Burger
Składniki:
-mielona wołowina (pół kilo)
-1 jajko
-przyprawa kamis do hamburgerów
-pomidor
-sałata
-cebula
-ogór
-nachosy (porządne, nie ch**owe z carfura po taniości)
-bułki do hamburgera (pakowane, z sezamkiem)
-ser żółty topiony hohland (w plasterkach)
Zmielone mięso wrzucasz do miski, dodajesz jajko, zaczynasz mieszać gołymi rękami. Stopniowo wsypujesz przyprawę, mieszasz dalej. Dodajesz troszkę wody, gnieciesz dalej. Gdy mięso ma jednolitą konsystencję przestajesz. Formujesz kotlety (płaskie), kładziesz na talerz, następnie wkładasz to do lodówki.
Wyjmujesz patelnię "do grilowania", lejesz na to oliwę, palisz ogień. Kroisz warzywa. Kroisz bułki na pół. Powinno to zająć około 10 minut.
Wyjmujesz burgery z lodówki wrzucasz na dobrze rozgrzaną patelnię. Z każdej strony mięso powinno się smażyć z 4-5 minut. W tym czasie wrzucasz bułki do tostera, żeby się opiekły z obu stron. Jak zrobią się wszystkie bułki, a burgsy się usmażą zaczynamy układanie składników:
bułka->burger->ser żółty->naczosy->sos (keczup, majonez, bbq, co lubisz)->pomidor, sałata, cebula, etc.->jeszcze raz sos->bułka
Dzisiaj tak właśnie robiłem i wyszło ekstra.