Do 2,8k
- z tych podlinkowanych tak, sam go rozważałem, ale nie znam się na tyle żeby stwierdzić, że do 2,8k nie wyrwiesz lepszej okazji pod względem jakiegoś konkretnego parametru lub ceny w zależności od sklepu. X-kom ma niezłe ceny, ale nie robię tutaj reklamy, na allegro pewnie można niżej. Przy tym muszę napisać, że zawsze jest coś za coś, tutaj np. wersja z matrycą fullhd, ale delikatnie słabszą grafą i słabszym prockiem:
http://www.x-kom.pl/p/243195-notebook-laptop-15-6-acer-e5-571g-i5-5200u-8gb-1000-8-win8x-gf840m-fhdJednak jakbyś mimo to upierał się i chciał w coś pograć na lepszym poziomie, to z podanych proponowałbym dołożyć te kilka stówek do vn7, bo wydajniejsza maszyna i chociaż słabszy od Lenovo pod względem grafiki (choć nieznacznie - gtx 960m jest lekko podkręconym gtx860m), tak ma 2 sloty na dyski wewnętrzne (w lapkach nadal rzadko spotykane), stąd możesz przyoszczędzić na ssd, wziąć przykładowo wersję z hdd i kiedyś tam dołożyć ssd na slocie m.2, poza tym jak oglądałem w sklepie Acer po prostu jest z wyglądu mniej odpustowy, ładniejszy od Leniwca - to już jednak kwestia gustu. Swego czasu na tych podzespołach vn7 z matrycą fullhd był dostępny w x-komie za niecałe 3,3k, ale szybko się rozszedł. Czytałem też, że z serwisem lepiej u Acera (door to door i ponoć naprawiają we Wrocławiu), niż Lenovo, które serwisuje lapki za granicą (chyba w Niemczech).
Z tego co widziałem mocno bawisz się w grafikę, jakby Cię interesował zakup pod tym kątem - ważna jest jakość matrycy. Jeden z najlepszych ekranów siedzi w Asusie N551JW, wg testów bardzo chwalony za obraz bliski pokrycia przestrzeni kolorów sRGB i Adobe RGB. Przy tym to bardzo wydajna maszyna, tutaj jednak trzeba się już trochę "szarpnąć", bo najtańsza wersja bez systemu:
http://www.x-kom.pl/p/232538-notebook-laptop-15%2C6-asus-n551jw-cn149d-i5-4200h-8gb-750-dvd-rw-gtx960.htmlDo tego sam lapek po obejrzeniu na żywo jest "klockowaty" w gabarytach.
Z drugiej strony bez sensu kupować laptopa do gier, o ile nie podróżujesz na co dzień i nie masz możliwości korzystać np. stacjonarnie z konsoli. W takim przypadku taniej dostaniesz wydajniejszą stacjonarkę np. z zestawów, do których link podał Krzysiu, albo zainwestować w niezłego lapka nie dopłacając specjalnie za grafę i do tego ps4, jak napisałem.