Od autora projektu: "Magritte" to komputerowa gra przygodowa point&click w konwencji surrealistycznego thrillera. Jej akcja dzieje się we Wrocławiu, a raczej jego odbiciu funkcjonującym w alternatywnej rzeczywistości stworzonej na podobieństwo obrazów słynnego belgijskiego malarza René Magritte'a. Produkcja ta jest częścią praktyczną pracy dyplomowej "Gry komputerowe w walce z analfabetyzmem funkcjonalnym i informacyjnym - darmowe programy do tworzenia gier i możliwość wykorzystania ich w edukacji na przykładzie programu Adventure Maker".
Strona projektuScreen na zachętę. Sam nie będę się szczególnie rozpisywał bo sen łapie mnie w swoje objęcia.
Powiem szczerze że jedna z najciekawszych gier przygodowych w jakie grałem. Klimatu nie mogę porównać do czegokolwiek w co grałem, jest genialny. Fabuła stosunkowo prosta ale niesamowicie ciekawa przez całą swoją konwencje.
Grałem łącznie w to jakieś 3 godzinki poznając wszystkie zakończenia, dużo to nie jest ale biorąc pod uwagę fakt że gra jest amatorską produkcją i elementem pracy dyplomowej to i tak jest nieźle. Trochę interface zawodzi i czasem nie wiadomo gdzie można iść, dlatego może się czasem przydać poradnik, na stronie znajdziecie. Mimo to odczucia ogólne są bardzo pozytywne. Misja autora projektu w moim przypadku zakończyła się pełnym powodzeniem bo poznałem genialnego malarza który obecnie jest jednym z moich ulubionych, no i chce pojechać do Wrocławia.
Polecam wszystkim miłośnikom przygodówek i psychodelicznych klimatów.
Ściągać i grać!