Naprawdę nie widzisz różnicy między niszową grą, a produktem, w który będzie grało dobrych kilka milionów ludzi?
Titan Quest sprzedal okolo 3m z tego co pamietam.
Z tego co pamiętam mnie nie przekonuje, a poza tym w porównaniu do kultu i manii na gry Blizzard to wciąż niszowa gra.
To, ze ludzie to kupia jest pewne. MW to kiepski przyklad, bo jest to gra stricte konsolowa, ktorej sprzedaz na PC nie przekracza 5% calosci.
Srsly?
Chodzi o model sprzedaży. Trzeba się bardzo postarać, żeby tego nie zrozumieć. Był przykład z Nike, który doskonale obrazuje o czym mowa.
D2 bylo jedna z ladniejszych gier 2D w swoim czasie. W3 byl rowniez bardzo ladna gra podczas premiery.
Ładne != zaawansowane technologicznie, a o tym przecież pisałeś (m.in. chodził/chodzi w ubogiej rozdzielczości, animacja wołała o pomstę do nieba). WoW też jest ładny, kwestia designu.
Ps. Ja mimo, ze nie zgadzam sie w ch** z decyzjami Blizzarda kupuje Diablo 3 w dniu premiery ;\ Jest to smutne i troche zalosne
Owszem, jest to smutne i żałosne, ale pokazuje raczej, że mam rację. Jeśli myślisz, że w Activision--Blizzard pracują "lenie" to po prostu się mylisz. Nie będą pchali nieasmowitej grafiki do gry, którą chcą opchnąć każdemu jadąc na popularności marki. Bardziej opłacalne jest w ich przypadku dopracowanie jej na innych polach (online, system sprzedaży itp.) i wywalenie milionów na kampanie reklamowe.