Pierwsze wrazenie?
O, jak dawno nie gralem na PC...
UT III to typowo PeCetowa gra i wersja na PS3 w ogole nie zostala zmieniona czy dostosowana do tego, ze jednak siedzimy na konsoli. Wyglada na to, ze Epic potraktowal PS3 jak komputer, i dla mnie najgorsze jest to, ze pewnie to samo czeka wersje Xboksowa. Nie wiem, może było wiadomo o tym od dawna. Anyway, mamy więc grę którą można zainstalować na PS3, co skraca loadingi. W związku z tym, że mamy do czynienia praktycznie z multi, nie ma potrzeby nawet tego robić, ale jest taka opcja i o niej warto wspomnieć. Co dalej... Grafika... grafika nie powala, a przynajmniej nie powala człowieka który ma za sobą Bioshock, Halo3, CoD4 czy roczne Gears of War. Moim zdaniem grafa nie wygląda lepiej niż w GoW, chociaż niektóre teksturki owszem są ładniejsze, ale niektóre. Generalnie mamy ten sam poziom. Mamy również stare jak świat problemy silnika unreala w postaci dorysowujących się tekstur, ale to żadna niespodzianka i chyba każdy jest tego świadomy. Na szczęście nie pojawia się to zbyt często i
może po zainstalowaniu gry problem znika. Kampania to oczywiście żadna kampania tylko walki z botami przerywana jakimiś filmikami. Przelazłem z 3 misje i mi się znudziła. Chyba, ze cos niby pozniej jest... nie wiem.
No i przejdźmy do multi, gdyż był to mój pierwszy kontakt z multiplayerem na mojej konsoli PS3 (wcześniej grałem chwilę u kumpla). Po pierwsze z okazji kupna UTIII kupiłem sobie headset. Ogólnie tym jestem rozczarowany, nie ma żadnej gadki podczas gry między żadnymi userami, może to przez rodzaj rozgrywki, która wymusza właśnie koncentrację i nie ma co gadać czy komentować, ale ogólnie na rozegrane około 10 meczy, raz zdarzyło mi się, że po jego zakończeniu ktoś coś powiedział. Jest to dla mnie nowe doświadczenie, gdyż po klocku jestem przyzwyczajony do ciągłego nawijania do headseta, albo słuchania. Ale jak już pisałem, to może być tylko przez rodzaj gry, a nie że jest tak ogólnie. Drugą niespodzianką jaka mnie spotkała, to cholernie szybkie wyszukiwanie meczy. Nie wiem czy posiadacze PS3 jadą na tych samych serwach co PCetowcy i jak w końcu rozwiązano wspólną grę, ale byłem w szoku widząc tyle gier. Nie żeby było ich setki, ale za każdym razem wyszukiwało mi ok. 15... a spodziewałem się pustek. Ok, niedoceniłem PSN...
Przyznaje się, my bad.
Sama gra też odbyła się bez najmniejszych lagów, co jest tutaj dużym plusem w stosunku do Gears of War, widać epic pięknie zoptymalizował kod sieciowy. Świetna sprawa, szczególnie przy takim tempie gry. Jedyny problem jaki zauważyłem, to z dźwiękiem, jakoś dziwnie w grze występował. Chodzi mi o odgłosy broni, nie wiem czy to przypadkiem błędem gry nie było spowodowane. Nieistotne.
Rozgrywka... no to zacznę może od tego, czyli po staremu, że sixaxis nie nadaje się do fps, strzelanie umieszczono pod buttonami. Łapska mam za duże i po prostu nie da się w ogóle celowac. A że nie udało mi się klawiatury podłaczyć to się tak męczyłem. Odnośnie pada, jest to moje prywatne zdanie i mam gdzieś czy się z nim zgadzacie czy nie.
Jak już pisałem rozegrałem ok 10 meczy, wygrałem 8 poza pierwszymi dwoma, gdzie się uczyłem przycisków, dostosowywalem do rozgrywki itd. Ratio chyba ok. 1.2... nie chce nic mówić, ale to troche źle świadczy o posiadaczach PS3
Newby grały i tyle, bo nawet hostowałem 3 mecze z dopuszczona klawiatura i myszką. Nie wiem czy przez to udało mi się grac z takimi ludzmi, ale mieli możliwość sie dołączyć. Poza pierwszymi dwoma zawsze kończyłem na 1 albo 2 miejscu...
Sama rozgrywka to typowy Unreal, mega szybki z broniami rozrzuconymi na mapie. IMO ta gra się nie nadaje na konsole... ale tak czy inaczej dostarcza dużo miodu. Zupełnie inna rozgrywka niż Halo 3, zupełnie inna rozgrywka niż CoD4. Tutaj masz ułamki sekund by wycelować i strzelić. Nie ma czasu na myślenie, szybka akcja, super szybka. Zabawa jest przednia.
Ponizej przykladowe dwa filmiki... pierwszy jak newbuje w multi a i tak zajmuje 2 miejsce, a drugi z singla... tam tez newbuje..
http://youtube.com/watch?v=ZvkdXM7Obd0single
http://youtube.com/watch?v=77cy0y30e1A