczenie komedii, bo kurdupel będzie przemawiał.

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #18 dnia: Września 28, 2006, 07:47:42 am »
Po primo, ostatecznie jej odmówili, ale dopiero wtedy, gdy do głosu doszedł Kaczyński. Zaczynam coraz bardziej się przekonywać, że poza Kaczorami i kilkoma innymi (na palcach jednej ręki mógłbym policzyć), nie ma tam kompetentnych polityków
Po sekundo, z punktu widzenia prawnego to były negocjacje, przestępstwa więc nie ma (vide: http://wiadomosci.onet.pl/1409669,,,,,1254072,6391,itemspec.html ).
Po tercio, uważam, że rząd robi głupa, mówiąc o jakiejś komisji (WTF!)  :roll:
Zreszta chyba z przyzwyczajenia, już sie wycofali po części ;)
Po quatro, nie stoję po rzadnej stronie, zgadzam się z redaktorem naczelnym Dziennika, który pisze "Trudno akceptować rząd, który mówi, że nic się nie stało. Trudno sympatyzować z opozycją, która rozbudza w społeczeństwie emocje o niebezpiecznej intensywności. Trudno popierać moralistów, którzy zachowują się jak cynicy, i chłodnych realistów, którzy nagle moralizują, uderzając w najwyższe tony".  
Bo sorki, ale w moralizatorskie gadki kolesi z SLD czy Samoobrony (rotfl) nie wierzę.
Po szóste (nie pamiętam jak to jest po włosku ;)), Begerowa sama zaczęła domagać się stanowiska w trakcie już trwających negocjacji. Zależało im na tym, żeby przeszła, to nie odmawiali od razu.

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #19 dnia: Września 28, 2006, 08:04:42 am »
ja nie wierze nikomu , ale PiS w absurdzie i grotesce przewodzi bezsprzecznie . Miejmy nadzieje ,ze poroniona koalicja PiS LPR Samoobrona zakończy swój marny żywot już niebawem . Zmian nie bedzie bo byc nie może póki do tej roboty nie wezmą się normalni ludzie.PO jak to opzoycja mocno krzyczy ale jak tylko dojdzie do koryta będzie mieli powtórke z rozrywki . Nie ufam moralizatorskim gadkom Tuska i Rokity (on premier ? popełniłbym sepuku ).  Nie widze szans na poprawe sytuacji w Polsce bo mnie nie interesuje wzrost gospodarczy i mocna złotówka bo tak naprawde przecietnemu Polakowi w niczym to nie pomoga .Acurvica mnie jasna bierze jak mam  studiach zapie*dalać jak ślepy wół za marne 1200 miesiecznie . Ja sie pytam po chooj jeden wielki sie uczyć skoro koles przy łopacie  taka sama pensje jak ten co rehabilituje pacjentów . Jesli rzad dyma obywateli to i obywatele odwdzieczaja sie im tym samym .Nie pomyle sie chyba mowiac ,ze za 10 lat w tym kraju zostana emeryci i urzedasy .

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #20 dnia: Września 28, 2006, 10:21:40 am »
Na szybkie zmiany nie ma co liczyć, bo jedyny który ma odwagę je przeprowadzić- czyli Janusz Korwin-Mikke, jest na uboczu Polskiej polityki. Ale i tak w następnych wyborach jak zwykle będę głosował na UPR :]
Bo Polacy się boją zmian, boją porzucenia socjalistycznego myślenia (po ch***j ten zus, do tej pory nie wiem? Bo więcej się do niego wpłaca indywidualnie, niż z niego dostaje. Najprostsze odsetki z banku by zapewniły lepszą emeryturę), wygodnego nic nie robienia i wzięcia życia w swoje ręce.
Dlatego nic się nie zmieni za szybko.

Co do przemówienia- jak zwykle żałosne. Kaczor robi identycznie to co ludzie SLD, ale oni przynajmniej fatygowali się to ukrywać i przekazywać cichaczem- ten kurdupel mówi wprost, hipokryzja przekracza wszelkie granice, a układ to teaz szara sieć. LOL!

fenris

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #21 dnia: Września 28, 2006, 12:18:36 pm »
Oczywiście głowa państwa nie moze sobie pozwolić na oficjalne wypowiedzenie tych słów, ale mówiłem o koalicji, ale jeśli znajde jakieś cytaty to się podzielę. Obiecuję. Natomiast co do tego, ze w PiS pełno przejawów homofobii czy anty-semityzmu to sobie w googlach poszukaj cytatów choćby pana Wierzejskiego hej!

Jeśli chodzi o homofobie (co dla mnie oznacza otwartą nienawiść do gejów a nie to że nie uznaje się homo za coś zupełnie normalnego) to chyba jeden z niewielu przykładów to Wierzejski - a on nie jest w pis. Ale żadnych wypowiedzi antysemickich nie znajdziesz w pis, kaczory mają wielu znajomych żydów a ostatnia wizyta w izrealu też była bardzo udana. Nawet Szewach Weiss mówił że w polsce nie ma partii jawnie Antysemickiej jedynie trzeba zapytać się czy LPR i MW popierają wszystko co wiąże się z tradycją endecką.
A PIS tak jak każda partia w dupie ma wyborców i walczy o stołki. Dojechał do koryta jak to mówi Mikke ;]
Ale nie martwcie się będzie jeszcze gorzej jak dojedzie koalicja PO+SLD+SO :lol:

A tak w ogóle jak mówimy o faszyzmie to może pogadamy o komunizmie którego europejskiej lewica nie pozwala krytykować (mimo masy ofiar, które cały czas się zwiększa - Kuba, Chiny)? Koszuleczki z Che Guevarą można bez problemu kupić w pierszym lepszym sklepie.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 29, 2006, 21:00:14 pm »
Cytat: "fenris"
PO+SLD

Dlaczego ma być gorzej?
Koszuleczki z Che Guevarą

Oj, niefortunny przykład. To jest symbol pop-kultury, zazwyczaj "chu*ja wiedzą" Ci co się w to przyodziewają. Zresztą skąd wniosek, że lewica "nie pozwala" krytykować komunizmu? Komunizm NALEŻY krytykować powiem nawet. Toż komunizm przyczynił się do większego ludobójstwa niż faszyzm. Należy natomiast porzucić myślenie, że wszystko co lewackie i socjalistyczne to od razu komuna :wink:.

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #23 dnia: Września 29, 2006, 21:07:37 pm »
Sam komunizm jest utopijną wizją społeczeństwa, a że awykonalną w praktyce to inna sprawa.

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #24 dnia: Września 29, 2006, 21:31:14 pm »
Cytat: "setezer"
Sam komunizm jest utopijną wizją społeczeństwa, a że awykonalną w praktyce to inna sprawa.

Samo słowo utopia to z założenia coś niemożliwego do zrealizowania.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Września 29, 2006, 21:38:30 pm »
Cytat: "setezer"

Nie komunizm, a socjalizm. Zrestą wcale nie jest awykonalny, to, że przed rewizją miał charakter utopijny to nie znaczy, że cała ideologia jest z "du*y wyjęta" :roll:

setezer

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #26 dnia: Września 29, 2006, 22:18:34 pm »
Morus pisząc utopię nie zakładał, że takie społeczeństwo nie może istnieć, sądzę, że miał nadzieję, że kiedyś powstanie (to samo Platon czy Wolter) lub gdzieś tam istnieje. Oczywiście z czasem to zostało wykluczone (wystarczy jeden argument - dana praca nierówna innej).

fenris

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #27 dnia: Września 29, 2006, 22:19:02 pm »
Zresztą skąd wniosek, że lewica "nie pozwala" krytykować komunizmu?

Kilka razy była próba skrytykowania go przez Parlament Europejski ale lewica je blokowała.

Jeśli chodzi o socjalizm i tym podobne bajki to jak ktoś powiedział "socjalizm uwłacza inteligencji człowieka" - i miał racje.

Dlaczego ma być gorzej?

Bo przez ostatnie 16 lat już zdążyli się popisać panowie tusk, rokita (zabawny jest teraz z tym swoim "nierobieniem z polityki gry o stołki" a sam co odpier... w skl to zapomniał?), niesiołowski, komorowski, szmajdziński, kwachu, borowski, frasyniuk i reszta tej wesołej ferajny (łącznie z przydupasami millera i oleksego co się napieralski i olejniczak zwą).
Tu trzeba całkowitej zmiany klasy politycznej a nie zmiany nazw i bawienia się co 4 lata w opozycje i rząd.

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #28 dnia: Października 05, 2006, 13:53:02 pm »
Tu trzeba całkowitej zmiany klasy politycznej a nie zmiany nazw i bawienia się co 4 lata w opozycje i rząd.

Podobno jedyną nadzieją są młodzi ludzie .Ale podobno młodzi ludzie  nie chca się angazować w te sprawy i wolą wyjechac na Zachód . Po podobno lepsze zycie .

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #29 dnia: Października 05, 2006, 17:14:27 pm »
Wiecie, kurwikowa rewolucja to też troche na przerost. Naprawdę myśleliście, że to wygląda inaczej?   :roll:
Przeca fakt, że polityka jest brudnym fachem z samej swojej natury, jest znany w całym świecie. To nie są już czasy, kiedy Król miał być ideałem wszelkich cnót  :wink:
Polityk wręcz powinien (i tu rzuce patetyzmem) 'złożyć godność na ołtarzu ojczyzny'.
Tak więc moralność polityka powinna się kończyć na lojalności wobec Państwa i obywateli. A sam Lipiński z zatrudnienia Reni nie miałby nic, a PiS mógłby zrealizować swoj program. Czyli mieści się to w tym, co mówię.

A co do PO - to partia, którą szanowałem jeszcze kilka miechów temu, ale to, że od wyborów nie przedstawili jeszcze skonkretyzowanego programu kompromituje ich w moich oczach. W chwili obecnej to discopolowe mydełko fa, które więcej myśli o ilości pudru napakowanego na buziuchne w studiu TVN24 niż o państwie. A, że nie wiadomo do końca, czy to konserwatywni liberałowie, czy liberałowie społeczni - a nawet nie wiadomo, co rozumieją przez ten liberalizm (bo to można rozumieć naprawdę różnie) sprawia, że do jednej partii trafiają ludzie o skrajnie różnych poglądach.

Emigracja to też chleb nie dla każdego - wbrew pozorom całkiem sporo emigrantów mocno się przejechało na tej swojej zagranicy.

W Polsce jednak warto zostać. Choćby dlatego, że tu jesteśmy u siebie.
Choćbyś nie wiem jak nienawidził Polski, Polaków,etc.  to zawsze będziesz patrzeć oczami Polaka, zawsze będziesz myśleć umysłem Polaka.  Już masz garb kulturowy, z którego wyrosłeś, i on już nigdy do końca nie odpadnie.

Ojczyzny się nie wybiera, tak jak rodziny.

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #30 dnia: Października 05, 2006, 19:37:05 pm »
Wiecie, kurwikowa rewolucja to też troche na przerost. Naprawdę myśleliście, że to wygląda inaczej?  
Przeca fakt, że polityka jest brudnym fachem z samej swojej natury, jest znany w całym świecie. To nie są już czasy, kiedy Król miał być ideałem wszelkich cnót  
Polityk wręcz powinien (i tu rzuce patetyzmem) 'złożyć godność na ołtarzu ojczyzny'.
Tak więc moralność polityka powinna się kończyć na lojalności wobec Państwa i obywateli. A sam Lipiński z zatrudnienia Reni nie miałby nic, a PiS mógłby zrealizować swoj program. Czyli mieści się to w tym, co mówię.

mogą się zabijać , mogą kupować stanowiska byle tylko zwykłemu człowiekowi żyło się lepiej .Bo jak dobrze wiesz Uncle Mroowa nie tylko w Polsce dzieją sie cyrki ,ale przeważnie tylko u nas odczuwamy te wygłupy na własnej skórze . Usa ma swojego pedofilka , we Francji minister wyzywa od najgorszych kolegów z opozycjii ale tam żyje się mimo wszystko godnie i wygodnie .

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #31 dnia: Października 05, 2006, 19:42:04 pm »
Wiesz, oni nie mieli 45 lat PRL. I to jest główną przyczyna dzisiejszego zastoju czy jak wolicie, kryzysu,  i to, że nie do końca się z tym rozliczyliśmy. A fakt, że Lipiński miał cos do powiedznia Renacie, nic nie zmienia ani w Twoim, ani w moim życiu.

jay jay

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #32 dnia: Października 05, 2006, 19:52:08 pm »
Polska to taki specyficzny naród . Bo jako jeden z nielicznych (jesli nie jedyny ) przegrał wszystko co miał do przegrania . 3 rozbiory i z powierzchni 1/3 dzisiejszej Europy pozostało tylko 322.577 km2  :|  , 2 wojna światowa gdzie większosć miast trzeba było zaczynać od nowa . No i  PRL , których machloeje ciągną się za nami do dnia dzisiejszego .Trudno mieć nadzieje ,że w najbliższym stuleciu coś się zmieni .

EDIT : SHIT  :!: .Poniosło mnie  :lol:

magivanga.wordpress.com
booklips.pl

Bystry

• Towarzysz
« Odpowiedź #33 dnia: Października 05, 2006, 19:56:05 pm »
3 wojna światowa gdzie większosć miast trzeba było zaczynać

3 wojna światowa powiadasz? Ciekawe :wink:

Uncle Mroowa

• Towarzysz
« Odpowiedź #34 dnia: Października 05, 2006, 20:06:01 pm »
Przegraliśmy nie mniej niż Litwini, podobnie jak Czesi czy Węgrzy. O Białorusinach i Ukraińcach nie wspominając, których nowożytna państwowość zaczęła się tworzyć dopiero w XX wieku.
A ostatecznie przetrwaliśmy, mimo, że na dworach na na początku poprzedniego stulecia popularna była opinia o powszechnej germanizacji i rusyfikacji ziem polskich w przecięgu nadchodzących piędziesięciu lat.
Około 80% ludności wiejskiej nie umiała wtedy czytać, a tylko kilka procent miało dostęp do Prasy czy książek.
Dwa nieudane powstania, które doprowadziły do wielkiej i powszechnej akcji germanizacji i rusyfikacji, a także do masowej emigracji - dalece większej niż współczesna. Pierwsza WŚ doprowadziła do tego, że brat występował przeciw bratu - ale w różnych mundurach.
W czasie drugiej WŚ zmarło jakies 1/5 ludności.
Alianci oddali nas w ręce Stalina za marny ochłap, jakim okazała się być Mandżuria. Rosyjskie władze czasami jeszcze patrzą na Polskę z westchnieniem, a na ulicach Moskwy wciąż można usłyszeć stare przysłowie z czasów zaborów: Kurica nie ptica, Polsza nie zagranica (naprawdę).
PRL zniszczył kulturę, a likwidacja ziemiaństwa odbiła się bardziej negatywnie na wsi (tak, właśnie na ludowości). PRL powinno mieć nazwę Polska Rzeczpospolita Antyludowa, bo dzięki prl na dożynkach dziś śpiewa się jakieś disco-polo zamiast tradycyjnych, odwiecznych pieśni.
A jednak wciąż istniejemy.
A skoro tyle przetrwaliśmy, to warto uciekać, kiedy zaczyna być choć *trochę* lepiej?

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #35 dnia: Października 08, 2006, 17:07:06 pm »
A skoro tyle przetrwaliśmy, to warto uciekać, kiedy zaczyna być choć *trochę* lepiej?

Tylko że takie cierpienie za dumę narodową też wszystkich nie bawi.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Października 08, 2006, 17:51:24 pm »
Przegraliśmy nie mniej niż Litwini, podobnie jak Czesi czy Węgrzy. O Białorusinach i Ukraińcach nie wspominając, których nowożytna państwowość zaczęła się tworzyć dopiero w XX wieku.
A ostatecznie przetrwaliśmy, mimo, że na dworach na na początku poprzedniego stulecia popularna była opinia o powszechnej germanizacji i rusyfikacji ziem polskich w przecięgu nadchodzących piędziesięciu lat.
Około 80% ludności wiejskiej nie umiała wtedy czytać, a tylko kilka procent miało dostęp do Prasy czy książek.
Dwa nieudane powstania, które doprowadziły do wielkiej i powszechnej akcji germanizacji i rusyfikacji, a także do masowej emigracji - dalece większej niż współczesna. Pierwsza WŚ doprowadziła do tego, że brat występował przeciw bratu - ale w różnych mundurach.
W czasie drugiej WŚ zmarło jakies 1/5 ludności.
Alianci oddali nas w ręce Stalina za marny ochłap, jakim okazała się być Mandżuria. Rosyjskie władze czasami jeszcze patrzą na Polskę z westchnieniem, a na ulicach Moskwy wciąż można usłyszeć stare przysłowie z czasów zaborów: Kurica nie ptica, Polsza nie zagranica (naprawdę).
PRL zniszczył kulturę, a likwidacja ziemiaństwa odbiła się bardziej negatywnie na wsi (tak, właśnie na ludowości). PRL powinno mieć nazwę Polska Rzeczpospolita Antyludowa, bo dzięki prl na dożynkach dziś śpiewa się jakieś disco-polo zamiast tradycyjnych, odwiecznych pieśni.
A jednak wciąż istniejemy.

Ja przepraszam, że znów ujawnię swą niepojętą ignorancję, ale brzmisz jakbyś właśnie uczył się na historię w LO (mój instynkt podpowiada mi, że jesteś jakaś, 3 klasa, więc jest to możliwe :)). To tak jak przed 3 stronami, za dużo teoretycznej wiedzy książkowej, za mało praktycznej :). Ave.