Jak już wspominałem nie raz na forumku
Demon's Souls to jedna z moich ulubionych gier.
10/10. Na tyle mi się podoba, że mam wszystkie trzy wersje i we wszystkich platynę zdobyłem.
Nie ukrywam, że z tego tytułu
Dark Souls był jedną z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie gier i .... okazał się sporym zawodem.
Graficznie prezentował się kiepsko i ogólnie jakoś dziwnie się w to grało. Dopiero w okolicy Anor Londo mnie zachwycił, a każde kolejne przejście, odkrywanie detali generowało zachwyt na tyle spory, by ostatecznie mocne 9/10 wystawić.
Wiesz hanza, czasami jest tak, że coś na dzień dobry nie siądzie, a później zachwyca. Ja bym dał jej szanse.
Fabularnie zawsze była oszczędna, ale nie znaczy to, że jest kiepsko w tym segmencie. Świat, postaci, to wszytko jest diablo interesujące.
Weźmy taki motyw z samymi ogniskami, które pod przykrywką zwykłego punktu kontrolnego kryją drugą, niezwykle ciekawą naturę.
Jeżeli przyzwoicie ogarniasz j. ang. polecam kanał VaatiVidya. Świetnie na czynniki pierwsze całą historię rozłożył. Głowa mała, co tu się wyprawia.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XrUlPNMncz8W kwestii grafiki, różnie to bywa. Pamiętam jak lata temu z jednym z użytkowników szermierkę słowną w tym temacie prowadziłem. Ja wystawiłem za grafikę 6/10, bo tekstury liche, animacja jeszcze gorsza, ale jednak stylistyka nieprawdopodobna, a on wstawiał podrasowane byko-szoty i upierał się na sumiennym 9/10, dla gry, która hula czasami w 14 k/s
Zatem kotlet gry, która osiem lat temu nie zachwycała graficznie nie będzie graficznie pieścił oczu. Jednak nie nazwałbym jej paskudną.
Oczywiście ma swoje fatalne momenty - Demoniczne Ruiny, Zagubione Izalith wyglądają kiepsko, ale takie Archiwa Książęce, czy Piec Pierwszego Płomienia wyglądają dobrze. Ba, mnie nawet podoba się Parafia/Miasto Nieumarłych.
No i jednak kombo glorius 4k + 60 k/s tez robi swoje, bo komfort rozrywki jest niesamowity.
W kwestii drugiej części, tak jak bojawiem napisał, jest najgorsza. Najgorsza, nie oznacza to, że słaba. Spokojnie można wystawić mocne 8/10, bo jednak to świetna zabawa na 40 godzin, choć ma swoje bolączki. MNie się na tyle podoba, że jakby trygolgia umożliwiła zdobycie po raz kolejny 100%, skusiłbym się na trzy dodatkowe platyny choć mam w spatynowana trylogię - i remaster DkS.