Niestety - co do gameplayu, to po demie można śmiało stwierdzić, że nawet sterowanie zostało TOTALNIE SKOPANE i mówię to jako zagorzały fan poprzednich części!! Wspomnieć jeszcze trzeba o umiejętnościach naszych ninjasów - już od drugiej części (tam było między innymi oddychanie przez rurkę, przenoszenie ciał, itp.) zaczęli ich mieć coraz mniej, a to co się dzieje tutaj to kompletna kpina - podwójny skok ograniczono do pojedynczego, brak specjalnego ruchu do robienia raptownego przewrotu o 360 stopni, kompletnie zwalony patent z celownikiem odpalanym poprzez wciśnięcie gałki (jak niby i kiedy ja mam to robić podczas walki z bossami, no jak?!?!?!?), ninjasów nie nauczyli niestety nurkować w wodzie, przeciwnicy jak zwykle ślepi, nawet wachlarz ciosów ograniczono niemiłosiernie, o kamerze która jest tu wrogiem numer jeden nie mam ochoty pisać, a to jest tylko wierzchołek góry... No chyba, że w pełnej wersji to wszytko ma się jakoś inaczej O_o. No i ja jakoś nie czuję tego klimatu dawnych tenchu w tym tytule - po prostu się gdzieś ulotnił... Sorry - no bonus this time O_o. Jak można było tak zniszczyć tak wielbioną serię...