Shenmue 3 ma gotowy scenariusz już od blisko 10 lat, kiedy pojawiło się pierwsze Shenmue.
Suzuki miał gotowy zarys fabuły tej gry, która miała liczyć chyba 5 części.
Kiedyś było to pokazane w PSXextreme jak się nie mylę albo w jakieś zagraniczej prasie. Podział był przygotowany w taki sposób, że składać się miał z 18 czy 19 segmentów. 1,2 i 3 to było Shenmue 1, a 5,6,7 i chyba 8 Shenmue 2. Segment 4 był pominięty bo pokazywał wydarzenia na statku płynącym z JP do HK. Dodatkowo był segment 0.
Tak więc scenariusz istnieje od dawien dawna. Pytanie tylko pozostaje takie, czy kiedyś Suzuki zrealizuje go? Chłop wrócił z powrotem do SEGI i dłubie ponownie przy tym Shenmue Online. SEGA pewnie chce przez to zrobić jakiś test rozpoznawalności marki i po słupkach sprzedaży podejmie decyzję co z Shenmue 3.
Mnie bardzo dziwi taki obrót sprawy, jak brak 3 części. Trzepią już 5 część Yakuzy, która nomen omen, wygląda jak klon Shenmue, a tej ostatniej gry nie robią. Być może mają w pamięci totalną sprzedażową porażkę tej gry przy milionach wpakowanych w produkcję albo boją się dźwignąć legendę.
Mam nadzieję, że kiedyś się doczekam. Jak poznam koniec tej sagi, to koniec świata może nastąpić tego samego dnia. A co mi tam. Będę spełniony.