Czy jesteś zadowlony z jakośći dyskusji na forum?tak... nic bym nie zmienił
chciałbym aby miała wyższy poziom
są potrzabne zmiany ale inne
jak wszytko inne i to mam gdzieś
Czy spotkałeś się z obrażliwym zachowaniem na forumtak
nie
Czy a jeśli tak byłeś określony na forum jako fanboy, troll, nerdnie, ani razu
jeśli sie zdarzyło to tylko raz
kilka razy
bez ustanie się z tym spotykam
Czy podoba ci się zaproponowana zmina System Oceniania Postów i jesteś za jej wprowadzeniemtak
nie
+ post
Zwracam się w tym temacie zarówno do administracji jak i całej społeczności forum.
Powszechnie panuje opinia że komentarze pod blogami czy opinie na forum są niskich lotów. Często wypowiedzi te są nie przemyślne, niemerytoryczne i bezczelne.
Wbrew pozorom nie jesteśmy "samotnymi wyspami" a funkcjonujemy zawsze w jakimś systemie społecznym.. wirtualnie społecznym również. Nasza wolna wola, energia, i cele definiuje ów system stąd też często spotykane stwierdzenie że jest się "ofiarą systemu" - zainteresowanych odsyłam do podręczników psychologii.
Na tym forum jak i wielu innych istniej system dosyć demokratyczny, dający możliwość w ramach regulaminu udzielania tak samo wartościowych wypowiedzi przez każdego. System ten jednak się nie sprawdza a przyczyn jest klika, główną jej jednak jest anonimowość i niepełnosprawność względem realnego życia. Więc "wine" nie ponoszą sami użytkownicy a reguły rządzące na tym forum (i innych) ... zamieniające znaczną część wypowiedzi w patologie.
Stad powszechne wyzwiska w stylu... nerd, troll, fanboy... często niesprawiedliwe a zabijające każdą dyskusje. Sytuacje gdzie wieloletni użytkownik jest ośmieszany przez nowego użytkownika(choćby 10 latka), jego opinie są kwestionowane mimo że wielokrotnie już jego wypowiedzi cieszyły się uznaniem...
To oczywiście jedynie wierzchołek góry lodowej... można powiedzieć że cały system jest patologiczny gdyż większość energii użytkownicy poświęcają na wojny formatów i szukaniu czarownic(fanbojów itd..)
System jaki proponuje w krótkim czasie mógłby uporać się z ów chorobą która trawi fora - jest to...
System Oceniania Postów
-mechanizm polegający na łatwym i intuicyjnym systemie oceny postu przez zarejestrowanych użytkowników... w skali od 1 do 5 (gwiazdek?) umieszczonym choćby tuż pod postem( i z nim zintegrowanym) z kolei wpływający na ogólnego Poziom Respektu Użytkownika.
-możliwość łatwego przejrzenia osób i ocen oceniających post - podobny mechanizm jak fotka.pl
Dzięki temu prostemu mechanizmowi pojawiłyby się na forum prawdziwe persony-experci których wypowiedz cieszą się uznaniem i szacunkiem a kolejne wypowiedzi zyskiwałyby na wiarygodności. Zmusiłoby też innych użytkowników do bardziej przemyślanych wypowiedzi... w końcu każdy post wpływać będzie na to jak postrzegany będzie nasz profil a przez to zniknie ta TOKSYCZNA anonimowość.
Do ADMINISTRACJI... jeśli uważacie że poziom postów na forum jest wystarczający to przypominam że dysponujecie większą władzą niż inni przez co automatycznie stosunek do was jest inny - na pewno rzadziej jesteście obrażani. Bez zmian sytuacja się nie zmieni... poziom postów nie wzrośnie a dzięki mechanizmom można kierunkować energie użytkowników... ja wam napisałem jak wink.gif