Można prosić jakieś źródełko wg którego kilkaset metrów sześciennych na godzinę wody o temp. ponad 60 stopni nadaje się tylko do baseników?
mam ci link do cv wysłać? robię 8 lat w energetyce i ci piszę do ilu stopni się wodę w elektrociepłowniach podgrzewa, zależnie od pory roku.
mogę jeszcze dodać, że straty na przesyle, to w najlepszym wypadku kilkanaście procent. nie wierzysz, to sobie sprawdź, szukać za ciebie nie będę
nawet w twoim "źródełku", jest, że trzeba wodę dogrzać pompą ciepła. rozumiem, że każdy z tych 200 tyś. mieszkańców torunia ma taką pompę w chacie/bloku zainstalowaną
wniosek o basenikach wziął się z konkretnego przykładu, będzie ujęcie przy aquaparku, to ciepła na wodę do pływania i ogrzania obiektu wystarczy w zupełności. po przesyle do mieszkańców, szczególnie zimą, gdzie normalnie pcha się wodę o temp. ponad 100 stopni, odbiorcy dostaną wodę, którą nawet garażu sobie nie ogrzeją.
latem już lepiej, ale wtedy zapotrzebowanie na taką ilość ciepła jest niepotrzebne, tak jak w kolektorach (zimą nie dogrzejesz, latem nie zużyjesz i tylko kłopot, bo jeszcze ci instalacje rozsadzi).
trochę dziwnie mi się tak powtarzać...
@bazy usa
nie powstaną w polsce, usa już o tym otwarcie mówi albo raczej nie mówi. ostatnio sekretarz stanu mówił o zwiększeniu obecności nato w regionie i wymienił m.in. kraje bałtyckie i, chyba rumunię, o polsce nie wspominając ani słowa.