Autor Wątek: Kupno konsoli za granicą  (Przeczytany 9499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaneda

• Pionier
  • *
  • Reputacja: 0
Kupno konsoli za granicą
« dnia: Maja 13, 2007, 11:31:17 am »
Moja siostra mieszka w Londynie i zastanawiam się nad zakupem którejś z konsol (PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, DS, PSP) czy taki zakup jest wogule opłacalny? przeglądałem konsole na www.ebay.co.uk i ceny nowych konsol aż tak bardzo się nie różnią od naszych, ale np. używane można znaleść w bardzo niskich cenach.
Drugą sprawą jest to, że nie wiem czym się różni wersja konsol PAL (UK Standard) od naszego PALu?

Co Wy o tym myslicie, czy ktoś już kupował konsole za granicą i czy mu się to opłaciło?

Gomez

• Przodownik pracy
  • Reputacja: 1
Odp: Kupno konsoli za granicą
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 13, 2007, 11:34:28 am »
Problem bedzie napewno z gwarancją no i z napięciem bedziesz musiał kupić przejściówke, ja bym doradzał kupno w polsce.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 13, 2007, 13:18:46 pm »
Nie ma sensu kupowanie konsoli za granicą i kropka.

pachu

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 13, 2007, 14:11:59 pm »
Jeszcze te prblemy z tym cłem....eee już sam nie wiem jak to jest.Bierz w Polsce konsolkę, a nie będziesz się trudził. :P

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 13, 2007, 14:48:49 pm »
Konsole jest sens kupować, ale jeśli już to w USA. Chodzi mi tu głównie o DS'a i PSP, których ceny są tam o jakieś 50% niższe. Zamiast płacić 600zł za DS Lite u nas, możesz spokojnie sprowadzić sobie go Australii za 420zł. Gwarancje na sprzęt nintendo i tak pies trącał, bad pixli sie nie uchronisz i u nas, a napięcie mają takie samo, tylko przejściówkę na wtyczkę musisz kupić. Ale z Anglii nie ma najmniejszego sensu - mają drożej niż my :-P.
GT: Trusio

Inlagd sill

• Towarzysz
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 13, 2007, 15:40:25 pm »
Cytat: _Music
Nie ma sensu kupowanie konsoli za granicą i kropka.

Nie ma to jak mocne argumenty. ;-)

Cytat: pachu
Jeszcze te prblemy z tym cłem...

Po pierwsze nie z cłem, tylko z podatkiem VAT, a po drugie skoro konsolę/grę/cokolwiek może przesłać siostra, to nie widzę problemu.

Cytat: Trusio
bad pixli sie nie uchronisz i u nas,

Tylko że wszystkie konsole pochodzące od Lukas Toys są w takim przypadku od ręki wymieniane na nowe.

Wracając jednak do i odpowiadając na pytanie dot. sensu sprowadzania konsoli, to uważam, że ma to jak najbardziej sens, jeśli znajdzie się ją taniej, lub szuka modelu (edycji) niedostępnego w Polsce. No i należy jeszcze wziąć pod uwagę praktyczny brak gwarancji. I to wszystko.

kaneda

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 13, 2007, 16:03:26 pm »
Narazie wypatrzyłem sobie tanio Xboxa 360 Premium (4 miesięczny, 3 gry i dwa pady) za 150 Funtów, tylko czy na konsoli w wersji PAL (UK Standard) odpale później bez problemu gry kupione w Polsce? i co z Xbox Live, grać  przez neta też sie chyba będzie dało?

lupinator

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 13, 2007, 16:16:34 pm »
Po pierwsze nie kupuj w ogole Xboxa 360 jesli nie masz gwarancji bo to bez sensu przy obecnym padniu konsol. Grac przez net będzie sie dało normlanie tylko jeśli podasz przy rejestracji istniejacy adres na swiecie. Gry z Polski bedzie sie dalo normlanie odpalac bo to PAL. A PAL jak to PAL dziala na konsolach PAL ;)

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 13, 2007, 16:57:33 pm »
Zależy. Jeśli chodzi o kiesonsolki to warto(jedyny wydatek to wtyczka do ładowarki za xx zł) Sam tak będę sprowadzał PSP. Cło? eetam, od czego jest ciotka :lol: W przypadku stacjonarek gorzej, trzeba albo przerabiać na "polski" prąd albo kupić (jak to się zwie? transformator bodaj, mam to w PS2)

CrazyFox

• Obywatel
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 13, 2007, 18:49:29 pm »
A ja zamowilem (tak mozna by to powiedziec) PS3 zza granica :-).W Polsce przytrafilo mi sie kilka nie milych histori zwiazanych z kupowaniem roznego rodzaju sprzetu (takze konsol), wiec postanowilem z tym przestac.Jakas osoba wspomniala o gwarancji,dla mnie jest to ostatnia rzecz o ktora bym sie martwil w tym przypadku :smile:, nie ma jak to POLSKA gwarancja nie :-D