Wczoraj przeszedłem Portal, na PC, i przyznam, że gra jest warta swojego hypu. Niby nic, proste zasady, prosta grafika (można by rzec, monotonna) ogólnie prosty świat. A jednak wciąga i daje mnóstwo zabawy przy rozwiązywaniu kolejnych zagadek. Szkoda tylko, że przez pierwsze kilkanaście komnat zadania są krótkie i raczej proste, dopiero pod koniec gra rozwija skrzydła (o ostatnim etapie już nawet nie wspomnę).
Komputer (ona miała jakieś imię?) i jej gadki są świetne; szczególnie te, podczas ostatecznej walki
. A piosenkę z końcówki wręcz pokochałem
. Wie ktoś może, czy można ją skądś ściągnąć?
Jedno tylko pytanie - jak w to można grać na padzie? Chodzi mi głównie o momenty, gdy trzeba było, spadając, tworzyć szybko i precyzyjnie portale. W jednym z końcowych etapów, gdzie w wielkim basenie kwasów stało kilka podestów, jeden wyżej od drugiego, mi, grając z myszką w dłoni, trudno było wycelować w ostatni, pochyły podest (bohaterka leciała co rusz w górę i w dół, przekręcając się przy tym o 180 stopni, że aż sam dostawałem zawrotów głowy). Naprawdę nie wyobrażam sobie tego fragmentu gry na jakimkolwiek padzie
.