Gdzie jest ten festiwal, w jakim mieście i w którym rozdziale się dostaje do niego dostęp?
Altissia, 8 rozdział.
Od razu jest dostępny w danym mieście czy trzeba zaczynać grę od początku. bo sprawdzałem wczoraj i nic takiego nie było ?
Włączyłem wczoraj i okazuje się, że jest dostępna od razu opcja "Special" z poziomu menu gry. Po jej wyborze od razu trafiamy do festiwalowego miasta. Wychodzi też na to, że fabularnie w normalnej grze nie trzeba nawet dotrzeć do Altissi.
Sam festiwal bekowy, sporo przebierańców, minigierek (wyścigi Chocobo, taniec QTE, roznoszenie potraw w restauracji, łowienie oznaczonych ryb, warpowanie po balony, odpowiednie ustawianie pluszaków na prezentach, łapanie małych grubych Chocobo, robienie zdjęć w wybranych miejscach, nawalanie Cactuarów młotkiem w walce oraz strzelanie do wyskakujących celów). Zdobywamy medaliony, które potem możemy wymieniać na itemy. Biegamy samym Noctisem, a towarzyszy nam nie kto inny jak Carbuncle. Jest infantylnie, jest japońsko, jest kupo kupo kupo! Koniecznie w nowym wdzianku.
Miasto jest fajnie udekorowane, tylko jak na moje mogłoby się dookoła jakoś więcej dziać, jakiś szum (jak market w Rabanastre w FFXII), a tak jakoś delikatnie za cicho mi się wydawało jak na huczny festiwal, a dorosłych oraz dzieciaków dookoła sporo. Z eventu na PSN wynika, że festiwal potrwa do 20 lutego.