Słuchałem wielu 5.1, nawet te za 10k zł. Wszystko fajnie, tylko jeśli ktoś w skali 100% słucha muzyki więcej niż 50%, to aby cieszyć się muzyką potrzebne jest 5.1 za min. 4-5k zł. Takie mam ja obserwację. Oczywiście jeśli ktoś słucha muzyki w tej skali na pułapie 50% i mniej, a przeważają filmy i gry to wtedy kupno 5.1 ma sens, nawet ten Logitech Z5500 który w swojej cenie do gier i filmów się sprawdza.
przeciez zawsze gdy slucham muzyki nagranej w stereo, to na zestawie 5.1 moge sobie pyknac tryb bezposredni/analogowy i mam czyste stereo na dwoch przednich kanalach. a w grach czy filmach dzwiek przestrzenny. na swoim ampli mam ustawione tryb analog direct - dzwiek odtwarzany jest na tylu kanalach w ilu byl nagrywany, bez zadnej obrobki (prologic, neural itp). na zestawie 2.0 nie mam takiej mozliwosci, takiego wyboru. wiec nie wiem o co kaman i w jaki sposob 2.0 ma byc lepsze od 5.1, niezaleznie od procentowego rozkladu pomiedzy muzyka, grami, filmami.
Tylko w tym momencie i tak nie masz prawdziwego 2.0 gdyż pure direct w ampli a pure direct w wzmacniaczu to dwie całkowicie inne sprawy. Możemy zrobić test jak chcesz te same kolumny, nawet może być to samo źródło, może być Ps3 które gra na poziomie CD za 500-600zł. Przytargaj wzmak za 1k zł, a wierz mi że usłyszysz różnicę, dopiero ampli za około 3k zł da Ci dźwięk na porównywalnym poziomie. Poza tym wiesz, w ampli płacisz za wszystko, więc to oczywiste że wzmak za ten 1k zł zagra lepiej niż ampli do 3k zł, z uwagi na lepszej jakości materiały, plus schemat budowy, co składa się właśnie na walory dźwiękowe, to tak w skrócie. Jednak, jak chcesz o tym głębiej pogadać to zapraszam to odpowiedniego wątku w zakładce "różne". Poza tym wiele osób nie dostrzega zalet źródła, niezależnie czy to jest gramofon, CD, czy źródło które odtwarza czy przesyła pliki za pomocą kabla czy strumieniowo, to i tak będzie lepsze niż odtwarzacz BD czy DVD. Choć i takie urządzenia mogą przyzwoicie zagrać, np. o dziwo Ps3.
@ Iras
Jak się miało kiedyś chociażby mini audio pokroju Piano Crafta, to doskonale się wie ile materiału zapisanego na płycie po prostu nie usłyszysz na niskobudżetowym sprzęcie czy KD do pewnej kwoty. Dlatego aby potem nie schodzić parę półek niżej, lub słyszeć te choćby 50% materiału zarejestrowanego na płycie, a chce się mieć dobre KD które też zagra w miarę dobrze muzykę trzeba mięć KD na poziomie 4k zł(dopiero takie oferuję brzmienie jak chociażby Piano Craft).