Autor Wątek: Świadomy sen  (Przeczytany 10228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mikes

• Łajka
  • Reputacja: 0
  • Ej.
Świadomy sen
« dnia: Sierpnia 08, 2007, 14:19:34 pm »
Przenoszę(no dobra, cytuję, przenosić nie umiem xD) z Szokuje.

Postanowiłem pobawić się w świadomy sen, jutro zaczynam, czytam świetne forum i niektóre tematy są tak niezwykłe ze az szokujące

http://www.psajko.fora.pl/pomysly-na-oryginalna-zabawe-t5.html

Ja po tygodniu spasowałem. Za dużo z tym roboty.

A ja probowalem osiagac OBE ale nie chce mi sie w wakacje probowac metody 4+1 wiec narazie dalem sobie spokoj.
Za to ostatnio mialem LD

Kiedys kupilem ksiazke na temat swiadomego snienia, troche sie bawilem, ale rowniez spasowalem. Metoda polegala na tym, ze trzeba bylo uciac sobie drzemke w czasie dnia, aby w nocy nie chcialo sie spac. Nastepnie juz wieczorem ( mozna o kazdej porze, ale wieczorem jest najciszej, wiec w jakis sposob to pomaga ) nalezalo sie polozyc odwrotnie niz zazwyczaj ( tam gdzie mialo sie zawsze nogi teraz trzeba bylo miec glowe ). Nalezalo rowniez polozyc sie w pozycji, ktora jest dla nas niewygodna aby miec trudnosci z zasnieciem ( w moim przypadku byly to plecy, nienawidze tak spac + rece wzdloz tulowia ). Nastepnie trzeba bylo zamknac oczy i wsluchac sie w cos, aby wprowadzic sie w trans np. tykajacy zegarek, bicie serca, czuc kazdy wdech i wydech powietrza, panujaca cisza dookola itp. Sposob ten ma spowodowac, ze dusza sama nieswiadomie bedzie prubowac ulozyc sie w wygodny dla nas sposob, w taki jaki spalismy przez wiele lat i sama wyjdzie z ciala. Osobiscie nie udalo mi sie wyjsc z ciala, ale mialem objawy ktore temu zjawisku towarzyszka ( przynajmniej tak mi sie wydaje ). Jednym z takich objawow bylo szarpanie cialem. Wygladalo to troche jakby sie dostalo padaczki, chociaz o mniejszym natezeniu niz owa choroba. Cale cialo mocno drzy.W moim przypadku bylo to na tyle mocne drzenie, ze za kazdym razem budzilem sie. Kolejnym objawem towarzyszacym temu zjawisku, ktory byl mniej przyjemny, bylo uczucie jakby czyjejs obecnosci. Samo to uczucie nie bylo w sobie zle, tylko ze mialo sie wrazenie, iz ten "ktos" jest jak dinozaur a ty jak mrowka. Czulo sie, ze ten "ktos" jest wielki niczym wiezowiec 200-sto metrowy, a ty jestes zwyklym czlowiekiem. Uczucie to na tyle mnie przerazalo, ze od razu sie budzilem.Potem nie moglem usnac bo sie balem  Razz ( w koncu byla noc ) a mialem wtedy z 22 lata. Czesto po takim szybkim przebudzeniu czlowiek mial ochote sie szybko zerwac z lozka, ale nie mozna bylo tego uczynic. Przez ok. 30 sek czulo sie jakby czlowiek zaostal przygwozdzony do niego. Chcialo sie ruszyc reka czy noga i nie mozna bylo tego zrobic, pomimo, ze oczy juz funkcjonowaly normalnie. Przypominalo to stan przebudzenia po srodkach usypiajacych uzytych na potrzeby operacji operacji, tylko ze od razu sie normalnie widzialo, ale cialo w ogole nie reagowalo. Mozliwe, ze kiedys znowu zaczne sie tym bawic, ale na razie nie mam niestety na to czasu. Moze uda mi sie odnalesc lepsza dla mnie metode, bo to bylo troche uciazliwa na dluzsza mete. Nocki ciagle nie przespane. Colt mozesz napisac na czym polega ta metoda 4+1?

hmm IMO kompletnie bez sensu, to co piszesz, kombinowania więcej niż to warte. Na forum psajko ludzie mają LD metodą opisaną na stronie czyli zapisywanie snów, szukanie kluczy i robieniem RT.

W moim przypadku zapisywanie snow nie dalo by chyba rezultatow, poniewaz po przebudzeniu czesto ich nie pamietam. Gdzies tak raz na tydzien, po przebudzeniu, pamietam tylko jakies urywki. Nic wiecej.
Właśnie po to zapisuję się te urywki żeby potem pamiętać znacznie więcej. Ja dzisiaj mialem cholernie dziwny sen(i mowiac szczerze nie mam pojecia czy to był LD czy nie) Wczoraj sporo o tym czytałem więc kładałem się do łóżka ze świadomością że "dzisiaj się uda" Nie mogłem spać dłuugo, w końcu zasnąłem ale szybko się ocknąłem. Przynajmniej tak mi się wydawało bo to już byl sen(wszystko było identyczne jak w realu, a ja miałem wrażenie ze jestem swiadomy) z tym ze jak to jest w snach,. wszystko było  zdecydowanie bardziej klarowne. Czułem jakąś dziwną siłę z pokoju obok, chciałem się tam znaleźć i.. miałem coś w rodzaju OOBE :lol: Wszystko zaczęło mi drzeż, miałem dziwny ból głowym i częśc mnie była juz poza ciałem. Miałem wrażenie że coś mnie wyrywa z ciała. Przestraszyłem się jak diabli i się obudziłem. huh

Ibra

• Marynarz z Potiomkina
Odp: Świadomy sen
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 08, 2007, 14:32:27 pm »
lul :lol:

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 08, 2007, 14:44:30 pm »
phi

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2007, 14:50:02 pm »
Ja wczoraj w nocy, po rozmowie z Mikesem też stwierdziłem że powtórze próbę LD. Niestety zasnąłem, sen był w miarę fajny i nie skojarzyłem że to sen, niestety. Zapamiętałem jednak jego urywki dokładnie, miałem już podobny.

Kiedyś jednak osiągnąłem LD na 100%, udało mi się wyrwać ze snu o zmarłym dziadku, bo pewny byłem że nie żyje. Latałem nad oceanem, to było cudowne, szkoda że w miarę szybko straciłem kontrolę ale zapamiętam to do końca życia. A co do nie pewnych LD to było kilka, jak grałem w różne nowe gry przez sen. To jest niesamowite, z początku się bałem teraz wiem że chcę próbować dalej.

Jako małe dziecko przeżyłem też paraliż przysenny dwa razy, jeden był naprawdę okropny, drugi zaś całkiem niezły, bo byłem przekonany że to gra i komputer się zaciął, nawet był HUD.  :lol:
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2007, 14:53:46 pm wysłana przez Mejs »

bebbop

• Sekretarz wojewódzki
  • Reputacja: 10
  • Memento Mori...
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2007, 14:55:14 pm »
Przypomniala mi sie jedna ciekawa sytuacja. Kiedys rano sie przebudzilem, ale zaraz znowu usnalem ( ale chyba do stopnia polsnu ). Po kilku minutach zaczalem ogladac swoj pokoj, ale jakby spod sufitu. Po chwili zaczalem slyszec jak ktos wchodzi do mnie na gore po schodach ( pokoj mam na poddaszu ). Zobaczylem, ze otwieraja sie drzwi i ujrzalem jak wchdozi do mnie mamuska, nastepnie podeszla do mnie i zanim zdarzyla mnie szturnach reka by mnie obudzic, sam to uczynilem. Dziwne w tym wszystkim bylo to, ze spalem na brzuchu, glowa cala zanurzona w poduszce ( styl na pijaka  :P ) oraz z nogami zwroconymi w strone drzwi, wiec nie bylo mozliwosci bym to wszystko widzial wlasnymi oczyma. Dziwne bylo rowniez to, ze nie pamietam zadnego szarpania ciala, ani nic. Wygladalo to jak zwykly sen, ale nomalnie kontaktowalem widzac co sie dzieje dookola. Mikes spotkales sie z czyms takim szperajac gdzies na forum?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2007, 14:57:20 pm wysłana przez bebbop »

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2007, 21:11:59 pm »
Mikes spotkales sie z czyms takim szperajac gdzies na forum?
Nie zawsze podczas OOBE moze wystapic szarpanie, albo miałeś zwykły sen(czasem tak realistyczne ze wydają nam się prawdą) albo miałeś OOBE i nawet nie zorientowałes się kiedy. Ich forum wciągnęło mnie jak bagno, czytam absolutnie kazdy topic.
Opublikowane: Sierpień 08, 2007, 14:59:27
btw była taka książka Mastertona, cały cykl, Wojownicy Nocy, czytałem to dawno temu ale czy to nie pokrywało sie przypadkien z LD? Z tego co pamietam oni podczas snu walczyli z szatanem czy cos takiego.

Solid Snake 1989

• MIR
  • Reputacja: 101
  • Who Dares. Wins
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2007, 21:32:08 pm »
Ja raz miałem kontrolowany sen. A właściwie to tylko kawałek. Otóż gdy spałem jakoś w śnie uświadomiłem sobie że to sen. Niestety zaraz potem sie obudziłem. :/ Może bym spróbował specjalnie wywołać świadomy sen, ale wole sie wyspać.

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2007, 21:35:57 pm »
Ja tam robię to wersji light, staram się po prostu podczas snu wziąć kontrole ćwiczeniami takimi jak patrzenie się na ręce kilkadziesiąt razy podczas dnia i mówienie "To sen a ja jestem jego panem" zrobie to podczas snu i git. Sny może też będe zapisywał.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2007, 22:16:58 pm wysłana przez Mejs »

playing girl

• Przodownik pracy
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2007, 22:12:17 pm »
Ja nad ranem czasami patrze na siebie leżącą na łóżku z przeciwległego kąta pokoju spod sufitu, czasem ktoś wchodzi do pokoju i wtedy zazwyczaj następuje 'przeskok' spowrotem do ciała i się budzę. Świadomego snu jako takiego nigdy nie miałam, ale na wikipedii jest kilka technik, które chyba wypróbuje.

_Music

• Łajka
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 08, 2007, 22:39:14 pm »
SpirytYści jedni :]

Youn

• Kapitan Żbik
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 08, 2007, 22:52:56 pm »
Ja to się boję takich spraw dotyczących dusz. Choć świadomy sen miałem nie raz, bez żadnych przygotowań.

kenchi

• Pionier
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 08, 2007, 22:55:23 pm »
Kiedyś czytałem parę poradników co do tych snów ale ostatecznie strach mnie obleciał i nie spróbowałem.

Mejs

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 09, 2007, 14:20:21 pm »
Wczoraj kładłem się spać trochę z cykorem jednak jakoś zasnąłem. Sen miałem idealny żeby sobie uświadomić że to sen ale nie dałem rady, ja głupi. Wkurzyłem się na to i teraz prowadzę dziennik snów, jak dziś pisałem jakieś stare sny przypomniało mi się mnóstwo szczegółów.

ÓFO

• Marynarz z Potiomkina
  • ale mi ręce gównem śmierdzą :x
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 09, 2007, 21:10:25 pm »
ja mam zawsze tak, ze jak śni mi się jakaś zajebista laseczka, juz juz juz dosłownie o krok mam ja zapiąć od tyłu to  DOKŁEDNIE chwilę potem się budzę :/ to jest najgorsze!!!!  :x :x

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 3
  • Dr Trusio
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 09, 2007, 21:23:11 pm »
Masz za to plusa ode mnie :D. Wy - spece od snów - co to znaczy, jak śni mi sie dziewczyna, co mi się podoba, a na chwilę przez buzi zamienia się w ciułałła i mnie przegania szczekaniem, a sen się kończy?? :-? :P
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2007, 21:24:59 pm wysłana przez Trusio »
GT: Trusio

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 09, 2007, 21:25:49 pm »
Jesteś w ciąży.

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Dr Trusio
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 09, 2007, 21:28:02 pm »
Kurde - ale dopiero co miałem miesiączkę :P :lol: :lol: :lol:  Jednak się nie znacie :-P :-P :-P

A na poważnie - moim zdaniem nie ma czegoś takiego - to raczej coś w stylu placebo... :eek:

Mikes

• Łajka
  • Ej.
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 09, 2007, 21:32:31 pm »
Poczytaj forum z linka, to nie jest żadne placebo, Ci ludzi zwyczajnie odzyskują świadomość w śnie, to nie są ich wyobrazenia

cappo

• Marynarz z Potiomkina
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 09, 2007, 21:35:29 pm »
to znaczy, że wolisz zwierzęta, trusiu... :lol:

Trusio

• Marynarz z Potiomkina
  • Dr Trusio
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 09, 2007, 21:36:20 pm »
Noł man - uciekłem od tego ciułałła :o :-P

Niebieski

• Marynarz z Potiomkina
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 09, 2007, 22:02:10 pm »
ja mam zawsze tak, ze jak śni mi się jakaś zajebista laseczka, juz juz juz dosłownie o krok mam ja zapiąć od tyłu to  DOKŁEDNIE chwilę potem się budzę :/ to jest najgorsze!!!!  :x :x
Co do snów z laseczką to mam jeszcze gorzej, nie moge trafić :x