Autor Wątek: Kącik przyszłych gamedesignerów. ;)  (Przeczytany 8257 razy)

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 25
Kącik przyszłych gamedesignerów. ;)
« dnia: Stycznia 02, 2007, 16:32:19 pm »
Bycie gamedesignerem jest moim marzeniem i celem. Myślę że znajdzie się tu wiele osób które też mają takie marzenie lub chociażby chciałyby podyskutować na ten temat. Może ktoś odkryje swoje powołanie. ;) Proponuje żeby wymieniać swoje pomysły jak w ogóle zacząć dążenie do tego stanowiska. Podsuwać materiały z elementarną wiedzą o gamedesignie i branży gier. Wszystko co nam pomoże.
Potraktujcie to bardziej na serio, ale oczywiście nie tak żeby dyskusja była sztywna. Ja wiem że chcieć to móc :D

Na dobry początek zapodam kilka linków:
Polska scena homebrew na GBA. Bez szczególnego komentarza chyba. Wiadomo że osoba która potrafi języki programowania będzie miała już możliwości robienia gier i pokazania większej publiczności. Polecam odwiedzić forum na którym też będzie dużo dobrych materiałów czy nawet cytatów tamtejszych użytkowników.

Projektowanie gier komputerowych. Mała ale niewyobrażalnie treściwa strona zrobiona prze osobę która ma duże doświadczenie na tym rynku.

Warsztat. Strona poświęcona głównie programowaniu gier. Spora ilość materiałów odnośnie tematów pobocznych. Bardzo ważna strona.

Temat na forum o pixelarcie. Najpierw jest pewna polemika ale później są 2 świetne i ciekawe wypowiedzi na temat odpowiedniej oryginalności.

Newgrounds. Gry we flashu pojawiają się tam w ilościach hurtowych. Dzięki tej stronie wypromowała się gra Alien Homind w którą zagrało już przynajmniej 6 milionów osób!! zajebista

Prawdopodobnie nie będzie mnie do jutra wieczór bo mam duże zlecenie w firmie. Jakby ktoś jeszcze nie wiedział, robie grafikę do gier!! ;-)
Jak je wykonam to na pewno zapodam jeszcze dużo materiałów. a tymczasem, zapraszam do dyskusji!

Linki

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2007, 16:59:46 pm »
Przyznam sie że jedyne co chciałbym robic w tej branży to pisać fabułę, teksty, questy, postacie. Na reszcie sie nie znam i już raczej nie poznam...
''...Gdy Zabraknie Miejsca W Piekle, Nieumarli Wyjdą na Ziemie..."

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 1
  • ale mi ręce gównem śmierdzą :x
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 02, 2007, 17:31:15 pm »
nie no robienie grafiki to nie dlamnie jest :P kompletnie nie mam talentu do rysowania, choć fabułę to moglbym wymyśleć :P

fajne zainteresowanie, ważne że niktorzy poza graniem robia coś wiecej w tym kierunku. respect.

tak czy siak- ja pozostaje przy graniu :)
choć nie powiem chetnie bym pisał newsy, recenzje, felietony dla jakiegoś pożadnego magazynu/serwisu :P

senkal

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2007, 18:07:08 pm »
Kurcze z grami to ciężki kawałek chleba, przynajmniej dopóki się człowiek nie wybije-sam czegoś nie stworzy interesującego lub nie załapie się gdzieś do profesjonalnej ekipy.Samemu coś próbuje, ale jest ciężko.Na razie staram się uczestniczyć w darmowych projektach jako tester lub programujący proste, wyznaczone elementy.Ale może kiedyś kto wie :):)

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2007, 18:21:28 pm »
hmm zawsze bawiłem się wymyślanie fabuły i dokładne opisy światów. mam tego trochę. starałem sie tez coś rysowac ale jedyna rzecz którą potrafię z rysunków do srednich lotów postacie komiksowe :lol:

btw. monio4 w jakiej firmie robisz? wiesz, dla GI exclusywne newsy a na forum wszystkie prace zza kulis co? :mrgreen:

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2007, 18:24:52 pm »
Cytat: "Linki"
Na reszcie sie nie znam i już raczej nie poznam...

Don't fuck men. ;) Jeżeli odnajdze się swoje powołanie to zawsze jest się wystarczająco młodym żeby się w nim spełniać! Po to jest ten temat, żeby twoje i innych pomysły zamieniły się w sooczyste giery. Jeśli tyko odpowiednio mocno zechcecie.

Gamedesigner nie musi mieć talentu plastycznego nie i nie musi być dobrym matematykiem-informatykiem, to są jakieś plusy ale takie umiejętności nie są konieczne. Projektant gier musie przedewszystkim Wymyślać esencje gry, podstawy fabularne, postaci, wszystko to czym ma być gra, nie gotowe elementy kodu czy grafiki. Przypomnijcie sobie grafika w Katamarinie, skomplikowane to to nie jest, a wyobraźcie sobie jak musiały wyglądać pierwsze artworki do tego... ja wole nie myśleć nawet bo mi sie będzie śniło po nocach. ;) A prawda taka że na tą gre zachorował cały glob.

"choć nie powiem chetnie bym pisał newsy, recenzje, felietony dla jakiegoś pożadnego magazynu/serwisu"
Ćwicz ziom. Ćwicz pisanie, podpatruj innych, poducz się podstaw dziennikarstwa, działaj.  Tyle odemnie w tym temacie. ;)

Zielarz

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 75
  • KILLZOWN3D
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 02, 2007, 19:39:50 pm »
Taa ja mam zamiar odpowiadać za stronę wizualną w grach, ewentualnie fabułę. Problem jednak jest jeden - ostatnio kreatywność mi siadła. Dosłownie zero pomysłów, a i chęci gdzieś zniknęły.

Plan na przyszłość - założyć własne studio deweloperskie i tworzyć gry wyłącznie na konsole (choć wpierw trzeba będzie zdobywać doświadczenie w takim np. CD Projekt przy grach na PC).

monio4

• Nintendofanboj
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 02, 2007, 21:40:06 pm »
Cytat: "zielarz"
ostatnio kreatywność mi siadła. Dosłownie zero pomysłów, a i chęci gdzieś zniknęły

Miałem tak przez kilka miesięcy jesieni  i zimy. Wszystko mija, tak jak mijają chęci tak i mija ich brak.

27 godzin na nogach jestem teraz... a jeszcz zapowiada się pół nocy pracy. Ostro. I tak nie chce żyć dłużej niż do czterdziestki. ;)

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 02, 2007, 21:44:40 pm »
Trzymam za was kciuki, chłopaki! Oby wam się udało zrealizować te piękne marzenia, chociaż wam żeby się to udało :wink:!
A jak się już uda to...nie zapominajcie kto za was trzymał kciuki :P.

Tarniak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 02, 2007, 22:12:19 pm »
Taa ja mam zamiar odpowiadać za stronę wizualną w grach, ewentualnie fabułę. Problem jednak jest jeden - ostatnio kreatywność mi siadła. Dosłownie zero pomysłów, a i chęci gdzieś zniknęły

Znajdź dziewczynę, zakochaj się, niech cie rzuci i zostaniesz designerem w jakimś survival horrorze. :lol:

Jak byłem młodszy to bardzo chciałem być Kojimą, znacyz się człowiekiem o podobnym zajęciu, a teraz to myślę, że spełniłbym się wyłącznie jako facet od soundtracków w EA Big i Neversofcie (w tym 2 bardziej) :D.