Każda konsola jest dla określonej grupy ludzi i ja wyrażam tylko swoje zdanie nie mam nic do posiadaczy Wii , ale jako fan RE wnerwia mnie to ,że Capcom wydaje takie mizerne fabularnie produkcje na podstawie serii ,która powinna iść bardziej w strone survival-horroru ,a nie "kurki wodnej" na ekranie TV:/
Oczywiście masz rację, że dobrze by było, gdyby Capcom podszedł do całej sprawy nieco bardziej ambitnie. Z drugiej jednak strony dziwi mnie trochę Twoje oburzenie zaistniałą sytuacją - jako fan serii RE powinieneś dobrze widzieć, że tego typu mało ambitne spin-offy jak chociażby UCH i teraz UCH2 powstawały od zawsze jeszcze za czasów PSXA, więc nie jest to nic nowego. Mam tu rzecz jasna na myśli Gun Survivor'y których UCH na Wii jest duchową kontynuatorką. Tego typu cudaczne serię powstawały, powstają i jak widać po powyższej zapowiedzi powstawać będą, a skoro tak, to lepiej, że ich platformą docelową jest Wii, bo faktycznie trudno sobie wyobrazić lepszą platformę dla prostych w swej formule "celowniczków", niż konsola Nintendo (z całym szacunkiem dla tejże, bo ja również uważam, ze Wii ma ogromny i niestety niewykorzystywany potencjał).
Część szósta serii ma niby wrócić do korzeni ( tzn. ma być bardziej mroczna i "survival horror" taki mi się wydaje ) być może to będzie upragniony przez wielu albo i nie:P remake np. "2"
Jeśli wierzyć informacjom z wywiadu umieszczonego w którymś tam numerze Neo Plus z ostatnich miesięcy, już RE5 miał być powrotem do korzeni z klasycznymi zombiakami i tym wszystkim, czego fani pragną od dłuższego czasu. Niestety gra okazała się za wolna, i koncepcja się nie sprawdziła. Teraz wieść gminna niesie, że RE6 będzie czymś zupełnie nowym, co sprawia, że boję się o ten tytuł jak mało który. Z nowych tytułów ze świata Residenta jeszcze za tej generacji, obstawiałbym raczej kolejne mało ambitne produkcję na Wii albo jakiś sprzęt przenośny ? niestety. A szkoda, bo jeśli mowa o PS3 i X360, idealnym pomysłem byłby Outbreak 3. Wydanie 2ch poprzednich części na PS2 z jej możliwościami internetowymi było pomyłką - co innego obecne konsole dla których korzystanie z sieci to chleb powszedni.
Co do UCH2 (jakoś tak ta nazwa bardziej mi pasuję) to mam mieszane uczucia. Z jednej strony to świetnie, że będzie można obserwować wydarzenia z 2ki bo to moja ukochana część (ideałem byłby pełnoprawny remake no ale jak to mówią lepszy rydz niż nic). No i chętnie odświeżyłbym sobie wydarzenia z Code Veronica. Z drugiej strony jednak Capcom dał trochę ciała - szkoda, że żółtoniebiescy nie pokusili się o dodanie dodatkowych chapterów jeszcze na poziomie produkcji pierwszych kronik - wiadomo, pieniądz nie śmierdzi No i sam fakt, że jest to celowniczek psuję trochę ogólne wrażenie. Na pocieszenie wypada przypomnieć, że były już gry, z których produkcji Capcom się wycofał pod naporem krytyki fanów - być może i tym razem będzie podobnie i z 2gich kronik zrobi się nam remake 2ki. W końcu nadzieja umiera ostatnia...