Diablo padł(o) wczoraj i od razu zacząłem grę na koszmarze(obecnie II akt). Dziś już powoli muszę wracać do rzeczywistości z tego diabolicznego opętania
W skrócie można powiedzieć, że gra jest przecudowna. Design, animacje jak i dźwięki kapitalne. Tła są niesamowite można stać i godzinami się przyglądać. Wszędzie coś się dzieje, mnóstwo smaczków, jest nawet uwzględniona perspektywa i w pewnych lokacjach z góry widać mniejszych towarzyszy w grze. Przeciwnicy i ich animacje również rozkładają na łopatki. Rozpierducha na ekranie jak każdy z 4ki w party coś odpali + flaki latają we wszystkie strony jest niesamowita! Po prostu co jakiś czas szczena potrafi opaść na widok tego co się dzieje na ekranie. Do tego muzyka wcale nie odstaje i odgłosy na dobrych słuchawkach powodują że można się nieraz obejrzeć za siebie czy to aby nie w pokoju coś słychać.
Oczywiście widać nieraz słabe tekstury, a kompresja filmików woła o pomstę do nieba, ale całościowo jest mega - szczególnie ze względu na zróżnicowanie etapów gry i ten design!!!
Jedyne zastrzeżenie jakie mam na obecną chwilę to poziom trudności na normalu.... Gre przechodzi się jak na FF>> Można zebrać mobki z całej mapy, walnąć aoe i po sprawie... Dochodzisz do jakiegoś bosa z wypiekami na twarzy - Zaczyna się walka - 10 sekund później masz nad głową WTF??? zbierasz loot i nawet nie wiesz co ten boss potrafi
Dopiero na koszmarze zaczyna się zabawa... mobki nie padają tak szybko, dochodzą im nowe umiejętności(np zakładają bańki na siebie) potrafią omijać spele i ogólnie można się nieźle zdziwić
. Branie grup na klatę jest zdecydowanie złym pomysłem, a elitki często są małym wyzwaniem
Walki z bosami w końcu są jak trzeba i trwają tyle ile trzeba, a gracz jest w stanie zobaczyć wszystkie jego umiejętności. Dla przykładu bucher przyciąga, a nawet jest jego okrzyk związany z mięskiem
Reasumując ZJEBALI z tym normalem na maksa... Gra powinna zaczynać się od trybu koszmar, albo chociaż coś pomiędzy normal a koszmar. Wówczas każdy by ją dłużej smakował i podziwiał. Oczywiście można marudzić że coś jest źle, że to powinno być inaczej, a że Diablo też nie wygląda jak trzeba... ale pomijając obciążenie serwerów (zwłaszcza wieczorem) dawno nie widziałem tak dopracowanej gry! Czuć że każda animacja, tło, element interfejsu itd. była długo dopracowywana i przemyślana, wszystko jest tam gdzie powinno intuicyjne, bez udziwnień. Kto jeszcze nie kupił Diablo ]I[ i nie gra ten pi*da
Ps.
Wszystkie odczucia z gry w 3/4 osoby.