Killzone 2 jest po dziś dzień dla mnie najlepszym przedstawicielem gatunku FPS. Uwielbiam ten klimat i sterowanie postacią. Również grafika potrafi wywrzeć ogromne wrażenie, a przecie gra ma dobry ponad rok na karku. Teraz widząc nowe detale na temat 3 części czuję się potwornie podjarany. Czuję się przygnieciony i aż chcę w tym poście dać upust swoim emocją które odczuwam w stosunku do ps3 i gier nań wychodzącym.
Można napisać, że kiedyś to xbox360 wymiatał, że ps3 sporo traciło do konkurencji, ale ludzie kochani kiedy to było? Czemu nadal wielu graczy żyje z przeświadczeniem, że moc konsolo Sony to komercyjny bełkot? Toż ten system daje po gałach przy niemal każdej nowej grze wychodzącej ze statusem „only on” ps3. Dla mnie wraz z pojawieniem się na rynku Heavenly Sword x360 został pogoniony. Wtedy to zakochałem się w ps3 i zapragnąłem mieć konsolę japońskiego koncernu. Dodatkowo okres przedświąteczny w 2007 utwierdził mnie w tym przekonaniu(Uncharted, Ratchet). Później było już coraz lepiej(ukochane MGS4, Motorstorm:PR, LBP, Wipeout HD, Killzone 2,) i w chwili obecnej machiny tej nie idzie w żaden sposób powstrzymać(Uncharted 2, God of War 3, Heavy Rain). Na ps3 jest wiele rewelacyjnych gier i co w tym systemie piękne, te najważniejsze dla Sony pozycje chodzą na różnych silnikach graficznych, gdy na x360 jest tylko UE3 i praktycznie nic ponad to. Może CE3 i ID Tech 5 da nadzieję na jakiś powiew świeżości na tym systemie.
Teraz czeka nas TLG, pewnie Resistance 3 i inne niespodzianki, ale przede wszystkim Killzone 3. Czuję, że już dla mnie zaczął się hape. Może to źle, a może nie. Na dwójeczkę też czekałem jak na zbawienie i nie zawiodłem się. Tym razem dostaniemy wiele usprawnień, a grafika już teraz wygląda olśniewająco i podnosi poprzeczkę jeszcze wyżej.
W Killzoone 3 już mi się podobają te wykończenia przeciwników, kopniak na facjatę helgasta – cholernie miło widziane. Słowa developerów też napełniają optymizmem. Przyznali, że są pod wrażeniem GoW3 i Uncharted 2, co przełożyło się na większe natężenie akcji we swojej grze, a ja trzymam ich za słowo. Chciałbym zobaczyć ogromne tereny które zapowiedziano i tą dżunglę też przyjmę z otwartymi ramionami. W Killzone 3 czuję ogromny potencjał, coś mi w głowie świta myśl, że wzorem Uncharted 2, trzecia części Killzone da nam popalić, dostarczając masę frajdy. Trzymam za GG bardzo mocno kciuki, powodzenia panowie! Sprawcie byśmy byli z Was dumni!