Mnie kiedyś piszczały kondziorki na płycie głównej. Piszczały przez trzy lata, aż płytę wymieniłem razem z prockiem i pamięciami. Działały bez zarzutu. Wg mnie nie ma się czym przejmować. Jeśli monitor działa, wątpię żeby w ogóle uwzględnili reklamację.
Na 99,9% cewki a nie kondensatorki.
Jak płynie przez to prąd to wpada w wibracje.
Można zalać gorącym klejem i cichną.
Na kartach graficznych to dopiero bywa upierdliwe...
Mój monitor wydaje dziwne dźwięki, skwierczy właśnie, tym głośniej, im bardziej zmniejszę jasność w ustawieniach. Przy 100% owo skwierczenie jest ledwo słyszalne, ale jednak. Dźwięk ten wydobywa się z tyłu monitorka, mowa o LCD oczywiście. Czy istnieje poważna groźba zgonu w niedalekiej przyszłości ? Właściwie takie ciche skwierczenie zauważyłem już kilka miesięcy temu, niewiele po zakupie, ale monitor sprawuje się świetnie. Radzilibyście niezwłocznie udać się do miejsca zakupu i reklamować ? Jakoś nie mogę się zmobilizować, bojąc się że zostałbym bez kompa na kilka dni
Albo cewki tak jak powyżej albo - dużo bardziej prawdopodobne - w monitorach LCD podświetlanie przez świetlówki nie jest stałe tylko bardzo bardzo szybko mruga - zakres np. 100-500Hz (nie mylić z samym odświerzaniem matrycy! - to inny element)
I to mruganie - świetlówka się nagrzewa-stygnie i jak jest luźna to zaczyna drgać.
Albo to przełączniki co wlączają wyłączają - cewki i inne takie tam elementy "piszczą"
Przez zmienianie częstotliwości można jasność ekranu regulować w ten sposób w LCD - zmieniając "jak długo" się świetlówka świeci.
Jak pogrzebiesz w necie: lcd, flicker, backlight. Hz etc.
3 minuty z google
http://cp.literature.agilent.com/litweb/pdf/5989-4019EN.pdfWikipedia
The closest thing liquid crystal shutters have to a refresh rate is their response time, while nearly all LCD backlights (most notably fluorescent cathodes, which commonly operate at (~200Hz) have a separate figure known as flicker, which describes how many times a second the backlight pulses on and off.
http://www.ecnmag.com/lcd-backlighting-inverters-shine.aspx?terms=Using pulse-width modulation (PWM) to dim the backlight also can cause a problem. The PWM-dimming technique turns the inverter off/on at 100 Hz to 500 H
Jak chcesz z serwisem coś wywalczyć najpierw spróbuj ugodowo, a jak nie to idź w "niezgodność z umową" - towar nie spełnia zakładanej jakości, nieprawidłowe wykonanie - luźne elementy blah blah żądam wymiany - idź w "papierowy ślad" - od razu zmiękną. Wada fabryczna - piszczy - pracuję w nocy etc etc.
Z gwarancji może być trudniej.