Autor Wątek: Windows Viśta  (Przeczytany 10703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Iras

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 204
  • Mój awatar śmieje się z Ciebie.
Windows Viśta
« dnia: Kwietnia 09, 2007, 00:23:15 am »
Jak tam, korzysta(ł) już ktoś z Was z dobrodziejstw nowego OS'a wujka Billa?

Mimo opinii, że lepiej poczekać aż się system rozwinie, ja swoją kopie właśnie zasysam. Mam nadzieję, że nie będzie to twarda zderzenie, jak przy pierwszyn podejściu do XP.

Potestuję miesiąc - jak mi podejdzie, to może zadomowi się na stałe.

Jako system do netu i multimediów powinien ładnie śmigać  :-)

Jak się uda, jutro napiszę jak współpracuje z Xboxem.

Musicie przyznać, od strony wizualnej świetnie się prezentuje.

Ciekawostka: ściągniętą z netu Vistę można testować legalnie nawet 120 dni  :-o

Tarniak

• Gość
Odp: Windows Viśta
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2007, 00:27:06 am »
Żadna rewelacja w kwestii wyglądu. Już stare distra linuxa wyglądały lepiej niż ówczesne windy.

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 15
  • Press a button and something awesome happens...
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2007, 00:34:10 am »
Vistę mam oryginalną (uczelnia udostępniła) ale z instalacją czekam na kupno dysku. Jakoś nie cieszy mnie wizja formatowania dysku (nie mam partycji, a 4gb na Vistę raczej nie starczy :P), instalowania Visty, a potem ewentualnego jej odinstalowywania, formatowania, instalowania XP wraz ze wszystkimi gównami ;p

Ogólnie kolega korzystał ostatnio z Visty i nie był zbyt zadowolony. Pierwsze wrażenia były oczywiście pozytywne: świetny wygląd (wg niego, wg mnie nowy design produktów MS: Vista, Office czy IE7 jest przegadany i badziewny), dużo szybszy niż XP, wiele fajnych patentów itp.
Jednak wszystko się zmieniło, jak zaczął już na poważnie z systemu korzystać. Część programów nie była przystosowana do Visty, więc po prostu nie działała. Z grami było jeszcze gorzej - ponoć gry, które normalnie pod XP ładowały się szybko (kumpel ma nowego kompa, Intel Dual Core GeForce 8800, 1gb RAM DDR2 itp), pod Vistą ślimaczyły się niemiłosiernie (tak samo ładowanie, jak i działanie; a były to gry już kompatybilne z Vistą).

Osobiście na temat systemu wypowiem się, jak będę miał okazję sam go przetestować. Jednak po przeczytaniu, jak jeden z pracowników MS mówi, że do optymalnego działania Visty najlepiej jest posiadać 4gb ramu, jakoś tak nie ciągnie mnie do niego ;].
Always code as if the person who will maintain your code
is a maniac serial killer that knows where you live.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2007, 00:54:19 am »
2-4 giga ramu to podobno do wersji Ultimate  ;-)

Myślę, że moje 1 giga powinno do swobodnego korzystania z Home Premium wystarczyć. Nie ukrywam - na PC nie gram praktycznie w ogóle. Tylko w fm'a, ale nie wyobrażam sobie, żeby miał nie chodzić.

Lipa może być właśnie z programami i (nawet bardziej) sterownikami - z tego powodu wywaliłem kilka lat temu XP szybciej, niż go zainstalowałem.

Zeratul

• Człowiek dobrej roboty
  • Reputacja: 0
  • H3&KZ2 United&Win
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2007, 03:18:39 am »
ja mam  Viste Home Premium w Laptopie... i powiem, ze spisuje sie nawet niezle na 1Gb Ramu w ogole nie narzekam. Tylko, ze nie widze sensu ogolnie przerzucac sie z Xp, Vista nie wnosi za duzo nowosci... graficznie prezentuje sie na pewno lepiej, flipowanie w 3d oknami tez jest niezle (znaczek win plus tab), no i lepiej wyglada przezucanie alt plus tab, ale to tylko wizuala... ogolnie system laduje sie tez  nieco szybciej niz xp przynajmniej na moim lapie. Ale przy moim uzywaniu kompa, to za duzo zmian to nie odczulem. Mam jeszcze wersje studencka Office 2007 i mi sie w ogole nie podoba. Jeszcze do tego Vista nie jest zgodna z moja drukarka... wiec pod tym katem jest na pewno kupowato. System dla ludzi ktorzy nie maja co zrobic z pieniedzmi, bo o ile (IMO) skok z 98, czy NT czy 2000 na Xp to byl bardzo duzy krok naprzod, a Xp okazal sie naprawde niezlym systemem, to Vista jest tylko lekkim jego ulepszeniem.

istredd_

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 09, 2007, 06:52:48 am »
Ja używam visty ultimate od dłuższego czasu,od razu mówię że mało gram na kompie, praktycznie tylko fm2007 i ostatnio stalker. Szczerze mówiąc 1 gb wystarcza do komfortowej pracy, natomiast jak się gra w fma to już zdecydowanie robi się za mało pamięci i niestety nawet chodzenie po necie przy właczonej grze wymaga cierpliwości, i przez to może być frustrujące. Zdarzy się nawet przycięcie muzyki na ułamek sekundy... Tak czy inaczej ja już nie wrócę do XP, polubiłem ten system, sporo pierdołowatych rzeczy które mi się podobają powodują, że mimo że nie ma znaczących różnic do xp, to i tak znacznie przyjemniej korzysta się z Visty

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 10, 2007, 11:38:41 am »
No i śmigam na Viście od wczoraj, wrażenia narazie bardzo pozytywne.

Sterowniki do wszystkiego znalazłem (beta do Sound Blastera), potrzebne programy działają bez problemów. Zabawy troche było z neo, bo jak zwykle tepsa jest do tyłu, ale przynajmniej nie mam ikonki tp w tray'u. Nie działa z Vistą AutoConnect - za każdym razem z neo muszę się łączyć ręcznie. Ale to pryszcz - myślałem że problemów będzie więcej.

Pamięci żre bardzo dużo - przy włączonym KIS'sie, uTorrencie, tlenie i Operze wskaźnik wykorzystania pamięci fizycznej lata koło 75% (z 1 giga). Grać jeszcze nie próbowałem. Dzisiaj zainstaluje fm'a, ale lig ustawie na pewno mniej.

Połączenie z 360-tką działa bez problemu - drobna synchronizacja i na ekranie telewizora mamy Windows Media Center, dokładnie taki jak na kompie. Niestety wszystko ładuje się dość wolno. Właściwie nie widze potrzeby takiego rozwiązania - kompa można przecież podłączyć do telewizora, po co dodatkowo tyrać Xboxa?

Do XP narazie nie mam zamiaru wracać - Viśta podoba mi się i już!  :)

Crow

• Towarzysz
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2007, 14:26:54 pm »
jak dla mnie vista to shit, ciezko znaleźć programy i w czasie gier obciązą procka o 30% więcej
wole zostać przy xp ;)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 15, 2007, 15:12:10 pm »
Poużywałem trochę i co warto dodać. W fm'a gra się bardzo dobrze - nie zamula, przerzucanie z gry np. na Operę nie sprawia problemu. Troche bawiłem się z dźwiękiem - Creative spieprzył najnowszą wersję sterowników.

Problem za to mam z odtwarzaniem filmów. Praktycznie wszystkie lagują - nie tylko HD, ale i te w zwykłej rozdzielczości. Dziwne, bo kompa mam wcale nie słabego, a nawet mocno obciążany nie jest. Może to wina kodeków, których używałem jeszcze na XP...

Crow

• Towarzysz
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2007, 09:30:38 am »
Poużywałem trochę i co warto dodać. W fm'a gra się bardzo dobrze - nie zamula, przerzucanie z gry np. na Operę nie sprawia problemu. Troche bawiłem się z dźwiękiem - Creative spieprzył najnowszą wersję sterowników.

Problem za to mam z odtwarzaniem filmów. Praktycznie wszystkie lagują - nie tylko HD, ale i te w zwykłej rozdzielczości. Dziwne, bo kompa mam wcale nie słabego, a nawet mocno obciążany nie jest. Może to wina kodeków, których używałem jeszcze na XP...
tak z ciekawości zapytam, a co z takimi programami jak winrar, gg lub inne ?? działaja w ogóle na wiscie ?
bo już jakies underground'owe programy to wątpie :D

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 18, 2007, 09:44:21 am »
http://www.iexbeta.com/wiki/index.php/Windows_Vista_Software_Compatibility_List

Tutaj jest bardzo obszerna (kompletna?) lista programów kompatybilnych z Vistą.

Co prawda gadu-gadu się kaszani, ale tlen działa idealnie, więc dla mnie jest ok. Winrar również śmiga. Kodeki, odtwarzacze, programy antywirusowe, programy torrentowe - większość softu działa bez najmniejszego problemu.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2007, 09:48:30 am wysłana przez Iras »

Crow

• Towarzysz
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2007, 09:46:08 am »
zastanawiałem sie właśnie nad vista ale przy 1 gb ramu to szkoda czasu
a ty jakiego masz kompa i jak to mniej więcej chodzi ?

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2007, 14:53:07 pm »
Przy 1GB ramu napewno nie będzie to strata czasu - ja mam 1GB i nie narzekam.

Procesor to Athlon 64 3000 - zegar 1,8GHz ale wykręcony na 2,7. Karta graficzna GF7800GT. Wiadomo - nie jest to jakaś super konfiguracja. W grach na tym nie poszaleję, ale do komfortowego korzystania z nowoczesnego, stabilego systemu wystarczy.

Crow

• Towarzysz
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2007, 18:10:56 pm »
a da rade podkręcić troche celerona 1,7 ? co prawda stary shit no ale może... :P

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2007, 19:09:31 pm »
A w tym już Ci nie pomogę. Po pierwsze nigdy nawet nie miałem procka Intela - nie wiem jak się podkręcają, bo w ogóle się nimi nie interesowałem. Po drugie zanim się weźmie za overclocking, trzeba bardzo dobrze poznać swój sprzęt. Ja kompa składałem z myślą o kręceniu - płyta główna, zasilacz, chłodzenie procesora - wszystko dobrane pod tym kątem.

Swoją drogą mam pierwszą wadę Visty: większość programów do telewizji on-line nie działa  :???:

Snake_Plissken

• PIERESTROJKA
  • Reputacja: 104
  • Who Dares Wins
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 18, 2007, 20:08:04 pm »
Karta graficzna GF7800GT. Wiadomo - nie jest to jakaś super konfiguracja. W grach na tym nie poszaleję
GF7800GT to przecież chyba porządna karta. Ja mam GF6600GT 256 MB ramu i nie narzekam. Co prawda nie sprawdzałem na Viscie, ale nie mam zamiaru zmieniać systemu.

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 18, 2007, 21:43:36 pm »
Pisałem to w odniesieniu do całej konfiguracji komputera. Karta akurat jest dobra. Procesor przydałby się zdecydowanie mocniejszy, ale nic konkretnego pod Socket 939 już nie dostane. Zmiana procka = zmiana płyty głównej = zmiana ramu, a takie modernizacje raczej w grę nie wchodzą.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 04, 2007, 20:15:44 pm »
a da rade podkręcić troche celerona 1,7 ? co prawda stary shit no ale może... :P

Podkręcić zawsze się da- akurat celerony najmniej z rodziny Intela, ale i tak wypadają pod tym względem lepiej niż ich odpowiedniki u AMD w tamtym okresie (nie wiem jak sytuacja wygląda z nowymi prockami).

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 17, 2007, 17:23:29 pm »
No i wypływa pierwszy poważny problem z Vistą.

Vista nie wspiera efektów dźwiękowych EAX, a Creative zupełnie olewa sprawę sterowników pod ten system. W efekcie dźwięk na mojej Audigu 2 ZS jest tak żałosny, że jadę na zintegrowanym Karajan Audio  :?

rav04

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 18, 2007, 07:19:17 am »
Pisałem to w odniesieniu do całej konfiguracji komputera. Karta akurat jest dobra. Procesor przydałby się zdecydowanie mocniejszy, ale nic konkretnego pod Socket 939 już nie dostane. Zmiana procka = zmiana płyty głównej = zmiana ramu, a takie modernizacje raczej w grę nie wchodzą.
Może nie żadne cuda ale zawsze możesz zainwestować w serie X2 np "AMD Athlon 64 X2 4200+ Dual Core Processor" lub nawet X2 4800+ DualCore czy opertony DualCore (ale te 2 ostanie propozycje to już przerost formy nad treścią)
Twój CPU ma 1.8GHz, 512kB, 1GHz FSB, a 4200+ ma 2.2GHz, 1MB, 1GHz Bus z tym ze już dwa rdzenie.

A co do Visty, to jest to ładniejszy XP, i jedynie DX10 mnie przyciągnie do niej (ale to dopiero jak wyjdą gry pod DX10)

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 18, 2007, 07:31:40 am »
Twój CPU ma 1.8GHz

2,7GHz  :P  Taki lekko podkręcony  ;)

Prawie kupiłem X2 pod tą płytę, którą aktualnie posiadam, ale na szczęście w porę się opamiętałem. O wiele bardziej opłaca się sprzedać to co mam i złożyć od nowa na nowej podstawce.

Athlony X2 pod s.939 są nieporównywalnie droższe niż pod AM2  :?

rav04

• Budowniczy socjalizmu
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 18, 2007, 08:59:38 am »
Dokładnie cię rozumiem ja kupiłem jakiś czas temu Sony Vaio(VGC-RB43) z P4(sock. 775) i DDR. Ogólnie komp byłby dobry dla "normalnego" użytkownika, ale jak chce się pograć to niestety mu trochę brakuje. Socket płyty pozwala mi na wymianę na Core2Duo, ale to bez sensu przy starych DDR. Aby Wymienić na DDR2, muszę zmienić PG na lepszą.Wymienię mobo na lepsza i kupie coś C2D, 4 DDR2 i GF8800(640MB, 720MB jeszcze ceną zabija :) ) to zaś sie zasilacz wykończy, więc też do wymiany. Zostanie mi Obudowa,HDD i DVD-RW. Uważam że trochę mało jak na 7 miesięczny komp, ale co zrobię PC to DROGA maszyna jeśli chodzi o granie. Pocieszam się że może za X360 wezmę $350+(swoją droga to ile byłby warty X360 z roczną gwarancją + 11 gier?).

D3LTA_TOM.

• Pawka Morozow
  • Xbox Live: xXI TOMEK IXx
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 30, 2007, 13:30:20 pm »
Mysle ze 500-600 zl
A co do visty to mi sie podba kupilem ja wraz z kompem bardziej mi odpowiada niz XP :lol:

FREZER

• Towarzysz
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 30, 2007, 14:23:06 pm »
ja mam 5 letniego kompa Athlon 2.4 GHz , 512 DDR , 120Gb na dysku, nagrywarke DVD-DL system XP i niewidze potrzeby niczego zmieniać bo po co skoro na nim nie gram, kupie taniego nowego kompa  za 2 lata jak już Vista będzie niezbedny do wszystkiego i tyle

CassSept

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 03, 2007, 12:37:31 pm »
Używałem przez kilka dni zaraz po premierze. Całkiem dobry os, większych zastrzeżeń nie miałem (tylko czasami lekkie lagi z powodu niedoboru ramu zapewne).

Hubi

• Marynarz z Potiomkina
  • Poznasz głupiego po czynach jego.
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 03, 2007, 12:41:31 pm »
Mam takie proste pytanie- w czym, na dzien dzisiejszy dla zwyklego uzytkownika PC'ta, Vista jest lepsza od XP?

Tordal

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 03, 2007, 12:53:45 pm »
Ja bym raczej spytał w czym jest gorsza, bo tu będzie łatwiej wymienić i będzie więcej :D

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 03, 2007, 15:16:50 pm »
Mam takie proste pytanie- w czym, na dzien dzisiejszy dla zwyklego uzytkownika PC'ta, Vista jest lepsza od XP?

Obsługuje DX10 (oczywiście, jeżeli ma się kartę graficzną, która również obsługuje DX10) i jest teoretycznie stabilniejsza i bezpieczniejsza... (chociaż słyszałem już różne nowinki w związku z "bezpiecznością" Visty ^^).
Prócz tego jest dużo bardziej sprzętożerna, dużo bardziej nafaszerowana nikomu niepotrzebnymi bajerkami i wodotryskami.

Najbardziej rozbawił mnie opis kolegi na GG:
1 dzień: "No, czas w końcu porządnie przetestować Vistę".
2 dzień: "Koniec testowania Visty. Werdykt: Vista to gówno." :P

Najlepsze jest to, że pod Linuxa po zainstalowaniu Beryl ma się dużo lepsze wodotryski z okienkami niż w Vista, a system wcale nie wymaga do ich obsługi 4gb RAM xD.
Vista Aero vs Ubuntu Beryl
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2007, 15:23:10 pm wysłana przez Mr_Zombie »

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 03, 2007, 21:17:38 pm »
Osobiście nie używam Visty, w ogóle nie używam już Windowsa a Tiger'a. Zastanawiałem się jak wygląda nowy system Windowsu, jednak widzę że tutaj same narzekania i zmniejszenie wydajności względem XP. Zostanę przy moim MACu chyba długo, a do Windowsa to nie wrócę nigdy, tak wiele rzeczy w moim życiu mnie denerwuje, niech chociaż komputer będzie niezawodny.

VaaKo

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 44
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 11, 2007, 09:03:05 am »
Tutaj mogę zdenerwowac co poniektórych, ale uważam że vista to kopia kilku ostatnich os x'ów Apple, z resztą nie tylko ja tak uważam, a samo Apple pokazywało co i jak.Filmiki można obejrzec na youtube, sam narazie siedzę na xpeku ale mam nadzieje to zmienic w przyszłym roku

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 11, 2007, 11:41:01 am »
To, że MS zerżnął (dosłownie) wiele pomysłów z os'ów Apple było wiadomo od dawna. Jak wspomniałeś, na YouTube jest pełno filmików, które porównują "nowinki" z Visty ze "starociami" od Apple.

Swoją drogą, ostatnio miałem okazje przetestować na szybkiego Vistę (szwagier kupił laptopa, a wraz z nim oczywiście Vistę). I jak na razie podziękuję - za dużo efekciarstwa.
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2007, 11:44:35 am wysłana przez Mr_Zombie »

_invictus

• Proletariusz
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 12, 2007, 07:20:47 am »
Najlepsze jest to, że pod Linuxa po zainstalowaniu Beryl ma się dużo lepsze wodotryski z okienkami niż w Vista, a system wcale nie wymaga do ich obsługi 4gb RAM xD.
Vista Aero vs Ubuntu Beryl

no to fakt :) na moim suse śmigam z berylem i przy 1GB ram, ani raz nie zająknął się system.
straight X edge

yoda

• Towarzysz
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 26, 2007, 21:51:49 pm »

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 26, 2007, 23:30:09 pm »
Możliwe że to jedna z kolejnych mutacji pod serwery po prostu.

Gomez

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 31, 2007, 14:45:28 pm »
To nie mutacja visty tylko nowy system, vista miala być przejściowa i odziwo będzie krócej wspierana niż windows xp.

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 01, 2007, 15:35:59 pm »
Jakby nie patrzeć, WinXP był chyba najdłużej wspieranym systemem domowym.

August 1995Windows 95
September 1996Windows NT 4.0
June 1998Windows 98
February 2000Windows 2000
July 2000Windows Me
October 2001Windows XP
April 2003Windows Server 2003
January 2007Windows Vista

Jeżeli chodzi o systemy domowe, to pomiędzy WinXP a Vistą jest 6 lat różnicy. W przypadku innych było to max 3 lata (jeżeli nie liczyć Windows NT jako system domowy).
Czyli po prostu wydanie Windows Seven w 2010 roku to po prostu powrót do normalnego trybu wydawania systemów przez Microsoft.

Dino

• Proletariusz
  • "You Have To Find Sisters Of Fate"
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 02, 2007, 16:06:06 pm »
Mr_Zombie, czemu masz napisane na stronie devart, że twoją ulubioną platformą do grania jest Pecet;> Czyżby zdrada? :]:D

Hannibal Lecter Pwnz ! :D

Mr_Zombie

• Global Moderator
  • Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 02, 2007, 17:37:03 pm »
Biorąc pod uwagę, że nie mam (i nie miałem, chyba, że pożyczoną od kogoś na kilka dni) żadnej konsoli, to PC jest jedyną platformą na której notorycznie gram ;].

Tak, wiem - jestem dziwny, że jako "blacharz" siedzę na stronie poświęconej konsolom, ale co tam :P.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2007, 17:39:30 pm wysłana przez Mr_Zombie »

Gomez

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 05, 2007, 19:37:52 pm »
Kiedyś bardzo dawno temu nasz kochany M$ za nim planował wejść na rynek konsol miał wspaniały pomysł na windows, miał zamiar podzielić pc za pomocą tego systemu na poszczególne kategorie względem osiągów nie było by czegoś takiego jak ustawienia grafiki przynajmniej w takim zakresie jak to jest teraz. Poprostu jeśli pc spełniał wymagania windowsa i miałeś gre na ten system to nie miała ci się prawa ciąć. Gdyby się tak stało Halo było by tylko na pc  :cool:. Nierozumie tylko dlaczego na pc jest tak mało gier akcji typu God of War i gier dla paru osób przy jednym pc,z gier w miarę nowych ostatnio tylko chyba heroes V posiada taką możliwość.
PC RULEZ no i SEGA i NINTENDO też :-D

Iras

• PIERESTROJKA
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 05, 2007, 23:23:23 pm »
Natrafiłem na fajny gadżet do paska bocznego Windows Vista.

Xbox Friends Watch - bo tak się nazywa, pozwala mieć podgląd na pięć gamertagów z Xbox Live. Do poprawnego działania wymaga zainstalowania Microsoft Silverlight.