Widać, że już trochę forumowiczów ma Ps3, więc spokojnie można założyć temat z waszymi ocenami (serwisy internetowe są mało wiarygodne
).
Sam zamierzam kupić Ps3 jakoś w przyszłym roku, a warto wiedzieć na co wydać kaskę, a co lepiej ominąć szerokim łukiem
Wszelkie oceny cząstkowe (grafika, dźwięk itp.) i/lub opisy bardzo mile widziane
Ps. Skala ocen: ?/10
Mam nadzieję, że oceny będą dosyć obiektywne
Opublikowane: Lipiec 18, 2007, 22:42:29
Temat się zbytnio nie przyjął, ale tak się dziwnie złożyło, że już w tym roku stałem się posiadaczem Ps3, więc będę opisywał tu swoje wrażenia po przejściu jakiejś gierki (mam nadzieję, że nie ja sam).
Jedziemy. Pierwszą grą jaką przeszedłem na Ps3 jest Resistance: FoM. Opiszę po krótce co mi się podoba, a co nie za bardzo:
Z początku wygląda to trochę tak, jak byśmy grali w CoD 2, tyle, że za przeciwników byśmy mieli kosmitów, a nie nazistów, czy japońców. Szybko jednak zdobywamy od "ufoków" broń, a lokacje stają się miksem drugiej wojny światowej, z bliżej niesprecyzowaną technologią obcych. Co wyszło bardzo fajnie, szkoda jedynie, że budowle Chimer (tak została nazwana rasa obcych) prezentują się znacznie lepiej od architektury drugo wojennej. Dodatkowo tekstury i kolorystyka nie stoją na zbyt wysokim poziomie. Gra jednak prezentuje bardzo solidny poziom graficzny, a w paru momentach wygląda bosko.
Sama rozgrywka przedstawiona jest w dosyć staroszkolny sposób. Idziemy po bardzo mocno wyznaczonej ścieżce po drodze eliminując prawie wszystko co napotkamy (przydało by się więcej urozmaiceń rozgrywki, choć takie też się oczywiście zdarzają) + główny bohater, który odzywa się chyba 3 razy w trakcie całej gry.
Co do zabawy online, to tak sobie mi przypadła do gustu. Trochę za duży chaos (ale to może dlatego, że nie znam map i do tego jestem leszczem
) i mało emocjonująca rozgrywka nie przekonały mnie zbytnio. Wolę już po raz setny (tysięczny?) zagrać w Gearsy, pogadać z kumplami, niż na siłę grać w Resistance. Nie mniej jeśli ktoś nie ma Xa to multi może mu się spodobać i pewnie spędzi przy nim wiele godzin. Jeśli do tego ma headset i paczkę kumpli (też z headsetami) to przepadnie na dobre. Ja jednak sobie odpuszczę.
Podsumowanie:
+ design zarówno świata jak i przeciwników
+ niektóre efekty wizualne (np. śnieg, pękające szkło)
+ budowle obcych
+ koop i multi
+ bonusy (skill pointsy, notatniki, dodatkowe bronie po przejściu)
+ fabuła (zarys)
+ parę momentów (np. walka ze Stalkerem i większość ostatniego rozdziału)
+ sporo obiektów do zniczenia/przestawienia
- fabuła (rozgrywka) i prawie niemy bohater
- niektóre tekstury i mało wyrazista kolorystyka
- dosyć monotonna i strasznie liniowa rozgrywka
- stracony potencjał
Grafika: 8
Dźwięk: 8-
Grywalność: 7+
Długość grania: 8- (jeśli jednak komuś się spodoba multi, to może być znacznie większa)
Całość: 8-
Jeśli masz ochotę na fajną rozwałkę obcych, w starym stylu, z niezłą grafiką to Resistance jest dla ciebie idealne. Jeśli jednak wymagasz od gier trochę więcej, to R: FoM może nie spełnić twoich oczekiwań. Resistance to dobra gra, ale o troszkę zmarnowanym potencjale (bardzo fajna rasa obcych i pomysł), niemniej warta uwagi ze względu na niską cenę i bardzo małą konkurencję. Ja czekam na sequel (który jest tylko kwestią czasu) i mam nadzieję, że twórcy wyeliminują błędy pierwowzoru. Czego sobie i wam życzę
Ps: Jak przejdę Motorstorma to też opiszę swoje wrażenia (na razie jak najbardziej pozytywne
). Nie nastąpi to jednak zbyt szybko, bo mam dopiero jakieś 650 pkt na ponad 2000.