Wczoraj pograłem chwilkę u kumpla na PS3, no i bez wątpienia jest dobrze. Dla fanów nietoperka prawdziwa gratka, całe to bieganie, skakanie, oprzyrządowanie, detective mode, klimat, walka. A dla reszty? Nie żeby mi się jakoś nie podobało, czy na coś mógłbym specjalnie narzekać, ale w moim odczuciu jest odrobinę schematycznie i monotonnie.
No trochę te skradanie schematyczne--zabijasz po cichu, hop na gargulca, znów kill po cichu--hop na gargulca itp.
O, to, to. Niby batman ma w chui i jeszcze trochę możliwości, a tak naprawdę każda następna akcja wyglądała podobnie. Jeden powie, że dzięki temu, że wiesz na czym stoisz, więcej się planuje, jest mniej przypadkowości. A ja powiem pupa, wpadasz, do pomieszczenia najczęściej (jak to batman, który przecież zawsze tak robił) szybem wentylacyjnym (obowiązkowy detective mode), szybko przeliczasz swoje szanse, że są niemal zerowe na otwartą walkę. W takiej opcji, skaczesz po tych śmiesznych gargulcach i wybierasz sobie coraz to kolejny cel do likwidacji. Trochę nie tak, jak być powinno w moim odczuciu, ale ciężko wyrokować po tych kilku minutach jakie z grą spędziłem, jak będzie to wyglądać w pełnej wersji. Oczywiście kilka plusów jest bezdyskusyjnych klimacik (choć szczerze liczyłem na odrobinę bardziej...mroczny, ale to co sprawdziłem to świetny zalążek na to co może się dziać w pełnej wersji), grafika (kurczę, muszę przestać oglądać trailerki, bo coraz ciężej mnie wprawić w podziw, po prostu widziałem już to na filmikach), no i całkiem niezły system walki (który mam nadzieję, że częściej się używa w późniejszym czasie gry). Ogólnie najs, takie (bardzo) wstępne 7+. I jeszcze takie pytanko, a raczej moja mała refleksja, dlaczego do chuia batman wiesza swoich przeciwników do góry nogami, to nie lepiej i nie łatwiej byłoby za szyje, do tego nieco ciszej i efektowniej?