Skończyłem Crysisa 2... Powiem wprost. Dawno nie wypuszczono tak dobrego i grywalnego FPS'a, tytuł mnie po prostu wciągnął na maksa.
Osobiście, o wiele bardziej mi się podobał od Killzone 3... Zarówno jeśli chodzi o gameplay jak i fabułę... Graficznie to jest mniej więcej ten sam poziom (czasem lepiej czasem gorzej wypada)
Jeśli chodzi o Gameplay dużo bardziej mi podszedł do gustu od KZ 3 głównie ze względu na wolność wyboru jak przejdziemy daną misję... Gra nam pozwala naprawdę na wiele sposobów przechodzić akcje, jest to duży plus względem oskryptowanych "korytarzyków" typu Killzone czy Call Of Duty... Bo w przeciwieństwie do tamtych gier, Crysisa 2 mam zdecydowanie ochotę przejść jeszcze raz ale w inny sposób...
Epickich i szokujących motywów nie brakuje, nie będę ich wymieniał ze względu na spoilery, ale przyznam... Było parę momentów który wywołały u mnie większe wrażenie niż słynna już walka z Killzone 3
.
Do tego gra jest mega długa jak na zwykłego FPS'a
Skończyłem go po 12 godzinach... (w porównaniu do MW 2 czy któregokolwiek Killzone'a to naprawdę sporo) i mimo to nie było misji w których bym się baaardzo nudził. Jedynie pierwsza misja trochę przymula, potem jest dużo dużo dużo lepiej
Jeszcze słowo na temat Fabuły... CAŁKOWICIE nie rozumiem, czemu wszyscy się jej czepiają
Zwłaszcza, że takiemu Killzone 3 nikt nie zarzucił (po za paroma osobami na tym forum) głupoty fabularnej... To samo z Modern Warfare 2...
Owszem Crysis 2 to nie jest arcydzieło typu BioShock i fabułą nie jest super wysokich lotów, ale na tle 99% FPS'ów na rynku, historia opowiedziana w tej grze wypada naprawdę świetnie... Wszystko jest spójne, klarowne, epickie a do tego pozbawiona głupot (których w Killzone 3 było naprawdę sporo). Fabuła w Crysis 2 naprawdę była dla mnie przyjemna i z przyjemnością chciałem się dowiedzieć co będzie dalej... A do tego cały ten Nanokombinezon... Człowiek ma naprawdę poczucie, że jest super bronią
Reasumując moim zdaniem, póki co Crysis 2 jest FPS'em tego roku... Zobaczymy czy Resistance bądź Battlefield 3 to przebije (Modern Warfare 3 nie daje dużych szans, bo singiel w CoD już mnie zmęczył wałkując ciągle te same motywy). Polecam wszystkim w ten tytuł zagrać, dać mu szanse niezależnie od posiadanej platformy. Bo mnie osobiście ten tytuł otworzył klapki na oczach i dostrzegłem przez to ułomność 80% FPS'ów na rynku, gdzie biegamy po oskryptowanym korytarzyku. W Crysis 2 można się pobawić a jednocześnie nie cierpi na tym grywalność i design poziomów jak to miało miejsce w Far Cry 2...
Ode mnie solidne 9/10
PS. Wersja PS 3 nie jest tak tragiczna jak mówią, zrywy animacji zdarzały mi się bardzo rzadko, a w czasie gry było pełno zapierających dech w piersiach widoków i efektów. Moim zdaniem na PS 3 zdecydowanie warto brać ten tytuł i z niecierpliwością czekam na Crysis 3...