Pograłem chwilę i póki co ukończyłem dość długi tutorial, który był standardowy jak w każdej grze (obsługa broni, gadżetów oraz skradanie). W grze są 3 proste minigry odpowiednio dla wyłączania alarmu, hackowania komputerów i otwierania zamków. Już na wstępie widać, że będzie mnóstwooo gadania i rozmowy te tak jak zapowiadano są inne niż te do których się przyzwyczailiśmy. Możemy wybrać pomiędzy postawą uprzejmą, agresywną i profesjonalną oraz czasami jeśli mamy możliwość pojawia się czwarta opcja (podejrzewam, że będą to jakieś akcje jak z filmików gdzie zabijamy kogoś/uderzamy butelką itp). Już w czasie tutorialu budujemy relacje z ludźmi z agencji i podczas rozmów możemy zdobyć ich przychylność lub odwrotnie. Widziałem trofeum, które dostajemy za przekonanie wszystkich głównych wrogów aby z nami współpracowali, więc myślę, że ten element jest zrobiony zajebiście

.
W kwestii technikaliów to jak wiadomo... dobrze nie jest. Grafika jest co najwyżej średnia (dość puste pomieszczenia), a animacja to standardowo "kołek w dupie". Zwłaszcza podczas skradania można się uśmiechnąć od ucha do ucha

.
Skradanie jest raczej typowe (nie grałem za dużo w tego typu gry, więc nie wiem do czego się odnieść), bo możemy się ukrywać za osłonami, atakować wrogów od tyłu, unikać kamer (mają śmieszne "pole widzenia" w stylu MGS1, więc łatwo je ominąć). Ot taki standard.
Po tutorialu pochodziłem jeszcze po swoim mieszkaniu, w którym możemy wybrać sprzęt do misji, pooglądać TV żeby zobaczyć co się dzieje na świecie, pokonwersować z NPC (e-maile), zrobić zakupy sprzętu oraz informacji, które pomogą nam w misjach. Wysłałem jednej babce sprośnego maila (tu również możemy wybierać ton naszych wiadomości tak jak w dialogach) i mam -1 do stosunków z nią

.
Fabularnie zapowiada się nieźle jak na grę o tajnym agencie. Spiski, romanse i tak dalej

.
EDIT:
Zapomniałem o elementach RPG

Mamy więc standardowe otrzymywanie XP za wszelkie akcje i nie ma tutaj raczej jakiegoś novum. Zdobywamy poziomy i punkty, które możemy rozdysponować w odpowiednich statystykach (obsługa broni, skradanie itp). Zdobywamy również różne umiejętności, np. w tutorialu miałem skilla, który pozwalał widzieć wszystkich wrogów przez ściany. Z tego co zauważyłem to również podczas rozmów podnoszą się nasze statystyki, a i czasem możemy dostać jakąś ciekawą umiejętność

.
Wiadomość scalona: [time]Maj 27, 2010, 23:21:01 pm[/time]Pograłem więcej i mam misję w Arabii Saudyjskiej. Sztuczna inteligencja NIE ISTNIEJE, kur**, przez to gówno cały stealth leci na pysk, bo zachowanie przeciwników wydaje się być całkowicie losowe. Raz zauważą nas z końca mapy, aby w następnej lokacji stać jak kołki kiedy strzelamy niedaleko nich z karabinu bez tłumika. Strzelanie bywa frustrujące, bo jak przystało na RPG to mimo strzałów w głowę jest spora szansa, że nie trafimy, bo nie specjalizujemy się w danej broni

.
Próbowałem przejść pierwszą misję po cichu i mi się nie udało, bo postać nie potrafiła nawet ukrywając się za filarem przeskoczyć szybko za drugi. Wyglądało to mniej więcej tak: wychylam się zza filara maksymalnie, aż pojawia się ikonka przeskoku na najbliższą kryjówkę, wciskam X, postać robi fikołek po ziemi i staje dokładnie na środku wyprostowana jak kołek. Efekt? Tabun wrogów lecący w naszą stronę

Nie wiem czemu, ale to przeskakiwanie działało dobrze w tutorialu, a podczas normalnej misji ni chu** to nie działa. Może muszę się tego nauczyć czy coś... nie wiem.
Jeśli ktoś jest technicznym maniakiem to odradzam kupno tej gry. Ja mimo powyższego marudzenia bawię się dobrze, bo gra jest rozbudowana i dla mnie ma to coś

.