W końcu przeszedłem, w zasadzie bardziej z sentymentu dla Diablo i Diablo II, niż dla przyjemności. Gra jest przeciętna i podtrzymuję w zasadzie większość stawianych wcześniej zarzutów:
- scenariusz nudzi, postacie jednowymiarowe, sytuacji nie polepsza polski dubbing
- monotonia, powtarzalność, nuda, zbyt duże levele przeładowane lamusami sztucznie przedłużają rozrywkę
- brak znanego i lubianego klimatu Diablo - oprawa w stylu cartoon, obleśnie, papierowo wyglądające zbroje i itemy, brak stali, krwi, rdzy znanych z poprzednich części, za to bardzo ładne otoczenie i efekty, choć wciąż zbyt kolorowe
- zbieractwo - od pewnego momentu (po przejściu 2/3 gry) nie znajdujesz już w zasadzie lepszych itemów, kowal przestaje się rozwijać (brak ticketów), złotnik podobnie, handlarze mają złom, tylko nikomu niepotrzebnej kasy stale przybywa; aby ruszyć z tematem trzeba przejść grę i zacząć od nowa na New game +
- rozwój postaci do dupy i z dupy - dokonany na początku wybór postaci determinuje całą grę i praktycznie nie masz wpływu na poszczególne cechy
- ekran ekwipunku z dupy
- mimo sporej ilości itemów do odblokowania nie znalazłem w sobie żadnej motywacji do ponownego przechodzenia gry, co więcej mam silną motywację żeby jej nie przechodzić - tak kurewsko się wynudziłem
Największą wadą spośród wymienionych jest dla mnie absolutny brak klimatu znanego z pierwszej i drugiej części, który naprawdę robił. Pamiętam jak 2-3 lata temu odpaliłem Torchlight po czym wyłączyłem zniesmaczony kartonową grafiką, brakiem sensownej fabuły i nudą. Stwierdziłem, że nie ma co rzeźbić, lepiej zaczekać na Diablo III. A Diablo III jest zdecydowanie spadkobiercą Torchlight a nie Diablo I/II tym samy moją podstawową refleksją po ograniu gry, w kontekście wcześniejszych oczekiwań jest "taki ch**".
Dla mnie osobiście sukcesorem Diablo II jest zdecydowanie Dark Souls - KLIMAT, rozwijanie postaci, itemów, czytanie poradników. Samotny, cholera, bohater przeciwko hordom zła. Obecnie przechodzę chyba 6 raz i robię to z przyjemnością.
A co do Diablo III - 5/10.