Ja swojej dziewczynie pomagałem pisać pracę o
kulturze języka (w tym na komunikatorach, jak i forach). Faktycznie , wspominałem o "ś,ć,ź,ó...." et cetera.
Fakt. Jest to jakieś znamię, ale da się z tym żyć. Składnia poprawna, już poważniejszy problem, ale może chłopak zmęczony, zaspany był. Co do "tru, tru", raczej błędem to nie jest (w pisowni na pewno), ale po tych wszystkich reklamach "sru", nader często się pojawia, podobnie jak ongiś okej, czy ukazywanie danych wyrazów pisząc w formie mówionej - takie babole od gimnazjalistów.
Tekst ów poparty badaniami, ale bibliografię może daruję sobie.
Z drugiej strony chłopak słusznie prawi. Czemu niby "Folwark...." Orwell'a i podwójne standardy mają istnieć. Taka opcja powinna być albo dla ogółu dostępna (z możliwością ignorowania nawet admina=) , albo dla nikogo (lepsze rozwiązanie, bowiem jeśli ktoś nie rozumie prostego faktu, iż inni mogą odmienne zdanie mieć, lub nerwy kogoś roznoszą po czytaniu danych wypowiedzi, to może lepiej niech piłkę z kolegami pokopie,a nie wypowiada się wraz z innymi).
Co do ang. Tak, najpopularniejszy język, ale też nie zgodzę się z tym, że każdy go musi znać - spójrzcie na polityków
I faktycznie przydałoby się, jak już ktoś coś kopiuje, choć skrótowo wyjaśnić osobom , które nie władają biegle/wystarczająco dobrze obcym językiem, o co chodzi.