Przepraszam, zę zwlekałem z napisaniem czegokolwiek, ale dużo teraz zamieszania z rekrutacją na studia i do tego brak czasu. Co może się wydawać dziwne w wakacje, ale wieże mam w innym mieszkaniu niż w tym, w którym aktualnie sobie przebywam, dlatego nie miałem okazji tak często sprawdzić co i jak gra.
No ale postaram się teraz napisać coś o tej wieżyczce, bo co nieco już jej słuchałem.
WyglądMoże zacznę od tego jak prezentuje się Philips. Cały zestaw wygląda, jak dla mnie, bardzo zgrabnie i elegancko, do tego nowocześnie. Z początku głośniki przypominały mi trochę rybę głębinową
ale szybko mi się spodobały. Są lekko nachylone do przodu, co wygląda całkiem sympatycznie z boku i pewnie ma to jakieś zastosowanie przy odtwarzaniu dźwięku, chociaż ja tam nie mam zielonego pojęcia. Głośniki mają też, bardzo fajne, chyba chromowane, błyszczący pasek aluminium wokół góry głośnika, oraz to co podtrzymuje te mniejsze głośniczki. Wieża jak i głośniki mają ścianki z bardzo dobrze wykonane boczne obudowy. Nieco chropowate w dotyku, wyglądające jak szczotkowane aluminium. Jedynie przeszkadza góra wieży - jest to błyszczący plastik jak w PS3 fat. Prezentuje się znakomicie, nawet odcisków paluchów tak bardzo nie widać, ale strasznie zbiera kurz, przez co trzeba często ją wytrzeć.
Sam pilot jest ładny i zgrabny, ale w sumie to nie ma co się nad nim rozwodzić. Pilot jak pilot, swoją funkcję spełnia.
Cieszy natomiast jakość styków do których podłącza się głośniki. Są pozłacane i wydają się dobre. Jedynie trochę podpinanie kabli jest jak dla mnie niefortunne, ale może to sprawia, że dźwięk jest czystszy.
EkranCo do prezentacji ekranu to wszystko wyświetla bardzo zgrabnie. Nie jest to jakiś amoled super+ ze smartfonów ale i tak daje radę jak na zwykłą wieżę. Łatwo się dzięki niemu nawiguje po menu. Niestety ma małą regulację jasności, bo tylko dwie opcje - albo jasno, albo ciemnow. Trochę słabo, ale mnie tam wystarczy. W nocy wcale nie daje po oczach i trochę się sam ściemnia po pewnym czasie nie korzystania z pilota/przycisków podczas słuchania muzyki. Kiedy się go nie używa to całkiem wygasa. W trakcie słuchania muzyki to wyświetla wiadomo co - informacje o piosence i takie tam duperele
WIFI Sieć wifi działa bez zarzutu (przynajmniej u mnie) i udostępnianie muzyki z laptopa jest w porządku. Niewątpliwa zaleta. To samo radia internetowe, których jest cała masa, posegregowanych według wybranych kategorii na odtwarzaczu. Jedyny problem jaki miałem to z komórką. Przy próbie przesyłania muzyki z komórki, odtwarzacz się zacinał i trzeba było resetować (odpinajac kabel z zasilaniem). No nie wiem czego to wina, ale w sumie komórkę mogę podpiąć wejściem AUX. Jeszcze jedną wadą to brak możliwośći sterowania odtwarzaczem komórką - co prawda to pewnie też jakaś moja wina, nie odtwarzacza ale program na androida (MyPhillips remote czy cos takiego), po prostu mi nie wykrywał wieży w komórce. No cóż, pozostaje mi pilot [oprogramowanie w wieży mam najnowsze, bo sie samo ściągnęło po uruchomieniu internetu, więc teoretycznie powinno wszystko chodzić].
Odtwarzanie muzykiTeraz jest trochę problem, bo się na tym zupełnie nie znam. Dla mnie jakość dźwięku z głośników jest bardzo wysoka. Kolumienki miałem ustawione jakoś 2,5 metra od siebie. Nie było słychać jakiś szmerów i trzasków przy słuchania płyt czy mp3. Jedno co zauważyłem to to, że dźwięk jakby jednolicie wypełniał pokój w każdym miejcu, co bardzo mi się spodobało. Wszędzie słychać podobnie, niezależnie czy stoi się przy głośnikach, czy z drugiej storny pokoju. Naprawdę fajny bajer, i to całe SoundSphere chyba działa
Naprawdę mi się podobał odsłuch i każda nuta była czysta (w moim mniemaniu). Co prawda nie dałem rady przetestować tych piosenek, które mi podałeś Unli, ale niestety płyty tej nie mam, i jedynie mogłem obczaić MP3 Diany Krall. W sumie jakiejś dużej różnicy niż na filmiku z yt nie słyszałem, ale wiesz - filmik z yt to odsłuchiwałem na laptopie. Jak masz, to możesz mi wysłać na pw ten kawałek w bezstratnej formie na jakiś serwer zippyshare czy coś, to mogę sprawdzić co i jak. Jedyny problem, że teraz mam do zestawu podpięte starsze głośniki (większe i chyba lepsze, ale nie mam pojęcia jakiej firmy czy model, bo jest to "składak" mojego taty co go kiedyś pochłonęło takie hobby jak zrobienie własnych głośników). Kolumny z philipsa mam teraz podpięte do Denona, to jak coś mogę je obczaić na tym sprzęcie. Nie wiem czy jest to jakaś różnica w dźwieku. Co do ustawień w Philipsie to są one dosć ubogie - basy, treble i jakieś takie. Nie za bardzo nawet jest co włączać wyłączać. Tylko jest opcja direct sound i jakaś druga, której teraz nie pamiętam, ale brzmi lepiej.
W każdym bądź razie, wieża mi się podoba i spełnia swoje zastosowanie. Zewnętrzny dysk twardy ma podstawkę wiec, ładnie stoi koło modułów. Jest to dosć dobre, bo swoją kolekcję można zgrać. Cieszą też tematyczne radia internetowe, których słucham praktycznie non-stop. Wszystko jest jak dla mnie na najwyższym poziomie. Nie sprawdziłem jedynie jak sprawdza się odtwarzacz DVD, gdyż nie mam telewizora z wejściem HDMI w mieszkaniu. Co prawda, i tak raczej wszyscy w dzisiejszych czasach BD maja, czy konsolę, wiec tego nie potrzebują. Tak czy inaczej to jest chyba dobry dodatek.
Polecam wieżyczkę każdemu