Autor Wątek: W co teraz gracie?  (Przeczytany 1689944 razy)

Kyokushinman

• Gagarin
  • Reputacja: 172
  • KRYTYK GROWY
Odp: W co teraz gracie?
« Odpowiedź #14880 dnia: Maja 29, 2025, 14:49:23 pm »
Gram, gram.
Aktualnie na bossie 3 biomu jestem.

andryush

• Gagarin
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #14881 dnia: Maja 31, 2025, 12:06:58 pm »
Ja dalej męczę PS3 i trochę Piątkę na przemian, a na ruszcie:

GTA IV

Gierka obrosła w legendy o swoim wykonaniu, które jak najbardziej mają swoje potwierdzenie w faktach. Mój pierwszy kontakt z odsłoną miał miejsce na X360 z wypalonego Verbatima, więc to co zapamiętałem to mega doczytywanie i w krytycznych momentach, gdy mkniemy już w chmurach, a nie po ulichach, kilkunastosekundowe zwiechy, aż do momentu gdy wszystko się wczyta. Teraz, nie wiem czy to zasługa SSD, czy oryginalnej płyty z grą, ale gierka śmiga mega stabilnie. Fizyka jazdy to istny majstersztyk, grafika rozmydlona, ale to nawet lepiej, bo ukrywa wszelkie niedostatki.

MGS4

Kolejny klasyk, świetny mix gameplayu i storytellingu. Całkiem dobra grafika, świetne ujęcia kamery w scenkach, odbicia w lustrach bez RT, wspaniałe rzeczy, których PS5 nie już robi :D

TLOU

Moja pierwsza styczność z oryginałem. Pierwsze kroki w grze Sarą po pustym domu późną nocą, takie rzeczy na PS3? Rewelka. Niestety dalsza część gry nie koniecznie robi już takie wrażenie, aczkolwiek użycie motion blura godne podziwu. Pozycja jakoś bardziej mnie wciąga niż remake Part I.

Na PS5 - Roadcraft

Nowa gra twórców Mudrunner i Snowrunner, nowy silnik, co za tym idzie nowe wyzwania technologiczne. Tutaj niestety nie udało się przenieść wszystkich ficzerów znanych z Snowrunner. Rdzeń jest, detale umykają ale jest sporo nowości, a najważniejsze to - deformacje terenu, dzięki którym budujemy sobie nowe drogi. Gra wygląda bardzo przyzwoicie na Pro, nowe mechaniki sprawdzają się świetnie, w szczególności te dotyczące możliwości przewożenia ładunków. Najbardziej boli brak customizacji pojazdów i brak zużycia paliwa, zawartość gry jest też nieco ograniczona w porównaniu do Snowrunner ale z drugiej strony, gra na premierę kosztuje 150zł, czyli w dzisiejszych czasach tanio jak barszcz i można uznać, że niedoróbki są wybaczone. Gra kładzie mocny nacisk na formułę GAAS, czeka więc nas masa łatek i poprawek, ale też nowej zawartości.

Kyokushinman

• Gagarin
  • KRYTYK GROWY
« Odpowiedź #14882 dnia: Czerwca 01, 2025, 10:22:33 am »
Returnal biom 5.
Dobrze, że tam zapis jest po 3.
W 5 bez przygotowania biją mocno.
Dobra gra.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2025, 15:28:44 pm wysłana przez Kyokushinman »

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #14883 dnia: Czerwca 01, 2025, 14:57:10 pm »
Cieszę się, że weszło mimo wszystko. Ja myślę żeby prRjsc jeszcze raz, ale póki co MGSV

Kyokushinman

• Gagarin
  • KRYTYK GROWY
« Odpowiedź #14884 dnia: Czerwca 01, 2025, 15:29:22 pm »
Dzięki Panie za polecenie.
Po początkowych narzekaniach gra zwróciła mi samo dobro z nawiązką.
Zmieniłem tryb myślowy co to tego typu gier i siadło.
Aktualnie 6 biom, byłem chyba już przy końcu, ale jakiś sub boss mnie poskładał.

Co do MGS 5 to tam platyna siadła.
Wszystko z tej gry wygrzebałem co było możliwe.
Około 300h łącznie. Połowa tego czasu na X360, druga na PS4.

Gra bardzo dobra, coś koło 8/10.
Zabrakło wyższego poziomu trudności dla mnie oraz widać, że tam czasu Kojima zabrakło aby ten tytuł dokończyć w pełni.

Szymku

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #14885 dnia: Czerwca 01, 2025, 17:11:06 pm »
Moje drugie podejście do V i jak w każdym kolejnym MGS olewam skradanie tylko gram (jeśli tylko to możliwe) jak w jakieś Gears of War. 

Rewelacja

andryush

• Gagarin
  • Reputacja: 120
« Odpowiedź #14886 dnia: Czerwca 04, 2025, 13:18:52 pm »
MGS4

Akt 3 skończony - to ten nieszczęsny w Europie wschodniej. Tym razem nie wypadł jakoś tragicznie :D Początek spokojny, końcówka  - stara szkoła, pościg musi być i gruba akcja!
Ile smaczków się wyłapuje przy takiej grze po latach (13 lat w moim przypadku), to głowa mała. Szkoda, że bez Kojimy Konami nie potrafi kontynuować marki.

W kwestii remastera czwórki, który ostatnio powrócił w dyskusjach o MGS Master Collection vol. 2,  może być ciężko z licencjami, jak do tej pory przewinęły się następujące marki:

- Playboy
- Apple Mac PC
- Apple iPod
- Sony Ericsson
- PlayStation 3
- Triumph

Pewnie jeszcze coś się znajdzie.
Żeby to zastąpić, trzeba by rozkopać kod źródłowy i opracować modele zamienników, pytanie, czy Konami będzie się chciało?

Kyokushinman

• Gagarin
  • KRYTYK GROWY
« Odpowiedź #14887 dnia: Czerwca 04, 2025, 15:43:31 pm »
Oni przez rok czasu polepszali jakość obrazu względem X360.
Na XSX nadal nie poprawili filtrowania anizotropowego.
MGS1 to totalna pikseloza, gdzie taki oryginalny FF7 w wersji remaster dla porównania wygląda świetnie.
Także raczej tego nie ogarną, no chyba że ktoś za nich.