Przepis jest praktycznie tradycyjnym Spaghetti Bolognese, jednak wyrzucilem ze skladnikow np. boczek, za ktorym zbytnio nie przepadam
Składniki:
400-500g miesa mielonego wieprzowo-wolowego
400-500g pomidorow z puszki (jesli w puszce byly cale pomidory lub kawalki to miksujemy je w celu otrzymania gestej pasty)
1 drobno posiekana srednia cebula
pol drobno posiekanej sredniej wielkosci marchewki
1 drobno posiekana lodyga selera naciowego
3-4 drobno posiekane pieczarki (opcjonalnie)
2-3 drobno posiekane zabki czosnku
pol szklanki wina (wedle uznania, biale, czerwone, wytrawne, polwytrawne, zwykly sikacz za 7-8zl)
pol szklanki mleka
pol szklanki bulionu wolowego z kostki (zalac pol kostki wrzatkiem)
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej
1 lyzeczka rozmarynu
1 plaska lyzeczka zmielonej czerwonej papryki (slodka lub ostra, osobiscie dodaje ostra)
1 lyzka stolowa oregano
2-3 lyzki stolowe zmielonej bazylii lub 6-7 lisci swiezej bazyli (roslinke mozna kupic za 3zl w biedronce, oprucz swiezych lisci zawsze dodaje jeszcze 1 lyzke stolowa zmielonej)
2-3 lyzki stolowe koncentratu pomidorowego
1 lyzeczka masla
2 lyzki stolowe oliwy
sol, pieprz (ilosc wedlug uznania)
troche startego zoltego sera (najlepiej jakis twardy: cheedar, parmezan)
Uwaga przy dodawaniu ziol:
Nie dodawac ich poprzez lyzke. Najlepiej wziasc szczypte dwoma paluchami i trzec nimi podczas dodawania.
Dzieki temu uwydatnimy aromat ziol.
Wrzucamy mieso mielone na patelnie teflonowa i smazymy je do momentu zmiany barwy rozowej na szara (podczas smazenia rozdrabniamy kawalki miesa, aby nie bylo duzych grod).
Usuwamy dziadostwo, ktore wyszlo z miesa podczas smazenia. Patelnie z miesem odstawiamy na bok.
Ustawiamy sredni gaz i do dosyc duzego garnka (najlepiej o grubym dnie) wrzucamy maslo oraz oliwe, mieszamy.
Wrzucamy cebule, marchew oraz seler. Smazymy ciagle mieszajac, do czasu zeszklenia cebuli (robi sie przezroczysta)
Pod koniec wrzucamy czosnek i smazymy z 1 min. mieszajac.
Wrzucamy do warzyw mieso, dokladnie mieszamy.
Dodajemy sol, pieprz, galke muszkatolowa, rozmaryn, mielona papryke. Mieszamy.
Zalewamy wszystko mlekiem i mieszamy. Czekamy, az zredukuje sie nam prawie calkowicie mleko (ok.10 min)
Zalewamy wszystko winem i postepujemy tak samo jak w przypadku mleka.
Dodajemy pomidory z puszki (paste), bazylie, oregano, pieczarki (opcjonalnie). Wszystko dokladnie mieszamy.
Dolewamy bulionu oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i dokladnie mieszamy.
Ustawiamy gaz na minimum, aby sos lekko bulgotal. Nakladamy przykrywke.
Sos nalezy gotowac minimum 2h mieszajac go co 10min.
Jesli sos za mocno sie nam zredukuje, dolewac wody przygotowanej.
5 min przed koncem gotowania dodajemy jeszcze z 1/6 szklanki mleka, aby nadac jasniejszego kolor i delikatnego smaku.
Podanie:
Bierzemy odpowiednia ilosc sosu oraz makaronu i mieszamy ze soba w garnku.
Nakladamy porcje na talerz.
Dodajemy zoltego sera wedlug uznania.
Mozna udekorowac danie 2-3 listkami swiezej bazylii.
Udanej zabawy